Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kalin72 - майстор
dolli написа:
Но за капилярно просмукващата се влага май няма какво да направим, или то има, но аз нямам толкова пари за наливане - не и в селска къща.

Що не пробваш ето това?

http://www.sika.bg/allproducts/PDS/Sika ... oCream.pdf
Фло - специалист
Тая капилярна влага как ще се движи нагоре в строителните материали за мен е пълна мистерия,още повече,че нямат и капиляри. Ако беше толкова лесно водата да се движи нагоре растенията нямаше да имат толкова сложна система за движение на водата по капилярите,основаваща се на вакуума-листата от долната си страна имат клетки,които създават вакуум,изтеглят вода и работят съвместно с корена като помпа.
Mony - специалист
dolli написа:
Точно така, както го е написал Mony - при нас е същото - основите са ивични и са вдигнати на 0,60- 1 м. от земята, в зависимост от денивелацията. Пръстта от изкопите е насипана в тази "кутия" и трамбована. Част от влагата, която прониква е капилярна, поне аз така си мисля. При нас направихме бетони пътеки около цялата къща с ширина 1 м., сложихме улуци и влагата намаля доста, но не изчезна напълно. Но за капилярно просмукващата се влага май няма какво да направим, или то има, но аз нямам толкова пари за наливане - не и в селска къща.
Според мен не слагайте найлон - влагата ще продължи да търси път и ще тръгне да върви нагоре. фибранът и той така "запарва".
Да, случаят и при нас е аналогичен. Отвън е изолирано - бетонни пътеки 1.20м, улуците са ни нови, а водосточните тръби за изведени от другата страна на къщата ( но там няма влага).
Относно найлона - няма да слагаме, но фибран - да. И решихме "предпоследно" да е в следната последователност: бетон, фибран (в него ще са тръбите за парното), замазка, подложка и ламиниран паркет. Пък "каквото сабя покаже" :lol: Благодаря на всички, отзовали се на молбата ми за съвети
Фло - специалист
Mony написа:
Относно найлона - няма да слагаме, но фибран - да. И решихме "предпоследно" да е в следната последователност: бетон, фибран (в него ще са тръбите за парното), замазка, подложка и ламиниран паркет. Пък "каквото сабя покаже" :lol: Благодаря на всички, отзовали се на молбата ми за съвети
Ако ще лееш бетон,задължително сложи найлон отдолу,намокри го и тогава заливай! Това се прави да не се отделя бързо направната вода от бетона и той да се напука и нацепи даже ,особенно през лятото.Още щом можеш да стъпиш върху бетона,без да ти потъва крака, пускай отгоре маркуча с водата и поливай .На другия ден пак така!
Mony - специалист
Благодаря за съвета! А колко дни трябва да поливаме бетона?
Mony - специалист
Фло написа:
Mony написа:
Ако ще лееш бетон,задължително сложи найлон отдолу,намокри го и тогава заливай!
А след това - няма ли въпросният найлон да помогне за увеличаване на влагата в стаята?
Какъв да е найлона? ("семейният съвет" може да реши да сложиме... :проба: )
Фло - специалист
Mony написа:
Идеалният вариант е бетона да се държи мокър 28 дни,но при теб в помещение като е 2-3 дни стигат.
Не заливай бетон при температура на въздуха над 30 градуса!

Найлона под бетона е само да не се пука бетоновата настилка при набиране на първоначална якост,не е хидроизолация.Може да ползваш какъвто и да е,има едни пакети от 20 м2 за 5 лв. даже.
Ползвай само купешки бетон В 15 с добавка за водоплътност за подовата настилка.
Mony - специалист
Много благодаря за съветите! Ще се съобразиме с тях.
nobreak - специалист
Фло написа:
Mony написа:
Идеалният вариант е бетона да се държи мокър 28 дни,но при теб в помещение като е 2-3 дни стигат.
Не заливай бетон при температура на въздуха над 30 градуса!

Найлона под бетона е само да не се пука бетоновата настилка при набиране на първоначална якост,не е хидроизолация.Може да ползваш какъвто и да е,има едни пакети от 20 м2 за 5 лв. даже.
Ползвай само купешки бетон В 15 с добавка за водоплътност за подовата настилка.
Темата е много стара, но не исках да отварям нова...Искам да попитам под найлона трябва ли да има камъчки или може директно на пръстта, найлон, мрежа и бетона? Някъде препоръчват след като се излее, да се завие с найлон, а други да се полива с маркуч...Кое е по правилно? Става дума за плоча в приземен етаж, половината вкопан в земята, където в момента има гредоред, но заради влагата ще го махам и мисля да лея бетон.
krismarg - специалист
Найлона отдолу е да не дръпне почвата бързо водата и бетона да се напука. Аз прекъсвам връзката между тях с трамбован нивелиран слой чакъл, фракция 20мм. около 4 см. дебелина, който омокрям прилично при бетониране. Щом е на закрито вероятността да се напука е малка. Ако те притеснява, в следващите 2-4 дни след заливането, според температурите го омокряй.

Тема "Моля за съвети - нов под на стара къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: