• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Стефко - специалист
schuldiner написа:
И съвсем не са безпроблемни... .
Наистина не знаех, че са проблемни. Интересно ми е какви са проблемите, и какво да очаквам? Всички знаят, че къщата ми е с термопанели. Ако желаеш, светни ме по въпроса. Иначе ще го приема за блъф :? :lol: , провокация, без реална обосновка.
schuldiner - майстор
Да бе, блъф, специално за теб си направих труда! Виж кво пита светославов (да ти подскажа малко), ама и друго има... Покрив като покрив - проблемите винаги са сходни.
Стефко - специалист
schuldiner написа:
Да бе, блъф, .
Да, бе. Голям отговор. Мерси!

Сега се чудиш как да се измъкнеш от ситуацията. :lol:
svetoslavoff - специалист
Здравейте пак,
Абе писах един отговор, но що не го виждам?
Нейсе, тури му пепел.
Стефко и schuldiner, с цялото ми уважение към Вас, моля спрете спора за панелите, или си отворете друга тема. Както вече писах, лично на мен не ми допада визията им и затова просто е излишно да ги обсъждате тук. В кръга на шегата, нали знаете, че жената от НИЩО може да направи:
- скандал;
- супа;
- рокля.
Моля Ви, не и отнемайте първото:)))
А сега отговор на schuldine
Ти да не четеш мисли, човече? Преди час-два си рисувах:
- махам обшивката;
- наковавам върху ребрата от по-здравата мембрана (мисля, че това ще ми даде повече свободно време за следващите дейности и защита от дъжд за около седмица макс, вярно ли е?),
- кова летви по дължината на ребрата над мембраната,
- върху тях плътна обшивка,
- два слоя воалит и шиндли.
Относно ЕПС: отдолу е правено в средата на 90-те при оскъдица на финикийски знаци:(.ЕПС 5см,закрепен тук таме по някой гвоздей по ребрата да не падне и накован фазер. Смехории...Болката ми сега е да оправя отгоре, а като се появи бюджетен излишък(както казала циганката а дано, ама надали:), тогава ще оправя ТИ отдолу.
Поздрави и приятна вечер!
schuldiner - майстор
svetoslavoff написа:
Преди час-два си рисувах:
- махам обшивката;
- наковавам върху ребрата от по-здравата мембрана (мисля, че това ще ми даде повече свободно време за следващите дейности и защита от дъжд за около седмица макс, вярно ли е?),
- два слоя воалит и шиндли.
Относно ЕПС: отдолу е правено в средата на 90-те при оскъдица на финикийски знаци:(.ЕПС 5см,закрепен тук таме по някой гвоздей по ребрата да не падне и накован фазер. Смехории...Болката ми сега е да оправя отгоре, а като се появи бюджетен излишък(както казала циганката а дано, ама надали:), тогава ще оправя ТИ отдолу.
Поздрави и приятна вечер!
Звучи разумно. Ако под "по-здрава мембрана" разбираш полиестерна паропропусклива, доближаваш се до перфектния детайл: пароизолация - топлоизолация - паропропусклива - вентилация - хидроизолация. При сандвичите, независимо дали са двустранно тенеке или битум/фазер, отсъства вентилирането против прегряване на повърхностния слой. Паропропускливата мембрана освен за извеждане на случайни пари, се препоръчва да предпази топлоизолацията от въздушния поток при вентилацията - нали се сещаш, че като се обветрят панелките ЕПС (и фугите им), топлоизолацията не е много ефективна...
Два слоя воалит по-добре ги замени с един, но по-качествена (полиестерна) битумна мембрана 3-3,5 кг. Предполагам не си забравил отдушниците, а просто няма нужда да се коментират, при тях всичко е ясно.
schuldiner написа,
"перфектния детайл: пароизолация - топлоизолация - паропропусклива - вентилация - хидроизолация."
Изреждаш от долу нагоре, нали? Засега изяснявам детайла паропропусклива - вент - хидроизол. Като разкрия до ребра от горната страна, покривам с паропропусклива - нея съм имал впредвид по-нагоре. А по-здрава, сиреч от малко по-тежката. Виждам, че масово се предлагат "обикновена" и "усилена- по тежка".
- Пак питам, тя ще защити ли от евентуален дъжд за около 7 дни, че под покрива има мебели и т.н.? БИ трябвало, нали? Докато накова обшивката и 1 пласт воалит, или както предлагаш - полиестерна мембрана.

Това от предния ми пост, ама като се замислих, май трябва да накова тук-там под надлъжните летви парчета за повдигане. Иначе биха се получили затворени обеми между всеки две ребра и горе трябва да има отвор за вент на всяко междуребрие.
А някъде срещнах изискване поне 1 отвор на 60м2 или 1 на скат.
Естествено, това се отнася за покрив с шиндли.
За керемиди двойната скара ми е ясна, поне като принцип.
Май клоня към шиндли, по съвета на един познат конструктор, понеже е невъзможно да разбутвам подпокривното за работа по конструкцията на покрива отдолу.
И смирено моля за по-снизходително отношение към лаишките ми обяснения:)))
Лек ден на всички!
schuldiner - майстор
За самата хидроизолация не се притеснявай, само внимавай как я слагаш - оттам може да протече. Ползвам едно парче втора употреба за засенчване и изтребване на треволяци, та за 5-6 години въргаляне из пръстта още е далеко от саморазпадане.
Вярно е, че се образуват преградени канали между ребрата, но не пречи да ги съединиш в общ ръкав малко преди билото/преди отдушника. Последните 30-40 см дъски ги правиш на рехави подложки и готово...

ПП За мен няма лаишки обяснения, а правилни и неправилни разсъждения. Мисля, че без проблеми ще се справиш и сам, щото дотук си много добре. Обаче ако се съмняваш за нещо, по-добре питай - за това е форумът.
schuldiner писа:
"За самата хидроизолация не се притеснявай, само внимавай как я слагаш - оттам може да протече."
Това ли е отговорът на моя въпрос:
"- Пак питам, тя (паропропускливата мембрана) ще защити ли от евентуален дъжд за около 7 дни, че под покрива има мебели и т.н.? БИ трябвало, нали? "
А това "внимавай как я слагаш" - смятам да я накова върху ребрата и преди да закова отгоре летвите, от долната им страна(към мембраната) да сложа лентата, която дават за целта.
schuldiner писа:
"Последните 30-40 см дъски ги правиш на рехави подложки и готово..."
Ако съм те разбрал правилно, летвите върху ребрата в горната си част да не са цели, така че да се получи "заустване" към отдушника.
Уфф, знам че ти досадих, ама прости мен неукия:)
Пък ако дадеш и твоята класация по качество за шиндли...
Спирам!!!
Поздрави!
schuldiner - майстор
Да, мембраната ще издържи повече от седмица преди покриването.
Внимателно поставяне - да няма кофти гънки, дупки от нараняване, недообмислено оттичане, възможност за провисване от натрупване на вода... такива работи. Поради калта, която се разпрашава и пада между панелките на тавана, при теб и малко да протече, долу ще стане кочина.
Точно така - оставяш отвори между подложките в горния край на ската. Може да проявиш фантазия и да измислиш друго на същия принцип.
Марки, марки.... не знам откъде си, пазарът е много неравномерен. А и е субективно това. Аз гледам лепилото, ама няма как да ти обясня как се познава на пипане. Абе да е възможно най-голяма зоната на залепване и на топло време като лепнеш стотинка, да не можеш да я отлепиш. От 15 години ползвам чешки и финландски, но има добри италиански, немски, дори руски. Не се лъжи по SBS-битум (и такива ще ти предложат) - като цяло не стават за нашия климат.
8180 - майстор
svetoslavoff написа:
А някъде срещнах изискване поне 1 отвор на 60м2 или 1 на скат.
Естествено, това се отнася за покрив с шиндли.
Туй го провери пак, защото аз съм чувал за цяло двойно било за отдушник.
Тук пък виж какво рисуват - водят се сериозна фирма:
http://www.tegolacanadese.com/bg/tetto_ventilato.aspx
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "консултация за покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: