Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
nelina_london - специалист
Благодаря и на Victoryus(следя и твоята тема с интерес) и на Svetoslavoff за съветите.
Прави сте ,че примерът,който имам със свекърва ми и нейният таван не е много удачен,защото тя обитава вторият етаж.
Значи ,убедих се че е необходимо да направя едно малко килерче,каквото имам и тук,за да имам неща под ръка.Представлява все едно ниша за вграден гардероб в коридора с врата и вътре 2 рафта.На горният по 2-3 консерви от всеки вид,безалкохолно и алкохол,на долният прахусмукачка и перилни препарати.
Сега относно спалните :) Засега сме само двама,дай боже да станем 4ма.Много искам Ако имам 2 деца ,да имат отделни стаи и остава една за гости.Освен това ,според желанието ми за просторни хол и кухня и една спалня долу,като остареем да не катерим стълби се получава 100кв основа.Горе, дори и да сложа само 2 спални ,няма да икономисам особено от материали,освен от 2 плочи по 20кв и градеж на една стая.Така или иначе трябва да покрия с покрив разликата в първият и вторият етаж-с една дума се обезсмисля.Затова по-добре още една спалня -тя си идва бонус.
За тази цена на мазето едва ли ще навия мъжът ми,който както стана ясно е расъл без мазе.А да правя само 30кв мазе и стълби,които да водят до него и да легне едно 13-14 хил.... незнам.Може и да съжалявам,но... ще го мисля още.
STO-YAN,прав сте за канализацията,такава има само половината село,но ние не влизаме в това число.По план предстои ,но в България не може да се прогнозира ,така че засега ще сме на септична яма.Разбрах,че вече по закон не могат да се правят попийни ями и за да ти издадат акт 16 трябва да имаш договор с фирма за почистване на ямата.
Дренажите и отводняването и моята позната ги е правила,затова продължавам да се ръководя от нейната цена.
Да,разходи има много и повечето непредвидими.Затова, като изготвим количествено конструктивният план , ще седна да смятам поне грубото,което искам да построя на първо време,както и работата на мъжът ми по отвършването.Когато решим да се приберем окончателно ще слагам подове и обзавеждам.
За външната чешма ...много добо попадение.Браво,трябва да я има!Ще я помисля някъде до това навесче пред къщата,че нали дизайнът ми е много важен,ама и функционалността.За пещтта...и аз я исках преди,но мъжът ми ме разколеба.Няма да правим всеки ден барбекю и затова невиждам смисъл и там да хвърлям пари.Сега сме с портативно бабекю,което върши чудесна работа,ще се прибира в гаража.
В друга тема на същият подфорум видях много добро разпределение на подобна квадратура.Ще нанеса моите корекции и ще го постна.
svetoslavoff - специалист
Нели,
Сигурен съм че си наясно колко трудно се дават съвети на на хора, които не познаваш лично, нито начина им на живот.
Въпреки че са добронамерени, нашите мнения с нищо не Ви задължават и отговорноста за решенията си е изцяло Ваша(това май вече го казах, сори:)
Тъй като все още обмисляте - 3 варианта - задължителен(мин необх), нормален и extended, сметки на ангро за трите, вкл отопление!!!, вик, умножаваш с коеф по-голям от 1.И пак мислен, смятане докато Ви запушат главите.
Щом горния е за децата, може да е и мансарден, възм за икономия.
А за летния възел - пещ и барбекю спокойно могат да отпаднат, но навеса с хладинката лятно време, асма , рози околовръст, широка маса, станимашки мавруд, приятели, детска гълчава наоколо...
Стефко - специалист
Нямам идея
Последна промяна от Стефко на нед окт 07, 2012 9:05 pm, променено общо 1 път.
svetoslavoff,моля продължавайте!Всяко мнение ми е много ценно.Просто коментирам всичко предложено.Тази долната стая ще е родителска като остареем.Докато още се водим млади сме горе.Мъжът ми няма да понесе скосения .Едър българин е -190см и аз съм малко над 170,та децата какви ще станат кой знае :) Вече незнам, кой какво ще си помисли,но всичко започва да е с "АКО" и много вероятности.Просто се опитвам да се застраховам по някакъв начин ,макар че човек винаги си казва след свършен факт,че ако трябва тепърва да почва ,ще е по-различно.
Ето примерен,надраскан вариант,очертан в синъо.При планувана основа 11м лице на 9.5м(при необходимост ще дигна на 10м).Моля,да ме извините за драсканицата,но това е само грубо онагледяване на първоначалният ми замисъл))Входът е странично от ляво на чертежа.Нещо ми се вижда малко растоянието за стълбите и незнам колко голямо трябва да е въпросното котелно и има ли някакъв шанс да е под сълбите).Или трябва да изместя вратата на хола напред.Да затворя коридорчето за котелно,помпа ,или там каквото ще е ,а входа на пералното да е под стълбите? Като гледам ще пусна още един метър отзад само за банята и стълбите и така горе също ще се ушири за банята.Червните линии на кухнята са 2 стълби,а малкото синъо от дясно на кухнята до стълбите е килерче.Отстрани на кухнята има врата,за да обслужва масата отвън без да се минава през трапезарията.Не ми се иска да разменям мястото на кухнята и трапезарията,за да може и от масата да се гледа телевизия.Отворена съм за критики и варианти!
http://nelinalondon.snimka.bg/propertie ... 5.28666787
http://nelinalondon.snimka.bg/propertie ... 5.28666807
ijs - специалист
Още един съвет от мен! Построих до ключ две къщи покрай София... Дал съм около 10 000 лева само за документи ( без проектите от архитекта и проектанта ) за да получа УВЕ-то ( акт 16) ! За мен лесно е да построя къщи, но не е лесно да получа УВЕ-та...

УВЕ - удостоверение за въвеждане в експлоатация (акт 16)
Стефко - специалист
Моите коментари бяха до тук. Успех! Чупи си главата.
Чаро - Акълия
А аз няма и да коментирам :shock:
colyo - специалист
Ако мога да допълня нещо: имайте в предвид, че ще се налага да се вкарва обзавеждане в тази къща. С тези тесни коридорчета не знам как ще вкарате обзавеждането. Онзи ден си купих диван и не мога да ви опиша с какви родилни мъки го вкарах в хола. Добре, че се разглобяваше та стана работата.
Стефко - специалист
Що се косите, че и отговаряте? Не виждате ли, че момата е готова с всичко. Оставете я да се вихри. И да се прави на велика пред съпруга си.
Ей ,Стефко,тамън смятах да се опитам да стана гъста с теб,зради родата с кмета,ама нейсе..... ще ме лишиш от по-нататъшни съвети :-D .
Кое ви подразни незнам? Явно трябва да я направя едноетажна, с мазе на цялата основа ,за да не мисля за "бъдещите" деца (които явно 18 години ще спят в хола) и накрая по себестойност да излезне пак колкото къща на 2 етажа без мазе.Ако съм искала 100 кв.жилищна площ щях да си живуркам в 3 стайният в Пловдив и нямаше да се "набутам" 18хил.евро за парцел.
Не съм споменала с колко пари разполагам ,а споменах какъв ориентир ми е дала мойта позната и ,че ще се надявам да се вместя в такъв бюджет.Всеки иска да постигне оптимален разход.Не мога да ги разбера тия кокорещи се човечета.Какво трябва да кажа тук? Имам 200000хил лв.Еми добре...имам ги.С кое ще си строша главата?Че съм пестила 4 год.,за да вложа парите в къща,в която искам да живея цял живот ?
Целта на темата ми е ,ако някой има желание да помогне с нещата,за които е добре да се помисли в начало,за да се изработи архитектурен проект и конструктивен план и да не се налага да правя промени от недомислие.Поради това,че живея извън страната всяка моя едномесечна почивка е строго планирана в търчане насам и натам , и задачи,така че нямам много време за 'размисли и страсти',затова подготвям всичко предварително.Мъжете имат много по-професионални и прагматични идеи.Затова съм постнала темата тук а не в друг женски форум,където да ми дават съвет бели или кафяви плочки да сложа.
Благодаря за съветите за отопление,мазе,килер,електрически точки,разположение на мебели, външна чешма,непредвидените разходи за узаконяване,по-голям гараж ,за място за инструменти.Ужасно полезни неща! :supz:

Тема "Моля, помогнете с идеи и за моята бъдеща къща!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: