IvelinM написа:Мисля с каменна вата да запълня между гредите, а самите греди да стъпят на някакви подложки от гума/силикон/нещо друго. Какъв материал бихте препоръчали за тези подложки? Някъде във форума четох за микропореста гума, но не можах да разбера откъде се купува.Според мен,рано или късно така замислената и изпълнена "палуба" ще се разсъхне и заскърца шумно,като това ще се чува и на долния етаж,защото ватата не може да обере луфтовете от ходенето по разсъхналите дъски.Затова аз бих го направил така: дюбелирам гредичките здраво за бетона и нареждам няколко дъски.Прихванати здраво за гредичките запълвам междината с монтажна полиуретанова пяна и така нататък-дъски,пяна,дъски,пяна до края на стаята.Няма нужда от гуми,найлони,подложки и други скъпотии,пяната е хидрофобна,залепва и за бетона и за дъските и не им позволява да мърдат повече.Казах вече,че един голям флакон пълни 40 литра обем.
Също, за да може тази конструкция да разпределя товара към периферията на плочата, нужно ли е гредите да се подпират само в крайщата? Или не е наложително?
Подложка от пореста гума, която се слага под U профили за стени, няма да обере нищо при бичменца за дюшеме, не се излагайте.Тя е за равно-равно, мека е, сплесква се.
Има вариант да си нивелираш гредичките на скарата с подлагане на монтажно лепило, не и пяна.Дюбелиране задължително.За звукоизолация към долния етаж няма да говорим, глупаво е при 5см каквото и да е като изолация, с твърда връзка на скарата с пода.Пяната не е звукоизолация, и никога не е била.Ако искаш да не прискръцква старо дюшеме се попълва с нея, "троп-троп" остава.Имаш реално една дървена мембрана, върху която стъпваш.
Така или иначе дюшемето е лек вариант, както и посипка с керамзит+гипсфазер 2 слоя.Аз съм направил студиото си на таванска плоча 10см именно с керамзит, за да е леко и наистина да има ефект, разбира се за звукоизолация не стига само той, но е най-добре в твоя случай.Иначе Най-дебелата изолация за под по система на Кнауф скоро ще покажа в отделна тема, как се прави по учебник.