• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
schuldiner - майстор
Тази къща мокри помещения има ли? Щото ако няма... какъв втори етаж? Допълващо застрояване е по-изгоден вариант, а и далеч по-функционален. Както каза колегата, калканът ти (този без прозорец) направо си плаче за пристройка - баня, тоалет, кухня + едно холче 20-30 квадрата..., а като затвориш и входа, ще останат само спални в скучната старата част.

ПП Ако пак ти стане тясно след време, същото упражнение на по-светлия калкан... като испанска хасиенда, ама е практично...
ArturDent - Почти Безобиден
Мен пък притеснява очевидно лошото състояние на къщата.
Влагата, която е стигнала до метър и половина, покрива....
bulhomes2 - майстор
ArturDent написа:
Общо взето един проект съдържа, следните части: Геодезия, Архитектура, Конструкции, Ел, ВиК, Отопление вентилация, Охрана на труда..., Които са задължителни! ...
Отопление и вентилация за 5-та категория не е задължително. Сигурен съм защото нямах такъв, а вече имах разрешение за строителство. Платих си по мое искане за такъв.
Е при нас искат вентилация, поне като част от Архитектура. Затова пък не искат озеленяване.
Георгиев - специалист
bulhomes2 написа:
ArturDent написа:
Общо взето един проект съдържа, следните части: Геодезия, Архитектура, Конструкции, Ел, ВиК, Отопление вентилация, Охрана на труда..., Които са задължителни! ...
Отопление и вентилация за 5-та категория не е задължително. Сигурен съм защото нямах такъв, а вече имах разрешение за строителство. Платих си по мое искане за такъв.

Има една шашма, ако по проект имаш "комин" във всяка стая - отопление и вентилация не е нужно като отделен проект. Шашмата е, че комините се цвъкат както ти падне, а после не се изпълняват.
bulhomes2 - майстор
И тъй не е. 2 комина имам за 8 стаи.
Георгиев - специалист
И по проект ли са толкова?
bulhomes2 - майстор
Да. В проекта си има "Котелно" и "камина", но баш ОВ проект си нямах (честно казано се изненадах). Архитекта ми обясни, че не е задължителен. Според мен това е "хватка" на проектантите да обявяват повече неща за задължителни. Както и да е - отнесохме на човека темата встрани.

И според мен с пристройки встрани ще бъде по-добре. Удобството при ползване на едноетажна сграда е по-голямо. Плюсовете на двата етажа по отношение на цената в случая отпадат, защото сегашния покрив вече го има и няма да го пипа (ако са 2 етажа ще го прави пак), при 2 етажа ще трябва да отдели и от застроената площ за стълбище, което при такава малка къща си е по-сериозен процент.

xPLOID на твое място аз не бих инвестирал и лев в такава къща. Предполагам, че е евтина, а може и съвсем да ти е без пари, но всеки вложен лев на практика е изгубен, защото никога няма да можеш да си го върнеш ако ти се наложи. Ще поживеете десетина години пък ще вземете да се замисляте дали не давате много пари за транспорт до Русе - болници, училища са си далеко. Строителството ще ти е на същата цена (даже ще е и по-скъпо) в сравнение със същия строеж, ако е в Русе. Само дето ако е в Русе винаги (айде поне с много по-големи шансове) ще можеш да си възвърнеш инвестицията, ако се наложи.
bulhomes2 написа:
... защото сегашния покрив вече го има и няма да го пипа (ако са 2 етажа ще го прави пак)...
Като гледам снимките ще трябва да се пипа.
Човека не каза къде се намира къщето. Тия 10 км може да се окажат на добро и на лошо местоположение...
bulhomes2 - майстор
Мен ако ме питаш всичко трябва да се пипне.
  • 1
  • 2

Тема "Старата къща с две стаи отгоре." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: