Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Благодаря на всички!
Разбрах какви са тези делатационни фуги.
Но наистина те са много скъпи. Затота реших да разбичича летви от ламперия 7-8 см. на две и ще ги използвам като фуги и с тях ще си направя предварително наклоните. След това малко трудно ще ги извадя но ще се оправя някак си!
zmeios - специалист
Недей се мъчи бе човек! Написаха ти го вече!

Отлей го цялото (върху подходяща подложка, примерно 5см трамбован чакъл), и като постегне, вземи един майстор с фугорез да ти го насече. Почисти идеално прорезите (шпакла, прахосмукачка, пароструйка или каквото имаш подръка) и сложи подходящ силикон за външна употреба.

Получава се 100% дилатационна фуга - което е и "царското" решение на твоя проблем - без да е трудно и скъпо.
kuuuuuul - майстор
Ако трябва да се поддържа някакво ниво и наклон с летвичките ще е по лесно,а за по лесно вадене ги намажи с горяло масло,а ако можеш и да ги рендосаш да станат трапецовидни няма да имаш проблеми.
zmeios - специалист
kuuuuuul написа:
да ги рендосаш да станат трапецовидни
Та и фугата да стане трапецовидна?

Освен това, дори и да ги намаже с отделител, пак ще трябва тук-таме при вадене да подложи длето, кози крак или нещо си, и да блъсне с чука. И ще откърти разни ръбчета.

Този вариант е добър само ако няма особени изисквания към естетическия вид на фугите. Ако трябва да станат прави и чисти, се реже с диск.
kuuuuuul - майстор
За рязането съм съгласен ,просто обяснявам какво трябва да се направи пък
nnikolov1976 да си избере какво го устройва.
АЛФ - напреднал
kuuuuuul написа:
Ако трябва да се поддържа някакво ниво и наклон с летвичките ще е по лесно,а за по лесно вадене ги намажи с горяло масло,а ако можеш и да ги рендосаш да станат трапецовидни няма да имаш проблеми.
Дървените летви не пречат, а и много бързо гният. :)
Ако фугите се правят с дъски те до чакъла ли трябва да стигат(да разделят напълно квадратите бетон), или само в горния слой на бетона?
kuuuuuul - майстор
Само в горния край.На скоро правих една замаска и направих майките от арматурно желязо (имаше останало). Набих парчета в бетона,нивелирах и от горе заварих 14/ка за майка.Няма да се вади.
П.П. Аз съм разбрал че става въпрос за майки. #-o
Toчно за майки от дъски говоря, които ще ползвам и за фуги после. Моята идея беше след като си подготвя терена да го разграфя така с дъски за майки, но ми беше интересно после как ще ги извадя. Мислех и да отливам квадрат по квадрат с интервал 1-2 дни, за да мога да извадя крайната майка, на нейно място да залепя наравно с височината на бетона ивици фибран и да отлея съседното парче, като после фибрана мислех да го отстраня механично или като го полея с бензин и фугите залея с някаква смола или нещо подходящо. Кажете дали съм го намислил добре?
ktamen - специалист
Ако можеш да лееш бетона, на няколко пъти, не е нужно да оставяш никакви фуги. Те сами ще се отварят.

Тема "Бетониране на площадка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: