• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Biso - специалист
Биглите ми се виждат заварявани..... не е ли безмислена играчка?! :?

Ако обаче при наливането на бетона "изплюе" тухления кофраж какво ще правиш? Ако ще се укрепва допълнително не е ли неефективно да кофрираш с тухли?

Иначе, по показаната методика печелиш по точки като топлоизолация :) .......освен ако не ползваш XPS за гредите и колоните.
Но решението ти е интересно и от определена гледна точка би имало резон....... :wink:
boltik - специалист
Ами до 25-30 см издържа но понеже тук колони от бетон не се правят немога да дам мнение дали ще издържи системата.Това е немска технология и когато немеца каже че така трябва да бъде две мнения няма.Просто показвам изпитана технология.Ако мога да помогна с нещо.
Humppa - напреднал
А защо арматурата лежи на тухлите? Няма ли необходимост да се повдигне с линейни дистанционери?
boltik - специалист
Ами вярно е но нали прочете какво съм написал.Като свършат парите и качеството намалява да не казвам изчезва.
dito - специалист
boltik написа:
Да ви покажа какви куфражи правя и не ги подпирам.
...
Ти че не подпираш кофража е видно, но май забелязвам и че не подпираш бетона? Например този пояс на втората снимка какво го носи? При тази ситуация трябва да има 2 колони и между тях греда, а аз виждам само решетъчни тухли под него. Надявам се да не съм догледал, обаче... наистина никъде не виждам колона?

П.П. WTF? Сега прочетох, че нямало колони и било немска технология? Вярно съм на няколко чашки винце, ама чак толкова не съм зле. Сериозно ли говориш? Надолу пишеш, че си побългарявал метода - да не си спестил нещо по конструкцията? За първи път чувам за СБ конструкция (а за какво иначе е този посяс, ако не част от конструкция) без вертикални носещи елементи.
Георгиев - специалист
Не знам точно каква е технологията на колегата, но тези "решетъчни тухли" със зъбчетата влизащи едно в друго са уякчени тухли за носещи стени на виндерберг. Де факто това прилича на (почти) стандартна зидана конструкция.
dito - специалист
Георгиев написа:
Не знам точно каква е технологията на колегата, но тези "решетъчни тухли" със зъбчетата влизащи едно в друго са уякчени тухли за носещи стени на виндерберг. Де факто това прилича на (почти) стандартна зидана конструкция.
Ясно. Макар все още да съм скептичен - колкото и да са уякчени, ако са от същия материал, няма как да са по-здрави от плътна тухла. Интересно ми е какво се получава при земетресение - поне шайби има ли или тези тухли като са наречени "носещи", заместват и тях? Иначе съм виждал снимки на триетажни къщи само от четворки и не се притеснявам от вертикалните сили, но от земетръс...
Георгиев - специалист
Къщите само от четворки не държи на земетръс, но при зидана конструкция с плътни тухли (или с тези новите... и аз не знам кое им е уякченото, но доверяваме се на производителя), де факто всяка (плътна) стена го играе шайба и усилията се поемат от превръзките между самите зидове. Шайба може да се изпълни от плътни тухли дори при многоетажна стоманобетонна конструкция и да не е по-лоша от стоманобетонната, но не се изпълняват заради липсата на гаранция за качеството на тухлите.
dito - специалист
Да, така е, макар само последните два етажа да се допускат да са от плътни тухли, дори и в днешни дни съм виждал да го правят и явно върши работа. Както и да е, щом са специални тухлите, още повече щом дойчовците ги правят, оттеглям си съмненията :)
  • 1
  • 2

Тема "Укрепване на кофража: Как да го направя????" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: