• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ribnikolaevi - майстор
Питах те за предишната ти къща, дето се е пукала.
А за това къде си гледал по света - доста крайно мнение изказваш, и ние сме ходили тук-таме. Ако просто си решил така да строиш не се наемам да те убеждавам, все пак всеки трябва да следва мечтите си. Но не във всяка къща има пукнатини и въобще това не е някакъв страшен бич на строителството, напротив.
А иначе каменен зид е интересно решение, ама не е само то. Примерно ако направиш стените от стоманобетон ти гарантирам, че къщата ти ще издържи на много сериозни деформации на замната основа. Отвън си слагаш Х см изолация и си готов.
Пак повтарям, качествен каменен зид трудно ще получиш. Доколкото разбирам, зида на снимката човека го е правил за себе си. Няма да питам на колко години е и дали би издържал натоварване, предполага се, че би. Но този човек го е правил за себе си. С душа и сърце. Друго е когато работиш за пари. Това е трудоемък процес, със всички скрити дефекти, проявяващи се след време, от които ти всъщност бягаш. Помисли добре. Аз лично не мога да ти помогна повече. Успех!
rendo - специалист
В родопите има няколко села които са със статут - Паметници на културата.
Там архитектурата е строго определена и е забранено да се изменя ако се строи - ново строителство.

Месният вид на каменните зидове на тези къщи е такъв какъвто е на оградата от снимката на колегата по горе.

Сегашните тамушни майстори не могат да го правят и за това правят следното нещо на видимата част правят такъв зид с вар и камъчета отзад като вече съществуващия зид го ползват за половината кофраж.
Другото което гледах в банско да го правят майсторите масово докато работех там - бе следното:
Върху бетонените елементи се лепи фибран върху тях се слага арматурна мрежа хваната с анкеи през фибрана - за бетона и на нея лепеха декоративни циментви отливки на речни камъни - след което фугираха. - получава се много добре.

Но според мен наистина слагаш каруцата пред коня - ако искаш това да ти е фасадата - която да изглежда така е едно ако искаш да криеш бъдещи пукнатини е малко как да го кажа .....
Jason - специалист
Идеята ми да направя първи етаж от камък и втори от дърво, всъщност се отнася само за външната част на стените с цел да избегна появата на евентуални пукнатини а пък и визията на балканската къща ми харесва.
В никакъв случай не говоря зидът да е носещ. Носещата конструкция трябва да е железобетонни колони и трегери, които да бъдат изолирани отвън. В случаят говоря за кирпич или каменна вата между зида и колоните
А що се отнася до това, че пукнатините не били чак такъв проблем...............знам ли може пък мен да ме дразнят повече от колкото други му придават значение? А като казах, че съм "огледал милиооооони къщи по света", всъщност се пошегувах в стил д-р Ливайн.
Благодаря за коментарите до момента.
future - специалист
Вярно е , че в наши дни е трудно да намериш истински добър майстор на суха зидария.Ако някога правя къща за себе си , бих я направил по този начин.Само че с по-малка фуга от тази.В този случей не се фугира.Получава се на вид истински зид.

Прикачен файл

untitled1.jpg
untitled1.jpg (43.65 KиБ) Видяна 5502 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Прихващане на каменен зид към колоните" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: