Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
svg - специалист
съб апр 06, 2019 2:39 pmшоп написа:
Щом средствата са проблем не прави 20 см бетон, подложи камъни, строителни отпадъци или каквото имаш, вибрирай и 10 см ще са достатъчни. Нивото пак ще ти е като на съседа.
Камъни има бол. Определено ще се спести и труд и материали. Армировката каква трябва да е?
nikolov333 написа:
Ако е равно и наклона е добър, може и изолация да сложиш..
Наклона се е изгубил. Леко е хлътнало и ще трябва да го правя на ново.
Чираче - майстор
съб апр 06, 2019 5:24 pmsvg написа:
Предполагам е хлътнало към къщата.
Предлагам ти да помислиш за следното нещо. Монтирай по-дълги метални анкери Ф12 в основите през 50 см. Към тях прикрепи метални планки с дебелина поне 8 мм, и стягаш с гайката. Към тия метални планки заваряваш арматурно желязо Ф16 напречно на основите, и върху тях полагаш заварената армирана мрежа. Няма да пречи ако сложиш и две арматурни железа Ф16 надлъжно на основите - едното близо до основите на около 10 см, а другото в края на бетона пак на около 10 см. Дебелината на плочата не е нужно да е повече от 10 см. Фуги напречно на основите също не е нужно да се правят.

По този начин плочата ще е здрава, няма да се отделя от основите, и няма да пропада. Ако все пак някъде се пропука, лесно можеш да намажеш с течна гума.

Успех!
svg - специалист
съб апр 06, 2019 6:31 pmЧираче написа:
съб апр 06, 2019 5:24 pmsvg написа:
Предполагам е хлътнало към къщата.
Предлагам ти да помислиш за следното нещо. Монтирай по-дълги метални анкери Ф12 в основите през 50 см. Към тях прикрепи метални планки с дебелина поне 8 мм, и стягаш с гайката. Към тия метални планки заваряваш арматурно желязо Ф16 напречно на основите, и върху тях полагаш заварената армирана мрежа. Няма да пречи ако сложиш и две арматурни железа Ф16 надлъжно на основите - едното близо до основите на около 10 см, а другото в края на бетона пак на около 10 см. Дебелината на плочата не е нужно да е повече от 10 см. Фуги напречно на основите също не е нужно да се правят.

По този начин плочата ще е здрава, няма да се отделя от основите, и няма да пропада. Ако все пак някъде се пропука, лесно можеш да намажеш с течна гума.

Успех!

Това е професионален отговор /моля, предните да не се обиждат!/
Ще проверя подробно как се процедира. Достатъчно обстоен е отговора ти, но една смеха и съм готов. Отдават ми се /за мой нужди/, ремонти. Още повече, че татко хвърли пот и труд да я стегне за мен. Не стигна до двора, но за мен е много! Както се разбира, има и сантиментална стойност.
Ако имам уточняващи въпроси, мога ли да те питам на ЛС?
Чираче - майстор
съб апр 06, 2019 7:16 pmsvg написа:

Нямаш никакъв проблем. От къде сте?
svg - специалист
съб апр 06, 2019 7:26 pmЧираче написа:
съб апр 06, 2019 7:16 pmsvg написа:

Нямаш никакъв проблем. От къде сте?
Добрич.
sian - специалист
В подобна тема колегата ШОП коментира поставянето на фибран под пътеките около къщата. Направил го е и има ефект за микроклимата на първия етаж. Не намирам темата..
svg - специалист
Резултата от днес!
Ако имам забележки, ги кажете. Др неделя ще посипя с малки камъни, за да е равно. С бетона мисля да му направя наклон на страни. Но колко точно да е и как да го направя?!? Предполагам трябва да е минимален, за да е удобно при ходене.
Изображение

Прикачен файл

IMG_20190407_135803.jpg

Прикачен файл

IMG_20190407_135832.jpg

Прикачен файл

IMG_20190407_135911.jpg

Прикачен файл

IMG_20190407_140012.jpg

Прикачен файл

IMG_20190407_140111.jpg
nikolov333 - майстор
Според мен му насипи пясък за обиране на празнините между камъните и за изравняване на основата и наклона.. Даже може да намокриш основата с маркуча и да "начукаш" камъните да се забият в пръстта и след опясъчаването пак да намокриш, за да се слегне пясъка и да запълни повече празнини.. Вече като го заравниш и дадеш наклона на пясъка, можеш да му сложиш един найлон отгоре преди бетона, за да не дърпа влагата и да де-кофражираш по-лесно страничните дъски.. Тази широката в ляво на късата страна си мисля, че е излишна и няма вадене от там освен на трески, а може и да разкърти бетона докато я извадиш, та по-добре я махни..
svg - специалист
нед апр 07, 2019 5:16 pmnikolov333 написа:
Според мен му насипи пясък за обиране на празнините между камъните и за изравняване на основата и наклона.. Даже може да намокриш основата с маркуча и да "начукаш" камъните да се забият в пръстта и след опясъчаването пак да намокриш, за да се слегне пясъка и да запълни повече празнини.. Вече като го заравниш и дадеш наклона на пясъка, можеш да му сложиш един найлон отгоре преди бетона, за да не дърпа влагата и да де-кофражираш по-лесно страничните дъски.. Тази широката в ляво на късата страна си мисля, че е излишна и няма вадене от там освен на трески, а може и да разкърти бетона докато я извадиш, та по-добре я махни..

Мислех и аз за пясъка...това с водата е идея!
Късата дъска е нужна, защото следващото ниво ще е по-ниско. Има врата към мазата и няма как да "вдигна" нивото.
Задължително още веднъж ще "набивам" камъните. Днес не ми останаха сили.
Ако може да споделиш, арматурата най-доло ли трябва да е или по средата?
nikolov333 - майстор
Помисли за друг начин на ограничаване на нивото от левия край вместо с тази дъска или забий две три арматури вместо нея и захвани по-тясно парче дъска с тел към тях.. така няма да е нужно да е толкова широка.. Арматурата винаги се "оставя" в бетона и за целта при отливане на плочите се подлагат специални дистанционери, но за малки площи като твоята, става и с "повдигане" докато наливаш бетона, за да остане около средата на общата дебелина на слоя.. :partyman:

Тема "Полагане бетон около къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: