Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
masterrichi - специалист
Аз не бих рискувал с този покрив със 100 годишни прогнили греди и няколко тона тикли отгоре,много боли ако ти падне на главата някоя тикла помисли си добре не бързай с ремонта.
housedoktor - майстор
Че то 100 г си е ново строителство :lol: Нека я пооправи има още живот в нея
единак - специалист
Сякаш не изглежда да е чак в плачевно състояние. Ако ще я ползваш за вила, отвреме на време лятото, мисля че не е необходимо да правиш кой знае какво.
Тоя местен майстор, който има добри препоръки какво точно може? Щото за такова изпълнение конкретно се иска специален майсторлък. Ако намериш майстори със страхотно изпълнени къщи, построени преди година-две, няма гаранция, че ще ти направят старата къща както трябва, при това да и запазят духа.

Ако ще я правиш за живеене подкрепям мненията да се бутне и да се строи наново. Винаги можеш да запазиш визията и да използваш материали от тази - плочите, например.
kalanak - напреднал
Евала колега според мен с много труд може да се реставрира и ще е сто пъти по хубаво от колкото да направиш нова.Имам приятели в селцата около Елена и реставрираха подобна къща до най малката подробност.Станало е супер като ходиме там все едно се връщаш 100години назад :)
artmart - помощник
Относно бутането-няма да има такова.Макар и по трудоемко мисля да опитам с реставрацията.Иначе майстора ми е препоръчан,занимава се само с такъв тип къщи,редене на тикли,суха зидария и т.н.Видях негови обекти,видях също и неговата къща подобна на тази само че в прекрасно състояние.Имам следния въпрос-понеже на доста места старата мазилка от кал е паднала мога ли да я заменя с някаква по съвременна която да положа върху здравите участъци.И още мога ли да използвам само гипсокартон без изолация за вътрешните стени?

Прикачен файл

IMG_0205.JPG
някои от плочите отпред са по 1.5кв.м
IMG_0205.JPG (103.13 KиБ) Видяна 6454 пъти
artmart - помощник
още една снимка

Прикачен файл

IMG_0215.JPG
IMG_0215.JPG (88.69 KиБ) Видяна 6090 пъти
kalanak - напреднал
Аз мисля че трябва максимално да се придържаш към стария вид на къщата и да не слагаш гипсокартон.Само кал и глина твоя майстор знае.И накрая вар и ще стане супер :)
housedoktor - майстор
Можеш да отстраниш старата мазилка,после ковеш хубава и добре опъната рабична мрежа.След това полагаш мазилката .Можеш да я реставрираш цялата с съвременни материали,без от това да страда вида и .Задължително подмени цялата ел.инсталация ,като новата поставиш в метални гофрирани тръби
firebrand - специалист
Махни плета и калта и иззидай с ютонг.
artmart - помощник
Благодаря за мненията.Да за ел.инсталацията мисля да я правя наново,старата е мн.вехта и не ми вдъхва доверие.Относно итонга още незнам но май ще си запазя сегашния начин на изграждане на стените.

Прикачен файл

IMG_0206.JPG
това е плевнята с която ще се заема на следващ етап
IMG_0206.JPG (95.95 KиБ) Видяна 6002 пъти

Тема "Като едно време" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: