• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
batsande - специалист
Пак ще се повторя,като кажа ,че при този вид керемиди "двуолучни",било то български или сръбски, като тези в сайта на Младост, могат да се редят и по двата начина.Улеите с винаги един над друг независимо дали керемидите са редени една над друга или на 1/2.Ако улея на керемидата се падне върху снадката на две плочи от долен ред, то значи са наредени неправилно и зъбчетата от долната страна не са влезнали където трябва за да се "законтрят".
kam34 - специалист
Напротив законтрят си се идеално само че горния улей се пада върху снадката на долния ред при сръбските на Младост с два улея. При българските при разместване с 1/2 улея си пада пак върху улей, поне такива бяха старите 50годишни които махнах.
Takezo Sensey - модератор
Момчета, "пипнахме" вносителя, каза :

"Може и успоредно може и шахматно"

Снимка, ще помоля да ми пратят, но в момента са успоредно до колкото знам, и това УЖ е НЕправилно. Тааа колегата се беше хвърлил в мрачни размисли.

Поздрави !
Здравейте
Последна промяна от bega4kata на нед дек 12, 2021 8:58 pm, променено общо 1 път.
Здравейте,нов съм. :) Може и по двата начимна. Но мисля,че особено при по малък наклон, е по добре да са шахматно.
Hoвoceлckи - майстор
То питането е било преди едни десетина години ... :wink:
Но да кажа нещо и аз (да не ми е съвсем кух поста) ... "Шахматното" разминаване (т.е. с половин керемида) е по-уместно за четирискатните покриви. Някога нямаше "флексове" и изчупването на поеследната при ръба, си беше ... на много късмет. От друга страна, при двускатните не е уместно. Там е по-практично "ред в ред", иначе обшивката трябва да е по-широка и редовете завършват щърбаво. Но ... въпрос на гледна точка ...
А за малкия наклон не е вярно. Лично съм ял дървото, щото някой "майстор" беше обяснил (на един клиент да го наречем), че капе новия покрив точно заради реденето "ред в ред". Прередих ги "шахматно" и - ядец - пак капе.
Има продължение. Той си ги смени, понеже били стари, нямали гледж и таели. Да де, ама пак си капее. А има стара къща с турски (прости) керемиди. Питам го: "е те как така не таят, като не са и чували за гледж?"
Та при подкритичен наклон, начина на редене не помага.
  • 1
  • 2

Тема "Как се редят "сръбски" керемиди, шахматно или ... ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: