Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте пак :)
Благодаря на всички за изказаните мнения.
Аз изгледах едно клипче, качено на сайта на Брамак, за това как се правят керемидите и как се реди покрив. Там доста убедително обясняват, че бетонните керемиди са най-добрия избор, че са най-издържливи и е от голямо значение кой и как ги нарежда. Относно металните - каквато съм параноичка и както казахте за опасността от гръмотевици ... не знам дали бих рискувала.
ebahti - майстор
Бетонни керемиди никога не бих си слжил,а за гръмотевици нямам грижи при положение че толкова мн. метални покриви ,халета и навеси има......класиката в жанра от хиляди години са си добре изпечените кирпичени такива...........преди 1000год. не знам дали са прайли керемиди ама тугли със сигурност :?
PCL82 - майстор
ebahti написа:
а за гръмотевици нямам грижи при положение че толкова мн. метални покриви ,халета и навеси има......:?
Металните халета и конструкции обикновено са заземени, а често имат и гръмоотводи. Друго е една къща с дървен покрив без гръмоотвод. В сухо студено и ветровито време може да се наелектризират доста. Рискът зависи от мястото и околните сгради.
ivojeliazkov - помощник
ArturDent написа:
ivojeliazkov Искам да видя как правиш рекламация за металните (пък и други) керемиди след да речем 5 години.
Още повече искам да видя как някой търговец ти уважава тази гаранция.
:-D

Може да получа сърдечен удар, ако пък видя търговец, който ти е дал гаранция за цвета 20 години и направи нещо по случая, ако трябва да ти ги подменя.

П.П. Относно гаранциите, можете да се доверявате единствено на Закона за устройство на територията и правилниците към него. Мисля че там за покрив беше или 7, или 3 години. Не съм сигурен.

П.П.П. В същия закон/правилник гаранцията за пътищата е 3 години. Досега не съм видял кмет да осъди фирма изпълнител, заради дупки на нов път.
защо ли хората не четат както трябва там е голямата разлика в истинноста на гаранцията но може и да не правиш разлика м/у търговец и производител с имидж и минало знам ли :?:
ArturDent - Почти Безобиден
ivojeliazkov написа:
защо ли хората не четат както трябва там е голямата разлика в истинноста на гаранцията но може и да не правиш разлика м/у търговец и производител с имидж и минало знам ли :?:
Защото чета и знам, че според закона в България и целия ЕС, гаранцията за стоките се покрива от търговеца, а не производителя. За справка тук.
При строителство пък гаранцията се поема от строителя.
kalin72 - майстор
ArturDent написа:
ivojeliazkov написа:
Защото чета и знам, че според закона в България и целия ЕС, гаранцията за стоките се покрива от търговеца, а не производителя. За справка тук.
Айде да не се съглася с теб. Гаранцията се покрива от производителя, при правилен монтаж, доказан с документи от монтажния процес, или от фирмата, монтирала продукта.
Илиян Илиев™ - майстор
kalin72 написа:
ArturDent написа:
ivojeliazkov написа:
Айде да не се съглася с теб. Гаранцията се покрива от производителя, при правилен монтаж, доказан с документи от монтажния процес, или от фирмата, монтирала продукта.
Прав е Калин. Преди два месеца правихме един покрив. От време на време идваше представител на производителя да следи дали всичко се прави според изискванията. Накрая издаде документ за 30 години гаранция. И уточни, че всяка разместена от вятъра или спукана от градушка цигла се подменя за сметка на производителя.
schuldiner - майстор
Много усложнявате нещата, а логиката е проста - който е получил пари като страна по договор, носи отговорност. В законите се посочва минимумът на тази отговорност, но не пречи да се поема и по-голяма. Както и да се дава гаранция от трети страни, но без това да освобождава този, с когото е подписал договор клиентът. Препращането от подписалия договора (съответно и дължащият гаранцията) към други - подизпълнители, търговци, производители и т.н. са си свободни съчинения. Първо се удовлетворяват правата на клиента, а отговорният за това как ще си търси неговите права си е отделен въпрос. Пак по същия начин - назад по веригата, естествено, защото и той е в договорни отношения с някого. Но това не е проблем на клиента.
В частните случаи, когато производителят упълномощава търговеца или строителя да договаря от негово име, може да се каже, че пак производителят дава гаранцията. Но това първо са сравнително редки случаи и, второ, по мое мнение не се прави за удобство на клиента, а с цел монополизиране или картелиране на пазара. Поне в България е така. (с това последното точно керемидите имам предвид, но и за другите строителни технологии/материали си важи)
Илиян Илиев™ - майстор
Дам. В нашия случай човека си беше купил всичко от производителя. На нас само за работа плащаше. То за това оня идваше на проверки.
Тогава няма ли да е най-добре да си вземеш материала от производителя и фирма работеща с него да ти ремонтира/изгради покрива? Така не получваш ли гаранция и за двете неща от едно крайно лице?

Тема "Моля помогнете. Информация за керемиди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: