• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 46
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Stefan2000 - специалист
Tsilkov написа:
И нещо много изначално което всички "ентусиасти" забравят при подобен род начинания - да нагласиш начина си на обитаване и всекидневието към старата къща.Иначе няколко дърворезби,суха зидария и малко кал ще доведат само до "реплика-имитация".
Не съм сигурен дали тълкувам това което си написал правилно, но да го приемем буквално.
Ако се има предвид, да се върнем към стария наин на живот, не мисля че това ще е възможно. Вярно е, че има подобни опити от страна на фенове на екологичния начин на живот, и в това няма нищо лошо. Но няма смисъл да сме крайни. Почти всички вече сме деца на новия начин на живот, израстнали и възпитани в урбанизирана среда. Трудно е да се променим, особенно на 50. Това че примерно не гледам телевизия и притежавам някои други дребни личностни странности, не мисля че ме прави кой знае колко по-различен от масата хора. Не може да се очаква, приземния етаж да го напълня с добитък, каквото му е било предназначението, да се откажа от водопровода или тока или да превърна двора във ферма, или да променя примерно музикалните си предпочитания, които нямат много общо с фолка.... Виж, плазма няма да си взема, басейн или джакузи няма да си направя, сигурно и гараж няма да си построя - ама не се знае ;) Може да си променя някои интерси и занимания, свързани с възможностите и настроенията които носи една такава къща.
В този ред на мисли, ето един цитат от книгата на Герги Данаилов "Къща отвъд света":
Не знам, кой извърши първото предателство! А и това няма значение. Предателите се зачеват ведно с всяко велико начинание. Те са винаги всред нас, те са във всеки един от нас. Не знам, кой донесе първият телевизор. Не знам, кой издигна над покрива си прът и на него щръкнаха грозни алуминиеви пръчки. Може би бях аз. Не знам кой замени благородното старо ренде със Блек енд Декер - проклети да са двоицата! Кой постави на бормашината гумен кръг, закрепи на него шкурка и започна да стърже дъските поръсвайки себе си и всичко наоколо с бяла дървена прах? . Кой си купи първия малък руски абрихт, който успешно можеше да реже само пръсти? Сигурен съм, че това бях аз. Кой монтира първия електрически бойлер? Вярно е, че не поставих плочки в банята си, както се изкусиха мнозина, аз направих нещо друго, за да запазя стила наслахме пода на нашата баня с каменни плочи, но я обградих с ужасяваща конструкция от етернитови панели, при това канцерогенни, според последните изучвания. Добре ама зиме тръбите взеха да се пукат като пуканки и аз трябваше да ги увия в безобразни черва от стъклена вълна. Сега вече не се пукат. Сега замръзват под земята и вода няма до късна пролет. Ами Косьо, ами Косьо, той беше първият човек, който замести благородната класическа скара, дето пече на жерава, с електрическа! Верно, че за това имаше оправдание, ние толкова често се мъкнехме у тях и толкова непредвидими бяха посещенията ни, че човекът се видя в чудо и си купи скара за бързо реагиране, а понеже не смогваше своевременно да се запасява с пържоли, наложи се да си достави и фризер! Диагнозата бе неумолима - всички бяхме заразени от прогреса и нищо не можеше да ни спаси! Той ни преследваше тихомълком, дори когато гръмко се отричахме от него. Ние бяхме серопозитивни всичките, защото вкрая на краищата може да излезе, че прогресът е вирусно заболяване. Кому, освен на новия началник на пощата, хрумна идеята да си прекараме телефони? Навред по селото провиснаха неясни по своето предназначение проводници, тънки жици, дебели жици и вече всички можем да разговаряме по съвременен начин. Вместо да се провикна през дола към дома на моя приятел, преводача на Толстой, и да се разберем човешки, аз се качвам в северната стая, избирам неговия номер и ми се обажда някой от съседното село. Старата готварска печка, която гори с дърва, беше безсрамно изместена от електрическата. Верно, че зимно време, старата бе добре дошла, защото ни топлеше и създаваше уют, но лете, лете с нея ставаше толкова горещо, а речеш ли да готвиш, трябва непрекъснато да я подклаждаш и лицето ти се напича и ръцете ти се чернят, принуден си да се отварят врати и прозорци. Тогава нахлуват ята нахални гадни мухи. Взимаш пешкира започваш яростно да го размахваш счупваш крушката на лампата, събаряш бутилки и накрая успяваш да размажеш някоя муха на стъклото. Оглеждаш се победоносно. Прогонил си ги. Затваряш и докато преброиш до пет, те пак се появяват. Електрическата печка си е друго, няма нужда да я наглеждаш, нито грее толкова.

А ето и линк към цялата книга. В нея се разказва за "откриването" и "превземането" на Ковачевица. Интересна е, прочетете я :)
http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID= ... 49&Level=1
Stefan2000 - специалист
radius написа:
След като сложи и снимки, ако кажеш, че си я възстановил :prayer: .
О, не бързай, не съм го казал. Завършил съм само даден етап, който създава предпоставките за по нататъшната работа.
Но да карам поред.
Още малко абяснения :)
Както споменах, като търсех и взимах такава къща, бях наясно каво ме чака (горе-долу) :shock:
Ясно ми беше, че трябва да се събаря. Ясно ми беше че ме чака много работа, но не ми бяха ясни усещанията при извършване на тая работа. :lol: Ясно ми беше че съм зле финансово. Дори и къщата е купена със заем. Но ако исках нещо подобно, нямаше вече за кога да отлагам - 50! Ясно ми беше, че трябва да си водя сметките много прецизно и излишните разходи да се сведат до минимум. И в този ред на мисли, единствения изход беше, не да се правят опасни икономии от материали, а да се икономисват надници и заплащане на труд. В какъв смисъл? Ами сам да съм си снабдител, сам да съм си технически, сам да съм си изпълнител, ако щете сам да съм си проектант(да не вземе да се обиди някой, сакън). С една дума сам да съм си работодател и по-голямата част от надниците да са мои. А за да е възможно това, единствения начин е да разтегля дейността по-дълго във времето, т.е. не да взема бигада от 4 души и да свърши работата за 1 месец(примерно), а да се хвана аз + един помощник за 2 месеца. Ще речете това е лудост, но фактите показват че ситемата сработи. Всичко което ще видите, съм го направил сам, с помоща на само един местен байо, по-скоро силов техник. Човекодните на помощници в лицето брат ми и един приятел за тези 2 години са не повече от 20.

И така, миналта пролет се започна събарянето. Надявах се поне да изскочи някоя годна греда, но уви, всичко се оказа червоядено ии гнило. боклука който излезе към селското бунище, беше над 100 ремаркета (това на снимката).Отделно дървения материал. Отне около 40 дни. Успяха да се спасят едва около 1/3 от керемидите.

Прикачен файл

7.jpg
7.jpg (97.92 KиБ) Видяна 13444 пъти

Прикачен файл

5.jpg
5.jpg (106.74 KиБ) Видяна 13444 пъти

Прикачен файл

4.jpg
4.jpg (97.98 KиБ) Видяна 13444 пъти

Прикачен файл

3.jpg

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (87.08 KиБ) Видяна 13444 пъти
vitrinabg.com - специалист
Винаги се възхищавам на хора решили да възродят и върнат към живот една стара къща.Слабост са ми,спокойствието,чара излъчването и атмосферата която дават са неустоими.Ще следя темата с интерес.Любопитно ще ми е в каква посока ще се върви и какви са целите на чорбаджията?Какви са неговите виждания и стремежи?Поздравления за темата и успехи в не лекото начинание. =D>
VLADO66 - майстор
Aрхитектурата на възрожденските къщи е свързана с климатичните особености на района и възможнотите за отопление по онова време.Може да запазиш визията със съвременни материали.разпределение и отопление.
Stefan2000 - специалист
vitrinabg.com написа:
Любопитно ще ми е в каква посока ще се върви и какви са целите на чорбаджията?Какви са неговите виждания и стремежи? =D>
VLADO66 написа:
Aрхитектурата на възрожденските къщи е свързана с климатичните особености на района и възможнотите за отопление по онова време.Може да запазиш визията със съвременни материали.разпределение и отопление.
Вижданията и стремежите на чорбаджията са да се придържа максимално близо до класическия вид на този вид къщи. Не на тази която придобих, защото нейния първообраз многократно е променян през годините с разни пристройки и "подобрения", като както се вижда накрая почти нищо добро не е останало.
Същото се отнася и до материалите - основно класически, като все пак няма да се мине и без някоя и друга по-съвременна технология.
Разпределението - също традиционното за стила. С единственото осъвременяване, че вкарвам вода (санитарен възел) на жилищния етаж.

И така, да продължа с подробностите.
Хранех някаква плаха надежда, поне зида да е читав. Но не :evil:
При малко разчопляне се видя,че вътре са си направили жилища какви ли не гадове. На практика, глинената спойка беше съвсем ерозирала. А не си мислете, че болшинството от тези зидове са по-различни. Вероятността положението да е същото е голяма.
И естествено - никакви компромиси! Сваляне до основи и на ново...

Прикачен файл

1.jpg

Прикачен файл

2.jpg

Прикачен файл

3.jpg

Прикачен файл

4.jpg

Прикачен файл

5.jpg
Tsilkov - майстор
Stefan2000 написа:
Не съм сигурен дали тълкувам това което си написал правилно, но да го приемем буквално.
Ако се има предвид, да се върнем към стария наин на живот, не мисля че това ще е възможно.
Нямам предвид да нямаш електрически уреди и вода в къщата,да имаш глинен под и стени ,или пък да се топлиш на огнище и да спиш на него - подобен род крайности са лишени от смисъл (макар че има ентусиасти и това правят).Мисълта ми е ,че щом наистина си решил че такава къща ти е по сърце би трябвало да прегърнеш и някои характерни особенности и привички (които са си приятни сами по себе си) на "онзи начин на живот" ,защото именно "онзи начин на живот" е оформил тези къщи във вида в които ги познаваме и харесваме.В противен случаи начинанието се превръща в родителски вариант (с камък,тухли и дърво) на картонените замъци в които си играят децата :? .
За да бъда по конкретен ще нахвърлям няколко неща които имам предвид.Първото и най-важно нещо според мен е да имаш чардак които да ползваш по предназначение (да има маса за хранене и кафе на него) ,а не да го ползваш като балкон за простиране :lol: .Полуподземния етаж няма нужда да има животни които миришат на тор ,но е добре да си го ползваш за мазе ,а жилището да ти е на горния етаж.Като говорим за жилищната част на горния етаж идва второто много важно нещо - стълбата да е външна от чардака за да има пряка връзка към двора, а обувките ти да стоят на външен шкаф на чардака. Ако ще правиш отопляема стълбищна клетка с антре и т.н. си става съвременна къща окичена в малко дърво и мазилка.Асмата няма да споменавам че е задължителна :lol: .Също така двора си иска няколко кола с домати за красота ,а не райграс :lol: .Подобен род неща имам предвид - все приятни ама хората ги пропускат и се получава накрая нескопосани реплики на "възрожденска къща" ама с райграс,балкон и вътрешно стълбище [-X
Stefan2000 - специалист
Радвам се, че сме на еднакво мнение.
Разбира се че ще има чардак. Нещо повече, дори е най-голямото пространство в къщата. И разбира се с външна стълба. И асми си има в двора, макар и не пред къщата. Колкото до райграса, свежата зеленина винаги е добре дошла, но при мене е голяма суша, а не мога да си позволя да поливам целия двор с чешмяна вода. Градинския ми сектор дори и сега е активен, къде успешно къде не, само че съм засадил тикви. :cool:
Колкото до отоплението, въпроса все още е дискусионен, но ще е на дърва де.
Приземния етаж и аз си мисля че трабва да си е изба или да речем някакво работно помещение. Ама всеки като го види - Механа, та механа! Ша се завра аз в мазето да се наливам!? :datz: А нема нужда. При наличието на такъв чардак!
Tsilkov написа:
В противен случаи начинанието се превръща в родителски вариант (с камък,тухли и дърво) на картонените замъци в които си играят децата :? .
[-X
Да, но както и да го увъртаме, начинанието си е наистина една игра за възрастни, след като не го правим от зор. Наистина трудна, продължителна и изцяло за наша сметка, но все пак игра, която би могла да промени живота ни,а и самите нас. Ако не го приемем така, излиза че го правим на сила и ще е мъка...

И така. До тук добре.
Нека ви дам визможност да се включите в темата. Да проведем един вид кратка анкета.
Ясно ви става, че всичко е свалено до основи. От тук нататък, как бихте продължили вие? Тип на строителството, материали, етажност, покрив и т.н.? За проектирането не мислете.
Моля за вашите мнения!
Tsilkov - майстор
Stefan2000 написа:
Ясно ви става, че всичко е свалено до основи.
Срам не срам ще си призная ,че на мен не ми стана ясно.На снимката стои каменния зид на мазето - него махнал ли си го или не?Иначе според мен щом си "до основи" махаш и тях и всичко наново включително основите.
Stefan2000 - специалист
Ми при тоя му вид вие бихте ли го оставили :?
Махнат е.
И вариантите от тук на сетне?
sasho 28 - специалист
Предложение-ивични основи и железобетонна плоча.Оттам нагоре продължаваш с камъните.И е било по-добре да не събаряш сам.Щом живееш на 60 километра,пътуване всеки ден/щото няма къде да спиш/ и сто курса с ремаркето плюс храна са си 60-70 лв. дневни пари.Трябваше за старт да хванеш "Байото" да я разруши и извози с местната каруца и оттук икономия.Натам-ти.Между другото Витарата 1.6 ли е или редкия 2.0 шестак?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 46

Тема "Реплика на стара Балканска къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: