Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Фло - специалист
Todor написа:
Dimitur написа:
Колеги бихте ли ме посъветвали как да постъпя имам къща на груб строеж с ПЛОСЪК покрив(използваема тераса) и искам да започна да я довършвам от стоманобетонна плоча нагоре като мисля да започна със топлоизолационната замазка с наклони и искам да питам някой знае ли точната пропорция за забъркване в бетонобъркачка от малките 120л за замазка с стериопорните топчета.Също искам да питам знаещите дали в такава замазка има нужда от фуги против линейни разширения.Върху тази замазка с добре получени наклони които да отвеждат водата през барбакани в бордовете,мисля да има теракол лека замазка и върху теракола хидроизолация и отгоре някой слънчев ден да има гранитогрес или плочки.

Предварително благодаря!!!
Това го правят в Домостроене, "Профикс" се казва фирмата. Преди година излизаше около 9лв/кв.м при 5 см дебелина.
По моята рецепта излиза 5 лв./м2 плътност D-300. За сравнение на характеристиките на топлинно съпротивление или коефициета на топлопроводност може да се видят данни за купешките аналози,например Тивит. Съвсем общо може да се каже,че 5 см полистиролбетон при тази плътност съответства на 2 см фибран.
stivemaster - майстор
Абе да кажа и аз ,макар че ФЛО вече е дал насоки.Рецептата за полистиролбетон която можеж да приложиш е 250 кг цимент R42.5 (зелени торби) , 100 кг. промит пясък (по възможност кварцов), 900л.полистирол на гранули (за Варна от Сото Колор или Максим) ,150л вода и идеята за латекс е много добра - 700 мл/м3.Латекса в случая замества въздуховъвличащата добавка и добавя качества (еластификатор).Фуги ще ти трябват на около 4 м. можеш да ги изрежеш като е готова замазката.Замазка от средно 10 см(имам предвид средно по наклоните) ти е достатъчна.Отгоре можеш да шпакловаш с цимент и кварцов пясък с водно стъкло за изравнителна шпакловка .Отгоре вече като хидроизолация да намажеш да речем - http://www.isomax.bg/product.php?id=2
Всичко това в сучай че не те убедят ба праснеш сандвич от 45 замазки и хидро и топлоизолации с обща дебелина 50 см. и тегло 300 -350 кг./м2
STO-YAN - специалист
професионал написа:
Такааа - наи кадърния начин за мен е следния:
  • 1. Топлоизолация-10см
    • 2. Замазка за наклони
      • 3. Хидроизолация
        • 4. Замазка за защита на хидроизолацията(следва наклона зададен от долната)
          • 5.Финиш -плочки,камъни и пр.
В зависимост от топлоизолацията,преди или след нея - паропропускливо фолио!След първата замазка,препоръчвам на пресно да се направи гланцирана циментова шпакловка - резултата е невероятен - мой обект презимува на този етап и нямаше капка вода в къщата,освен това улеснява полагането на хидроизолацията.За лесни или евтини варианти няма да пиша,а и те съветвам да не се интересуваш (особено ако строиш за себе си). :-D
На брат ми вилата е на два етажа и плочата над втория етаж я направихме, както го е описал професионал. До ден днешен
няма никакъв проблем.
radius - майстор
професионал написа:
В зависимост от топлоизолацията,преди или след нея - паропропускливо фолио!
Ще обясните ли този детайл. Питам за плоския покрив на гаража ми(отдолу ще е гараж и работилничка). Отгоре ще е XPS, къде трябва да е това фолио и как работи?
Фло - специалист
radius написа:
професионал написа:
В зависимост от топлоизолацията,преди или след нея - паропропускливо фолио!
Ще обясните ли този детайл. Питам за плоския покрив на гаража ми(отдолу ще е гараж и работилничка). Отгоре ще е XPS, къде трябва да е това фолио и как работи?
http://bitumni-keremidi.alle.bg/%D0%BF% ... %B8%D0%B0/Паропропускливото фолио не го препоръчват за наклон по-малък от 25 градуса
schuldiner - майстор
На плосък покрив има дренажи, пароотдушници (хоризонтални и вертикални), перфорирани мембрани за влажни замазки... и е добре още на тавана под плочата да има паропреграда.
Но паропропусклива... нямам идея за какво служи - ако може да обясните.
професионал - специалист
Фолиото,или мембраната се полагат върху бетона и тогава се реди топлоизолацията,те предотвратяват евентуалното проникване на влага от конденз към конструктивните елементи на сградата, като същевременно не възпрепятстват излизането на такава от същите.При ТИ от каменна или минерална вата, добре е върху нея да има такава мембрана, за да я предпази от проникването на влага от разтвора, което ще я компроментира тотално.Тези фолиа и мембрани не са много скъпи,така че не мисля че ще натоварят сериозно бюджета на питащия.Поздрави!
Фло - специалист
професионал написа:
Фолиото,или мембраната се полагат върху бетона и тогава се реди топлоизолацията,те предотвратяват евентуалното проникване на влага от конденз към конструктивните елементи на сградата, като същевременно не възпрепятстват излизането на такава от същите.При ТИ от каменна или минерална вата, добре е върху нея да има такава мембрана, за да я предпази от проникването на влага от разтвора, което ще я компроментира тотално.Тези фолиа и мембрани не са много скъпи,така че не мисля че ще натоварят сериозно бюджета на питащия.Поздрави!
За какво фолио говориш колега,като имаме плосък покрив?Ще цитирам професионален източник:
"Приложения – пародифузното фолио не се прилага в случаи на плоски покриви. В останалите случаи трябва да се вземе под внимание вида на покривната... "
Това мнение може да го срещнеш на десетки места в интернет от различни източници.
schuldiner - майстор
Професионал, отдолу имаш паробариера, отгоре - хидроизолация. Откъде влага от конденз?
На случайно проникналата влага и трябва път да излезе, не толкова преграда към бетона. С това фолио, но без отдушник или дренаж какво става? Бомбаж на замазката и хидрото... Ако пък има отдушници, втора хидроизолация не ти трябва - все пак за пара говорим.
Tsilkov - майстор
Нали правите разлика между пародифузно и паронепропускливо фолио ? .На скатните покриви се слага пародифузно над изолацията,а на плоските паронепропускливо под изолацията (макар ,че според някои то е по желние ако изолацията е XPS).Иначе "професионал" го е казал много добре само дето е обърнал думичките на фолиото [-X

Иначе тва със стиропорните топчета има един голям минус - не знаеш точно колко "изолира" (Фло да го чете ,че не знаеш колко е коефицента на топлопреминаване :lol: ).Аз бих заложил на добрия стар XPS.

Тема "Питане за топлоизолационна замазка плосък покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: