• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
torbalan - Дървен философ
ако ще се ползва само са събота и неделя - наистина е много под въпрос дали да прави колони...

от друга страна до колкото разбрах от описанието - къщата е с плочи между етажите...
поставянето на колоните не е чак толкова голяма драма... четворки се къртят лесно...

тоест - аз бих сложил колони, особено ако къщата ще се ползва за постоянно живеене :)
в мястото, където ще се свързват колоните със съществуващите бетонни елементи, се кърти бетона и арматурата на колоните се "връзва" със съществуващата арматура... по съответния начин :) (най-вероятно с допълнителни Г-образни парчета арматурно желязо)

при всички положения най-добре строителен техник или инженер да погледне на място и да даде смислен съвет :)
velkos - помощник
Да,идеята е там да се живее постоянно.Къщата се намира в покрайнините на София.
Аз също смятам че ако трябва да се слагат колони сега е много по-лесно,въпроса е дали трябва?Дали да не се консултирам с архитект?
prascho - майстор
Конструктор, не архитект :). Някоя научна глава, която е завършила строителство на сгради и съоръжения в ВИАС :) .
ribnikolaevi - майстор
Въпросът е не дали трябва, а кой е най-добрия начин да се построят вертикалните носещи елементи. Сега къщата ти стои на колода карти. Факта че това е строено като самоделка говори, че трябва да дебнеш и за други проблеми.
rendo - специалист
според мен всички малко подценяваме хората строили къщата ако е само на тухли едва ли биха си позволили да бият тая плоча от 15 см
според мен трябва снимки от вътре и мазето

Според мен ако няма нищо носещо то трябва да се направи тъй като се почне изолацията да се дупчат насам натам тея четворки абееее не си е работа
А най добре е да я погледне инжинер да каже кво трябва и да се направи
Георгиев - специалист
Викни един конструктор да ти направи експертиза.
Ако плочата ти е 15 сантиметра, това ме навежда на мисълта, че е и безгредово, което хич пък не е добре, ако стените ти не носят.
Реално погледнато можеш и без да къртиш четворките, като пуснеш колоните вътрешно и така малка част от плочата ще остане на конзола, но това няма да пречи ако ти е толкова дебела плочата. Въпросът е дали ти можеш да се примириш колоните да са ти издадени от стените навътре ;)
dito - специалист
Все пак да направя едно може би необходимо допълнение - повечето хора тук говорят за колони, но освен тях трябва да се направят и шайби.
От една страна е хубаво да се изкъртят тухлите (това е най-белият кахър) вместо да се леят отвътре за да не се получават чупки. При шайбите този проблем го няма и могат да се излеят до съществуващи стени, тъкмо от едната страна няма да има нужда от кофраж :lol: . Добре, че все още не е мазано.
По-сериозни проблеми биха били, както каза колегата горе, липсата на пояси и греди и захващането на колоните за плочата при това положение. Така че, от конструктивна гледна точка, по-добре изглежда да се леят отвътре колоните, така че над тях да могат да се направят и пояси (в случая по-скоро греди). Те ще се хванат по-добре за плочата, а също и ще предадат натоварването от нея на колоните без да има опасност от срязване.
При всички положения - специалист.

Кофти е, доста пари трябва да се ръснеш за тези неща, но пък къщата е супер. Очевидно с мерак я правиш :2thumbs:
ebahti - майстор
мдам....всичко опира до пари-ако имаш кинти не е зле да пуснеш колони,шайбите според мен за тая къща е презастраховане. ако ти е по тънък джоба- изолация отвън,картон вътре и си готов........ :wink:
Георгиев - специалист
Предполагам, че поне една от вътрешните стени или, може би, стълбищната клетка ще е от плътни тухли и ще играе ролята на шайба. Хубаво ще е авторът на темата да даде и снимки на конструкцията от вътре.
Георгиев - специалист
Между другото, сега се сетих, какви документи има тази къща след като е завършена само на груб строеж. Провери, защото има голяма вероятност за да я доузкониш да трябва тъй или иначе да минава експертиза, а на такава конструкция никой инженер няма да се подпише, защото при сравнително лек земетръс къщата е долу, а ще ти изготвят (срещу съответното заплащане разбира се) план за реконструкция.

А ако не си твърдо решен да правиш къщата за живеене най-добрия вариант е да я събориш и да продадеш тухлите четворки...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Новата стара къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: