Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
vipltd - специалист
"предимството на сглобяемото строителство е бързината... "

Най-голямото им предимство е устойчивост при земетресение.
Да не дава Господ.
n.nikoloff - специалист
Освен това при "сглобяемото" строителство стените са прави и гладки и сключват прав ъгъл там , където е предвидено... Пода също е равен, а не като Черно море ...
jekasus - майстор
n.nikoloff написа:
Освен това при "сглобяемото" строителство стените са прави и гладки и сключват прав ъгъл там , където е предвидено... Пода също е равен, а не като Черно море ...
Зависи кой ще строи , именно от некадърници е опорочена идеята за "сгобяемо строителство". А прав ъгъл и прави и гладки стени го има и при масивното строителство , също зависи кой държал гьонята или маламашка.
mitaka_vk - специалист
Абе и аз имам подобна дилема, най вече може би заради това че липсва по подробна информация за дървените къщи. В момента съм започнал да правя подробна сметка на дървена сглобяема къща за себе си, за да видя как излиза сравнена с монолитната, използвам и случая да благодаря на Николофф за това какви материали влизат в едно такова строителство, което ми дава насока какво да търся като материал. За момента мога да кажа че по количествена сметка монолитно строителство ми излиза около 120 хил материали и труд, за дървената ще видим като се приравнят материалите. Тъй като ще останат известно количество бетонови работи и други детайли от първоначалната количествена сметка.
Накрая ми се струма че ще се опре основно до избора като се прецени времето за изпълнение, средствата с които разполагам и кой ще го изпълнява.
n.nikoloff - специалист
jekasus написа:
n.nikoloff написа:
Зависи кой ще строи , именно от некадърници е опорочена идеята за "сгобяемо строителство". А прав ъгъл и прави и гладки стени го има и при масивното строителство , също зависи кой държал гьонята или маламашка.
То верно, че има и такива таланти, дето и на циментово куче хляб не могат да дадат, ама все ми се струва, че с по-малко усилия ще постигнат по-добър резултат. А може би се лъжа....
torbalan - Дървен философ
n.nikoloff, не се лъжеш...
има сглобяеми къщи, които са като лего...
и да искаш - не може да ги сглобиш на криво :)
обаче фактора цена си остава...

мен примерно не ме дразни, че правия ъгъл не е чак толкова прав... пода се изравнява лесно... ако решиш да дострояваш нещо - сравнително по-лесно е...

и при условие, че разликата в цената е потресаваща... и една технология, която по принцип е измислена да е евтина, тук е в пъти по-скъпа от масивното строителство... за мен избора е ясен :)
n.nikoloff - специалист
Какво означава "в пъти"? И защо замисъла й е да е евтина? Бърза - да, но евтина....
ами зидането с тухли там е доста скъпо...
въобще, всичко в което участват ръчички (дори да те подстрижат), е скъпо...

за това се търсят варианти за поевтиняване на строителството :)
да ти произведат готови панели е един нелош вариант ;)

а какво означава в пъти...
на жена ми брат и произвежда сглобяеми къщи :)... та информация не ми липсва :)
n.nikoloff - специалист
Вярно. Не се сетих за "оттам".

Ами и аз до преди 2 години се занимавах главно с монолитно строителство, а сега с немонолитно. И на мене информация не ми липсва, ама нещо "в пъти" не я виждам разликата. Е, ако някой прави компромиси сигурно се отваря "ножицата" на цените.
аз зидам с тухли и търся евтиния вариант...

варианта да дойде фирма и да ми го направи до ключ изобщо не ме интересува...

много от нещата си ги правя сам, а когато нямам време или нещо не мога да направя сам, търся си изпълнител...

наемал съм приятели, майстори и фирми... но само за конкретна дейност...

къщата, която достроявам (от старата ползвам само няколко стени, изринах всичко, дори гредореда) се получи на два етажа с площ по около 120 кв. метра на етаж...

всичко до момента (покупка на старата къща с двора, такси и данъци, разрушаванае, чистене, дострояване, покрив, дограма, сайдинг и т.н.) ми струва от порядъка на 30 хил. евро...

кажи ми сега с 30 хил. евро какво ще направиш с немонолитно строителство, но в тази цена искам да включиш всичко... основа, канализация, вода, ток... упс, пропуснах - и двор...

компромисите с качеството, които съм правил, напълно ме устройват...
все пак нямам излишни още 30 или 50 хил. евро, че да са ми абсолютно прави ъглите и фабрично боядисани стените ;)

Тема "избор между тухлена масивна къща и сглобяема къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: