Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
tretre - специалист
Проблема при сгради на повече от 10 години, които са почнали активно да се напукват- в повечето случаи са от плитки основи или недостатъчни стъпки.
Решението в този случай е копаене и изливане на основи под съществуващите такива.
Правил съм го на едноетажна къща и на 6 етажен блок. Едно и също е.
Ако ви интересува мога да обясня по-подробно.
Георгиев - специалист
От фундамента на "колоните е" и от нищо друго. Дори да го има явно не е оразмерен правилно. Решението е нови колони (по-добре от бетон) с нови фундаменти. Ама да ти ги изчисли конструктор, че да не си след няколко години във същия филм.
професионал - специалист
Пиши ако искаш къде по трънско се намира къщата,аз съм оттам и ще пътувам в събота нататък-може ако ми е на път да хвърля едно око (ако имам време).Може и на лични.
Тани - модератор
tretre написа:
ArturDent написа:
tretre написа:
Опъни по един косъм през цепките и ги замажи с гипс, за да видиш дали продължава движението!
Прави се с парче стъкло (тънко 1-2-3 мм) и широко около 1 см. Можеш да го вземеш от всеки стъклар безплатно.
Замазва се, залепя се от двете страни на пукнатината, а в средата (над пукнатината) остава свободно. Ако се счупи или се отлепи от едната страна - значи има движение и пукнатината се увеличава.

Косъм, канап... се разширяват от влагата.
Моля те да публикуваш доказателство, че човешкият косъм се удължава от влагата!
Самия факт , че от тях се правят влагомери е достатъчно показателен!
Хигрометричният метод
се базира на промяна на физичните свойства на някои материали в зависимост от влажността на газа, с който се намират в контакт. Към групата на влагомерите, работещи на основата на този метод, се отнасят уредите с чувствителен елемент, удължаващ се под действие на влагата (например човешки или друг косъм). Друг вид хигрометрични влагомери използват елементи, променящи проводимостта или диелектричната си проницаемост. Характерно за всички тях е, че чувствителният елемент се намира в хигрометрично равновесие с измервания газ. Най-голямо приложение намират следните разновидности на хигрометрични влагомери: електролитни, електролитни с подгряване и сорбционни.
http://engineering-review.bg/engineerin ... 45&id=1607

Това че търсиш специалист във форума по никакъв начин не противоречи на правилата , дори понякога е почти задължително, когато ясно се вижда , че човека си няма понятие от това за което пита! Търсенето на специалист без да си полезен на форума обаче не се толерира и дори има вероятност да има негативни последици за тебе. Голяма част от проблемите описани във форума са в следствие от съветите на "специалисти" . По начина по който си пуснал темата , тя е полезна за всички които ще я четат след време и ще им помогне с идеи какво трябва и още по-важното какво и как НЕ трябва да се прави! Търсенето на специалист е част от решението на проблема и дали виртуално или направо на място предполагам ще получиш необходимите съвети. Остава моралното ти задължение да ни информираш за съветите които си получил и как си ги изпълнил на практика включително със снимки!Ако получиш грешен съвет или и,ма по-добро решение на проблема ти ще има реакция от форума ! Повече глави винаги мислят по-добре!
tretre - специалист
Наистина косъма се удължава от влагата!
Но е много чувствителен към нея /за това се използва за влагомери/ , което означава че изсъхва бързо и ако има деформации се къса!
Метода е точен.
Обичам да прилагам стари изпитани методи!
Стъклото е цяла тема -състав,свойства,разновидности! Дори цял форум за стъкло може да се направи.
А пък косъма си е .... косъм! и РАБОТИ!
ArturDent - Почти Безобиден
tretre, ама не падаш по гръб ;)
Метода със стъклото се използва при исторически паметници, веднага си проличава ако има отваряне/затваряне на пукнатината, усукване, вертикално разместване, ама щом не ти харесва.
hamorphis - напреднал
rendo написа:
за мен проблема е в подпорите - тези тръби не се знае на каква стъпка седят , пълни ли са с бетон, усилена ли е покрай тях арматурата в плочата.

за мен решението е да се направи бетонена рамка (почти сигурен съм, че и конструктора това ще ти предложи) която да е с челен трегер по цялата дължина и на мястото на тръбите да има по солидни колони с по голяма площ.

преди 2 г. колеги правиха подоно нещо на една изнесена зимна градина като я надигаха с големи крикове латерни - подпряха я с подпори изляха рамката след месец освободиха подпорите и това реши проблема.

най добре е инжинер да каже.
Всички съвети са да намеря инженер. Търся инженер от 4 дена къде ли не и не успявам да намеря. Къде мога да намеря инженер ?
Тани - модератор
Е , форума е на доброволни начала и не може да очакваш веднага да получиш отговор - не всички влизат всеки ден. Това не е офис , в който да си платиш и веднага да ти обърнат внимание! А и в общи линии всеки специалист ще ти каже същите неща - слаби стъпки/основи и лоши(почти липсващи ) колони . Единственото , което може да ти каже по-точно специалиста е колко точно трябва да копаеш . Ако се презастраховаш и вместо за консултация инвестираш парите в по дълбоки и широки основи от необходимото ми се струва , че няма да сбъркаш! Дори дистанционно може да ти се даде такъв съвет и да действаш ! Това , че къщата няма план или плана не е изпълнен е ясно , така че те съветвам да не се буташ сам между шамарите и да търсиш такъв в общината!
batman - специалист
Да не би ската да поддава нещо, след като има голяма денивелация на парцела? Тогава може би ще се наложи да се изграждат подпорни стени под и/или над сградата. Това е само предположение, но знае ли човек!
hamorphis - напреднал
Благодаря ви. Ако успея да намеря човек и има развитие някакво, ще ви държа в течение.

Тема "Съвети за пукнатина в къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: