Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
torbalan - Дървен философ
окс
ама довечера ще го снимам...

да, парче от керамиката е.... окопите вече са заровени :)
Илиян Илиев™ - майстор
Само от български тухли ли се интересуваш?
OwnerBG - специалист
Илиян Илиев™ написа:
Само от български тухли ли се интересуваш?
Не Илияне, от всякакви, но да не изпратиш от Австралия, че ще трябва да продам гаража за да платя пратката.

А иначе казано, тухла е доста относително понятие.Може би да наречем НЕЩОТО, просто глинена,кирпичена, керамична, печена, сушена или НЕЩО ДРУГО ПРАВЕНА форма за строеж.
Илиян Илиев™ - майстор
Ще я донеса до България. Даже май ще минавам през София, та ако ми изпратиш телефон ще ти звънна да се разберем като наближа Перник.

Онзи ден пробивахме отвор за врата в една между 200 и 300 годишна стена. Та между камъните и калта имаше парчета керемиди и тухли.

Преди това съборихме изцяло една къща на тази възраст.

Камъни не ми се мъкнат. Тухлата е друго нещо. За керемидите не мога да кажа на каква възраст са, защото с времето се сменяват, но парчета излезли от стените би трябвало да са на възрастта на къщата.

Всъщност и керемидите си заслужават, защото ще са на поне 50 до 100 годишни. Даже има такива с подпис. Дори преди около 2 години виждах една с петолъчка(издълбана на ръка преди да я изпечат), което говори, че е на поне 50-60 години.
OwnerBG - специалист
Илиян Илиев™ написа:
Ще я донеса до България. Даже май ще минавам през София, та ако ми изпратиш телефон ще ти звънна да се разберем като наближа Перник.

Онзи ден пробивахме отвор за врата в една между 200 и 300 годишна стена. Та между камъните и калта имаше парчета керемиди и тухли.

Преди това съборихме изцяло една къща на тази възраст.

Камъни не ми се мъкнат. Тухлата е друго нещо. За керемидите не мога да кажа на каква възраст са, защото с времето се сменяват, но парчета излезли от стените би трябвало да са на възрастта на къщата.

Всъщност и керемидите си заслужават, защото ще са на поне 50 до 100 годишни. Даже има такива с подпис. Дори преди около 2 години виждах една с петолъчка(издълбана на ръка преди да я изпечат), което говори, че е на поне 50-60 години.
Имаш лично съобщение.
Дано намериш място и за керемидки.
Илиян Илиев™ - майстор
Място ще се намери, дано не се счупят по пътя.

Ще взема един канал и един капак.
OwnerBG - специалист
Илиян Илиев™ написа:
Място ще се намери, дано не се счупят по пътя.

Ще взема един канал и един капак.
Чудесно.
Илиян Илиев™ - майстор
Взел съм един канал и един капак, но не знам на каква възраст са.

Освен това съм взел и една керамична плочка за подова настилка на около 150-200 години. Поне така ми казаха, че тогава са правили такива.

Извадих и от четири различни стени на основите керамични парчета, които са ползвали да запълват кухини или да подпират камъните докато втвърди материала. Извадени са от средната част на 80 сантиметрови каменни стени, което според мен е гаранция, че са слагани по време на строежа, а не в последствие при измазване примерно.

Сега остава да взема и тухла от другата стена. Била е ограда на градина към църква. Сега е частен дом, а църква е построена отсреща през 17век, след като тази е престанала да бъде такава, а кога е правена и достроявана май не се знае.
OwnerBG - специалист
Илиян Илиев™ написа:
Взел съм един канал и един капак, но не знам на каква възраст са.

Освен това съм взел и една керамична плочка за подова настилка на около 150-200 години. Поне така ми казаха, че тогава са правили такива.

Извадих и от четири различни стени на основите керамични парчета, които са ползвали да запълват кухини или да подпират камъните докато втвърди материала. Извадени са от средната част на 80 сантиметрови каменни стени, което според мен е гаранция, че са слагани по време на строежа, а не в последствие при измазване примерно.

Сега остава да взема и тухла от другата стена. Била е ограда на градина към църква. Сега е частен дом, а църква е построена отсреща през 17век, след като тази е престанала да бъде такава, а кога е правена и достроявана май не се знае.
Страхотно.
Ако можеш и да снимаш от къде си ги извадил, ще е чудесно.
Dewalt - специалист
Илиев къде е това нещо.И как така са му дали да строи над останки?

Тема "Изпратете ми тухла от вашия район" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: