Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
torbalan - Дървен философ
огледай първо на какво стъпва конструкцията на покрива над прозореца...

има ли напречна греда върху тухлите? вероятно има...
ако има - драмата е по-малка...

ако обаче няма и покрива лежи директно върху тухлите - по-добре потърси човек, дето с това се занимава за да огледа на место и да прецени кое как да се направи...
peter_m - специалист
Май най-правилно е първо да свалиш външната мазилка, така или иначе ще падне. След това ще се изясни положението. Може да сложиш снимка без мазилка (снимано малко по-нависоко).
trix - специалист
като гледам снимката си мисля,че и покрива е в лошо състояние,така че основно.лично мнение.
panalov - специалист
Ебахти,(ebahti не обръщение към теб :-D ) той човека иска да си смени дограмата вие ще го накарате да си смени покрива.
Как ще падне покрива като върху зида има столица ,която си поема тежеста , а пък и отвора е като конус .
Към автора - махаш всички тухли които се движат свободно и след това лееш цурц или бетонни колове и надзиждаш с останалите тухли.
dito - специалист
panalov написа:
Как ще падне покрива като върху зида има столица ,която си поема тежеста
Би трябвало, но такива магии съм виждал, дори без да се занимавам професионално със строителство, че няма да се учудя от нищо. Мен лично ме притесниха пукнатинките в горния край, където съм показал със стрелки. Никой не кара човека да си сменя покрива, просто нищо не му пречи първо да свали мазилката, която и без това ще пада и чак после, след като се увери в наличието на въпросната греда, внимателно да маха тухла по тухла.
И пак да повторя - все пак смятам че за 2 метра отвор + единички е по-добре да си излее щурц и да не разчита на подпори от лозе. Защото горе коментираме как би трябвало да бъде по технология и после даваме съвет как да се заобиколи технологията. Не бива така :)
torbalan - Дървен философ
в къщата, която купих и на която правя ремонт, покрива беше направен с греди от тополи...
с течение на годините бяха станали на мармалад...

хубаво е да се види лежащата столица дали я има, и ако я има - дали е читава...

и след това да се мисли за ремонт на останалото...

чакаме снимки без мазилка на които да се вижда и част от покрива, както и снимки от вътре за да видим на какво лежи покрива :)
ArturDent - Почти Безобиден
dito написа:
Така че, не би трябвало тази талпичка, която в момента изпълнява ролята на щурц, да носи нищо друго освен тухлите над себе си. Но за всеки случай те съветвам за свалиш мазилката, която е напукана, за да видиш точно как стъпва гредореда над прозореца, ако може и да снимаш.
Цитата е точно от там от където трябва да се започне. Другото е чешене на езиците, включително и това мнение.

П.П. Заеби коловете за лозе, това са пълни глупости. Те нямат никаква механична устойчивост, особенно напречно. Обикновенно "старите" строители ги ползват като един вид кофраж. Желязото в тях е тънко (ако го има е като тел), а бетона от който се леят....Който не вярва да изчисли теглото на тухлите, които се носят от него и... да стъпи върху един такъв кол. Да види какво ще стане.

П.П.П. А има ли такова нещо? ;)
torbalan написа:
греди от тополи...
Didoopro - помощник
Изображение

Изображение

Изображение

Благодаря за мненията ви.Ето още снимки, покривът е изцяло нов, но гредореда най-вероятно лежи направо на тухлите.Прозорецът е правен доста след построяването на къщата.По проект там не е имало прозорец.
ArturDent - Почти Безобиден
:shock:
Както ти писах, май на нищо не се държи (може би на магия). Ако конструктор или от общината го видят....
Чети какво ти писах по-нагоре(внимателно). Тази къща са я правили само "майстори" и талпата и тухлите върху нея, и покрива, който лежи върху ютонг ?!
future - специалист
Абе човек ,с тези снимки уби всичко в мен :shock: .Оставям без коментар.Пояс :?: .Жалко за хубавия покрив.
Търси алумениева дограма с по-дебел профил,дано да държи дървения "щурц".

Тема "Моля за идеи за ремонт на поддала каса на прозорец." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: