Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Ето няколко снимки и от моя обект - доста работа ще пада.

Прикачен файл

1.jpg
Този зид трябва да бъде назад , на нивото на този в дясно - по-високо
1.jpg (117.9 KиБ) Видяна 19119 пъти

Прикачен файл

2.jpg
2.jpg (156.49 KиБ) Видяна 19119 пъти

Прикачен файл

4.jpg
Тази я завъртях,защото не можах иначе да я кача.
4.jpg (162.79 KиБ) Видяна 19119 пъти
шоп - майстор
Наистина доста работа те чака. Зидарията според мен се е срутила защото е тънkа. Ако е двоен или троен зид 50-70 см нямаlo e да стане така.

От снимките виждам, че едва ли ще имаш толкова камъни за направа на нова дебела стена. Може би варианта е редене на камъните а отзад откъм склона едностранен кофраж, арматура и бетон който да облее и буквално да направи монолит зидарията.
Дано ме разбра какво искам да кажа.

Успехи. С тези камани и доста труд хубаво ще стане.
PLOCHKATABG - специалист
По
Последна промяна от PLOCHKATABG на съб юни 05, 2010 2:13 am, променено общо 1 път.
ArturDent - Почти Безобиден
Абе има едни "кошове напълнени с камънак", даже си имат техническо име, ама не се сещам. Що не вземеш от тях и да ги наслагаш.
За последно ги ви дях в един хотел в с.Чифлик, Троянско. Бяха направили подпорна стена ... към 5 м висока.
ebahti - майстор
abee,то свлачище и жена като тръгнат спиране няма,ама като гледам тука не е толко сташно, и само с камък може да мине...........с подходящия майстор :)
Илиян Илиев™ - майстор
И имат дренажна функция. Водата си тече, а земята си остава.

Слагат ги стъпаловидно, или поне само така съм виждал. Чул съм че излиза по-скъпо от стоманобетонна стена, но може и само слухове да са.
mitaka_vk - специалист
ArturDent написа:
Абе има едни "кошове напълнени с камънак", даже си имат техническо име, ама не се сещам. Що не вземеш от тях и да ги наслагаш.
За последно ги ви дях в един хотел в с.Чифлик, Троянско. Бяха направили подпорна стена ... към 5 м висока.
Техническото име на тези кошове е габиони но и те ки имат доста специфична техвология на полагане. Вярно получава се много ефектно и красиво стига да се направи както трябва.
Ето нещо подобно
Иначе могат да се правят по много различни начини просто трябва да се редят като суха зидария и да се запълва доста плътно. Основното им предимство е че са напълно екологични за разлика от бетона.
ebahti - майстор
:? едва ли тва е начина за колегата
mitaka_vk - специалист
Навярно, но си признавам че е доста ефектно. А и за една подпорна стена си трябва и доста смятане за да не се разруши отново стената.
Лично казано не бих препоръчал да прави бетонна стена освен ако не я облицова. Трябва да разберем че освен функционалност на всяко съоръжение си трябва да има и малко естетически вид. Те затова например боядисват подпорните стени на околовръстното вместо да ги оставят на гол бетон.
Илиян Илиев™ - майстор
Те хората по европата ги облепват с камък, но всичко си е въпрос на възможности.

Тема "Подпорна от зидан камък" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: