• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
pif4o - специалист
За да не пускам нова тема, я накои да каже колко е нужния наклон за обратни води от тоалетна, примерно ако имам 5 метра трасе, и в единия край тръгне от нула, на 5 тия метър колко на дълбоко в земята трябва да е ?
perko - специалист
Около 15см трябва да е денивелацията за 5 метра. Смятай по 3 см на метър, не повече от 5см на метър. Има доста изписано във "Водоснабдяване и Канализации".
ArturDent - Почти Безобиден
perko написа:
Смятай по 3 см на метър, не повече от 5см на метър.
Що пък да не е повече?
Георгиев - специалист
Защото артуре има си максимална скорост на отпадните води по нормтив. Наклонът трябва да е такъв, че да не се превишава тази скорост.
stenmark - специалист
Георгиев написа:
Защото артуре има си максимална скорост на отпадните води по нормтив. Наклонът трябва да е такъв, че да не се превишава тази скорост.
Mоже ли по конкретно.А какво ще стане ако е повече?
pif4o - специалист
Момци намерих темата дето е писано по тоя въпрос, е сега ще ви дам линк, но общо взето големия наклон води до бързо отичане на водата и акитата остават на "сухо" и залепват, за това или трябва все да си с разтроиство или да не даваш много наклон на тръбите за да може бавно стичащата се вода да отмива и разлага акита :)
Ето я темата viewtopic.php?f=22&p=321294#p321294
Георгиев - специалист
Освен това и се износват и разкачат тръбите. Кажи какъв диаметър тръба ще слагаш и ще ти кажа какъв трябва да е наклона по норматив. Че няма с какво да ти снимам цялата таблица.

За 150 мм. е 0,77%, а за 200 мм. е 0,5%
pif4o - специалист
Ами къв, то аз да знам да ти кажа ам на тоалетните нали е уж 110, ама ако кажете и по дебела ще сложа един път се прави, ще храни една тоалетна и една баня макс две бани :)
Георгиев - специалист
То това по принцип се смята... за 110-ка 1% наклон ще сложиш, дали е досттъчна обаче вече не знам, хич не ми е сила оразмеряването на канализации, освен да потърся дали нямам някоя табличка на компа, ама не разчитай :-D
  • 1
  • 2

Тема "Моля за идея със запълване на септична яма." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: