• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
svetoslavoff - специалист
Приятелю,
Струва ми се, че трябва пак да помислиш за последователноста. Недей започва ремонт вътре, преди да си оправил покрива, че ще стане двойна и тройна работа. Ако държиш на някакво закърпване, огледай още веднъж много добре отдолу за изгнило, че да не се продъни като стъпиш- съмнителни са тези накъдряния. ВСяко подмазване на течове ще е от ден до пладне, гледай да не пречи на оттичането на водата. Струва ми се безсмислено да подмазваш отвътре. Около комините май на Брамак има една лента за целта. Абе няма да ти е лесно.
Лек ден!
infomar
Преди започване на работа по ремонта, мисля, първо от долната страна да огледам подпорите и ако има изкривявания, да ги дублирам нови като леко да повдигна и изравня нивото на керемидите, а на старите които ще "виснат" да подпъхна твърда дъска. Това може би в границите на 3-5-7 см. Има няколко места с леки висвания от огъване на гредите и ще акцентирам повече на тези места. Ако трябва ще подсиля и сгъстя подпорите. Това ще ми помогне и облекчи работата после когато махам керемидите и поставя дъски/фолио.
Около комините на всяка цена трябва да измажа наново с използване на съвременни материали - предлагат се в магазините.

Питане:
Какво паропропускливо фолио да поставя отгоре над гредореда за предпазване от случайни пропуски на капки/влага от керемидите? Предлагат се различни модели, на повечето пише - "да се ползва при наклон над 20-25... градуса на ската". След като се уточнява наклон, следователно това има значение за влаго задържането му. На други не се уточнява, но.... дали е пропуск или....работят при всякакво положение?
Препоръчайте бюджетно паропропускащо фолио за хоризонтално полагане, какъвто ще е моят случай на приложение.
Мисля, че обикновен полиетилен не би бил удачен, за да не кондензира влага от долната му страна и намокряне на гредореда.
goshob - специалист
Здрасти,
Трябва да ти кажа директно, че аз не съм майстор и за много неща питам и разпитвам подробно, ама покрив като твоя ми е много добре познат. В моя край му викат "Дунавски вълни". На мойта къща беше станал такъв, та дори и по-зле, и се налагаше да прекарам доста време с кофа и мистрия отгоре му... :lol: Хеле миналото лято успях да отделя малко пари и да го оправя.
Не искам да те отчайвам, ама голяма оправия с такъв крив покрив няма. Целият номер е, че керемидите не седят вече изцяло върху летвите, които са добили форма различна от правата поради много причини. Пробвай и ще се увериш, че всяка седи на най-много 2 точки, помръдва леко като я натиснеш и повдига съседната. Та ето това е проблема. Ако има счупена керемида ти лесно ще я смениш, ама за да стигнеш до нея трябва да се поразходиш понякога доста, а тази "разходка" размърдва останалите керемиди, които са намерили някакво си равновестно положение, фугите са се запълнили с прах и всевъзможни боклуци. Недей да се чудиш, че след такова едно упражнение може да ти прокапе от там, откъдето преди не е капало.
Та още малко за "разходката" по покрива. Мене един стар майстор му стана жал да ме гледа как ходех като слон в стъкларски магазин в началото, трошех керемиди на поразия и ми откри една малка тайна - като ходиш по покрива гледаш да избягваш да стъпваш в средата на керемидата. Стъпва се предимно върху летвите, където основата е гарантирано здрава, а и там керемидите са 2. Много основен момент е да не подценяваш въжето и колана. Много хора се правят на големи бабаити, ама трябва да ти кажа, че от покрив много бързо се "слиза", а после боли... :x
Другото, което ме притеснява са онези тръби, които служат за комин. Приличат ми на етернитови, каквито използваха на времето за водопроводи, а те наистина понякога правят бели. Виждал съм такава да се пръсне от горещите газове, а тогава хич не е приятно...
Каквото и фолио да поставиш, все ще е временно, така че ако е за кърпеж, то взимай най-евтиното. Другото за кофата и разтвора в нея Сахо ти го каза много точно. Както и да го мислиш покрива ще трябва да се преправя, а това си е една солидна инвестиция, но пък направи ли се както трябва може и да те надживее.
Всичко това, за което си говорим тук се прави като се изпролетее и покрива изсъхне, а сега слагай в печката, буля да снове около тигана, а ти се разходи до мазата и налей от онова третото буре, дето е най-бистро. :drinkers:
schuldiner - майстор
goshob написа:
Не искам да те отчайвам, ама голяма оправия с такъв крив покрив няма. Целият номер е, че керемидите не седят вече изцяло върху летвите, които са добили форма различна от правата поради много причини. Пробвай и ще се увериш, че всяка седи на най-много 2 точки, помръдва леко като я натиснеш и повдига съседната. Та ето това е проблема.
Гошо, схванал си главното - че тези керемиди нямат две еднакви в кривината си и да ги наредиш равно на скара е невъзможно. Евентуално, с много подбиране, могат да се наредят на единична скара върху дъсчена обшивка, като летвите само законтрят, а не нивелират керемидите. Също неправилно, но много по-надеждно. Поне не стоят настръхнали като болен от ихтиоза...

Около комините един от начините е да се наковат дъски на отстояние двайсетина санта и да се сложи тенеке, че да има на какво да легнат керемидите. Т.е. ламарина вместо покривна обшивка в тези зони. Ламаринената обшивка на комина си е отделно.
За паропропусклива мембрана - ами всяка от типа на брамак стандарт от 2-3 лв. ще става.
Разтворът за подмазване е колкото хора, толкова рецепти. И съображения... Слабият се рони и измива от дъждовете, силният пука... аз лично вар не слагам, цимент:пясък от 1:3 и нагоре и толкова. За да не ми бяга разтворът, а и за да не подлизва вода от билата и отворите (за комини и капандури), подлепям с битумна изолация с посипка и върху нея подмазвам. Ама както казах, на тоя покрив такава заигравка ще му е много...
infomar
roofbuilding написа:
Честно казано не си заслужава тази цялата дейност.
По-добре свали всичките керемиди, махни летвите, провери гредите в какво състояние са. Покрива със сигурност е крив. Варианта е следния: странично на реброто, с винтове за дърво, сложи две дъски дебели от 3см нагоре.Все едно дублираш реброто.Използвай канап с който ще изправиш повърхноста. Накови плътна дъсчена обшивка с дъски дебели 2,5см (по-евтино и правилно отколкото с OSB-плоскости.). Сложи си паропропусклива мембрана (дифузионо фолио).Накови си двойна скара с летви 3x4см и си нареди керемидите отново. Обшивките на комина направи ги от поцинкована ламарина. Смени си и улуците. Сложи си безшевни поцинковани улуци. Ако имаш средства може да си наковеш стрехата с нова ламперия или дюшаме. В общи линии това е което трябва да се направи.Всичко друго е безсмислено.Горе-долу става дума за 1500-1700 лв (материали).
Започвам да събирам материали и есента я мятам по указанията които даваш. Може би на части, а не цялостно, но полека-лека да стане целият за един-два месеца. Бърза работа нямам - "времето е наше", както се пееше преди време. Като пресмятам, ако не вдигнат цените, наистина материалите ще са около 1500-1800 лв, така, че дано се вместя в бюджета който имам за цялостният ремонт. Ако трябва ще намалявам от другите дейности... то цялата страна в криза, няма начин да не се отрази на всички. Желанията са едно, но реалността -много курава :-D
Вадим Владимиров - специалист
Ако мога да помогна с нещо, не се притеснявай да питаш.
Вадим Владимиров - специалист
И да добавя и тук снимките.
Прикачен файл:
Sanierung1.jpg
Прикачен файл:
Sanierung2.jpg
Това имам впредвид.
  • 1
  • 2

Тема "Частично пререждане на керемиди." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: