Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Hygro,
за да покълне семката на съмнението ще ми трябват повече информация и най-вече факти (реален опит, облечен в цифри и проценти).
Само за да предизвикам дискусията, ще ви споделя, че четох как фундаментната плоча като материали излиза с около 30% по-скъпа инвестиция от ивичният фундамент, но ако прибавиш това, че става за 2 пъти по бързо време, което спестява ТРЗ (труд и работна заплата) а и не изисква сложни кофражи, то сметката не изглежда така зле.

Какво ви е мнението. Някой правил ли е къщи и в двата варианта?
ArturDent - Почти Безобиден
nacho,
Как и къде го прочете това че труда излиза по-малко и кое точно - копането, арматурата (и там има труд), кофража - просто се чудя кое точно?
Без да се заяждам и без изобщо да съм специалист. Някак си не мога да си го представя.
hygro - майстор
nacho написа:
за да покълне семката на съмнението ще ми трябват повече информация и най-вече факти (реален опит, облечен в цифри и проценти).
:) О, опитът, разбира се, ще дойде... с експлоатацията :) Hygro, BTW идва от гръцкото hygros - влага :wink:
[quote="hygro"][quote="nacho"]за да покълне семката на съмнението ще ми трябват повече информация и най-вече факти (реален опит, облечен в цифри и проценти).[/quote]
:) О, опитът, разбира се, ще дойде... с експлоатацията :) Hygro, BTW идва от гръцкото hygros - влага :wink:[/quote]

Hygro, надявам се не искаш да ми кажеш, че трябва да закопая едни 15 000 лева в основи и токава да чакам да видя какво ще стане.
[b]Сутерен ще има[/b], въпроса е каква да е основата и как да го изолирам.
PIP - майстор
И за какво му плащаш на тоя конструктор :?
ArturDent - Почти Безобиден
nacho, Ти сега съвет ли искаш или оправдание?
Явно вече си решил да слагаш плоча - добре. Просто ти казваме че ще е по-скъпо.
Вижте, не съм решил и продължавам да търся отговори. Защо ли?
Защото се сблъсках с голям проблем. Проектанти, конструктори, архитекти и всякакви подобни ми дават акъл как да си построя къщата, така че да отговаря на стандартите, но никой от тях и хал хабер си няма какво струва това, което ми предлагат, какво е съотношението цена/качество. Всички ми отговарят - Защото така се прави- ГЛУПОСТИ, една къща може да бъде построена и за Х лв. и за 2Х лв. и все ще отговаря на така или иначе занижените в БГ стандарти.
Другата голяма ГЛУПОСТ - Като си получиш количествената сметка, ще видиш колко струва - Алооооооо, че аз като я получа тази колич. сметка, означава, че вече проекта ми е готов. Какви промени, какви 5 лв. Ако тези същите ги накарам да променят проекта след вече приключил проект с готова колич. сметка, ще ми искат още толкова пари.
Аз (както и всеки инвеститор) бих желал да знам - това решение коклко ще ми струва и какви са алтернативите.
Извинявам се и не се заяждам, но отговори като на HYGRO, че отговори ще получа чак с експлоатацията, ..... не благодаря.
Искам да знам СЕГА, на етап архитектурен проект, колко ще ни струва всяко удоволствие, а след това конструкторите могат да облекат това, което сме се разбрали в числа и чертежи.

Какво е вашето мнение?
hygro - майстор
Човече, доколкото разбрах, липсва ти каквато и да е компетентност в материята, но вече си установил, че всички компетентни говорят глупости :? Е, моите глупости ясно, че ти ги спестявам, а ти почакай някой не особено компетентен, дето не говори глупости, да ти приготви папчицата с количествени сметки за всяка прищявка във всичките й варианти... с описание на предимствата и недостатъците, разбира се... :wink:

Успех :)
Георгиев - специалист
nacho написа:
Защото се сблъсках с голям проблем. Проектанти, конструктори, архитекти и всякакви подобни ми дават акъл как да си построя къщата, така че да отговаря на стандартите, но никой от тях и хал хабер си няма какво струва това, което ми предлагат, какво е съотношението цена/качество. Всички ми отговарят - Защото така се прави- ГЛУПОСТИ, една къща може да бъде построена и за Х лв. и за 2Х лв. и все ще отговаря на така или иначе занижените в БГ стандарти.
Другата голяма ГЛУПОСТ - Като си получиш количествената сметка, ще видиш колко струва - Алооооооо, че аз като я получа тази колич. сметка, означава, че вече проекта ми е готов. Какви промени, какви 5 лв. Ако тези същите ги накарам да променят проекта след вече приключил проект с готова колич. сметка, ще ми искат още толкова пари.
Аз (както и всеки инвеститор) бих желал да знам - това решение коклко ще ми струва и какви са алтернативите.
Извинявам се и не се заяждам, но отговори като на HYGRO, че отговори ще получа чак с експлоатацията, ..... не благодаря.
Искам да знам СЕГА, на етап архитектурен проект, колко ще ни струва всяко удоволствие, а след това конструкторите могат да облекат това, което сме се разбрали в числа и чертежи.

Какво е вашето мнение?
Сам си отговори, че количествена сметка не може да се направи без да имаш проект. Тук ти казахме, ако нямаш проблеми с почвата които да изискват фундаментна плоча тя няма да ти направи къщата по-здрава... това ти го е казал и "некомпетентния" ти инженер сигурно и представи си това не е защото му е по-лесно да не смята фундаментна плоча.

Аман от изисквания към проектантите значи, ама никой не се замисля, че те нсоят отговорност за строежа ви, а не вие и вие като човек без грам техническо образование нямате ама никакво право да кажете и една дума напреко на инженера. То това не е на кьор хасан фурната, че ти да решаваш. Ако проектанта каже ще имаш греда значи ще имаш, ако каже, че ще имаш колона, значи ще имаш. Най-много може да му се помолиш учтиво да преосмисли дали не може по друг начин. А не "ма искам го безгредово, ама и без колони, ма ако може и плочата да е 10 сантиметра". Не може. Същото е и с основата. Инженерът ти казва каква основа, с колко желязо и колко бетон. Ти нямаш думата. Цените в строителството винаги са приблизителни и сигурно си забелязал,ч е се дават на квадрат груб строеж, а не за всеки процес отделно, защото това зависи от проекта. Който ти не искаш да ти се изготви. Ми ако щеш :)
mitaka_vk - специалист
Георгиев написа:
nacho написа:

Какво е вашето мнение?
Сам си отговори, че количествена сметка не може да се направи без да имаш проект. Тук ти казахме, ако нямаш проблеми с почвата които да изискват фундаментна плоча тя няма да ти направи къщата по-здрава... това ти го е казал и "некомпетентния" ти инженер сигурно и представи си това не е защото му е по-лесно да не смята фундаментна плоча.

Аман от изисквания към проектантите значи, ама никой не се замисля, че те нсоят отговорност за строежа ви, а не вие и вие като човек без грам техническо образование нямате ама никакво право да кажете и една дума напреко на инженера. То това не е на кьор хасан фурната, че ти да решаваш. Ако проектанта каже ще имаш греда значи ще имаш, ако каже, че ще имаш колона, значи ще имаш. Най-много може да му се помолиш учтиво да преосмисли дали не може по друг начин. А не "ма искам го безгредово, ама и без колони, ма ако може и плочата да е 10 сантиметра". Не може. Същото е и с основата. Инженерът ти казва каква основа, с колко желязо и колко бетон. Ти нямаш думата. Цените в строителството винаги са приблизителни и сигурно си забелязал,ч е се дават на квадрат груб строеж, а не за всеки процес отделно, защото това зависи от проекта. Който ти не искаш да ти се изготви. Ми ако щеш :)
Донакъде мога да се съглася ама само донякъде. Сега тъй като проектантите не са ни много ня високо ниво /основната част/ не мога да се съглася че всичко каквото каже проектанта е на 100% правилно. Огромното презастраховане което е възприето при нас много често води след себе си и недоверието на бъдещия инвеститор. Другото което е че за да се получи цена на кв м ти трябва да знаеш колко ще ти струва абсолютно всеки процес. Иначе мога да ти дам цена на кварат 20 лв и цена 200 лв ама какво се съдържа в тази цена, как ще отговориш.
Когато бъдещия инвеститор си подаде исканията проектанта трябва чрез своите знания и опит да облече тези искания в законова форма и да насочи инвеститора ако някъде греши, което за съжаление в повечето случаи не става. Да не отварям тема че проектантите твърде често бягат от носенето на отговорност /само накарай един проектант да напише нещо в заповедна книга и ще видиш наистина интересни моменти/.
Сега на темата за къща специално аз съм за ивични основи, фундаментната плоча е за доста по големи товари според мен. Другото което е ако проектанта те съмнява нищо не пречи да се поиска допълнително мнение от друг проектант за допълнителна експертиза на проекта. Количествената сметка е съвкупност от дейности които ще ти дадат представа приблизително колко ще струва обекта с тези параметри. Заиграването с различни вариации и алтернативи изисква известни строителни познания и най вече време /което изобщо не е безплатно/ Имай в предвид че са възможни и доста пропуски в оличествените сметки които в последствие могат да са потенциални бомби и да доведат до големи недоразумения.

Тема "Ивични основи или фундаментна плоча за къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: