Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
VLADO66 - майстор
BobyB написа:
VLADO66 написа:
Не случайно написах'мое мнение'.Поротерм25 плюс EPS 10-15см.(мин.18кг./м3) и добре изолирани термомостове(особено покрива) е границата след която се превръщаш в функция на къщата вместо да е обратното.Р.S.Aпелирам Админите да дадат възможност на Стефко да редактира всички постове в които види граматически грешки,ама само граматически!
Функция на къщата? Какво ще рече това?
Иначе аз сложих 10 см преди 4 години, но сега бих сложил 15-20см.
Няма спор че колкото по-голяма изолация има една къща е по-добре.Само че аз не съм привърженик на пасивните къщи в чистия им вид.Предпочитам в по-малка степен с естествена вентилация и използването на ВЕИ.
Tsilkov - майстор
VLADO66 написа:
Само че аз не съм привърженик на пасивните къщи в чистия им вид.
Като сложиш повече от 10 см. изолация дори не се приближаваш до стандарта "Пасивна сграда".Дали да сложиш ,или не рекуператор също няма пряка връзка със стандарта,макар че за нашите географски ширини пасивна сграда без рекуператор няма как да се получи.
"Пасивната сграда" е частен случай на голямата група на "Енергоефективните сгради".Основата на "Пасивната сграда" се гради върху принципа ,че нямаш нужда от обособена система за отопление и така избиваш голяма част от разходите (има вариант дори да излезнеш на плюс) които си хвърлил за изолация.Другото са методи (технически подробности) за постигането на тази цел -хората обаче обикновенно се взират в тях :lol: .
Въпрос на сметки и предпочитания (по научно му "енергийна концепция") е дали да направиш пасивна сграда ,или нискоенергийна + съвременни методи за отопление (термопомпа,VRV,пелети....).И в двата случея обаче от "енергийна ефективност" и изолиране винаги има нужда.Що се отнася до ВЕИ (соларни панели,водни панели,вятърни турбини) е съвсем пък друг клон които се отнася до битовото енергопотребление. Всички тези неща (енергийна ефективност, система за отопление и система за добив на енергия) са взаимно обвързани и не трябва да се противопоставят , а взаимно да се допълват се цел екологичност, икономическа изгодност и осигуряване на комфортен микроклимат :)
P.S.Брей това последното какво "бозаво" стана - чак и аз се чудя как го измислих :lol: :?
ArturDent - Почти Безобиден
VLADO66 написа:
Аз пък като Тома Неверни , все още чакам някой да ми покаже Пасивна къща.
Веднъж само съм гледал по Discovery Channel, ама за такава сума ставаше въпрос..., че не могат и внуците ми да я изплатят.
stenmark - специалист
Това което казва Артър е много съществено.Всеки казва слагай колкото може повече,ама тази сметка кога ще излезе?Вярно не малък отоплителния сезон унас,но при разход от десетки хиляди лева кога ще се възвърнат.
За рекуператора реших и днес се обадих на проектанта да му кажа, да почват да то нанасят. Това, което той ми каза отвори нови въпроси в главата ми. Ще се опитам да го цитирам "Рекуператор искаш, ами добре няма проблем. То в такъв случай защо не ти махнем системата за пилети и ще ти сложим рекуператор със земен топлообменник с ел. доподгрев. Ще сложим 15см изолация на стените, ще подсилим изолацията на пода и тавана и така това ще ти бъде достатъчно да се отопляваш зимата."

Въпроса ми е тази система наистина ли би била достатъчна да се отоплява къщата и ако да, някой може ли да каже колко струва като система и монтаж.

П.С. От Варна съм и наистина нямаме много "люти" зими тук.
П.П.С. Може и да съм допуснал някои малки грешки при цитата.
VLADO66 - майстор
Както казва Tsilkov всичко е въпрос на сметки. Бих си позволил да дам една доста условна отправна точка.При тази степен на изолация енергопотреблението на сградата при 0гр. външна t е около 8-10W/м3.
Tsilkov - майстор
ArturDent написа:
VLADO66 написа:
Аз пък като Тома Неверни , все още чакам някой да ми покаже Пасивна къща.
Веднъж само съм гледал по Discovery Channel, ама за такава сума ставаше въпрос..., че не могат и внуците ми да я изплатят.
Заповядай :-D
http://passive.bg/files/files/bf6a13451 ... 1.2011.pdf
Има и още една във Варна и няколко в строеж.По Дискавъри къщите и без да са пасивни ще ти се изправи косата от цената им.
В Австрия и Германия пасивните къщи постоянно имат "ден на отворените врати" ,а има и "пасивни хотели" -всеки може да отиде и да се убеди сам.
stenmark написа:
Това което казва Артър е много съществено.Всеки казва слагай колкото може повече,ама тази сметка кога ще излезе?Вярно не малък отоплителния сезон унас,но при разход от десетки хиляди лева кога ще се възвърнат.
Разликата в 10 см изолация (по норматив) и 20 см. е около 10 лв./м2.В една 200 РЗП къща има 150-200 квадрата фасада.В дограмата е 40-60 лв./м2 и в същата къща има 40 квадрата прозорци.При покрива разликата е само в цената на ватата която е още по-малка ,а покрива е 120 квадрата. Като сметнеш ,че от това рязко ти намалява цената за отоплителната инсталация и за 3-8 години инвестицията е избита и после само спестява.Ама това едно на ръка - комфорта е несравним,това ,че не поддържаш и си енергонезависим, покачващи се цени на енергията, запазваща се конструкция и амортизация на сградата, по висока цена при последваща продажба..................................мога да пиша доооста.
VLADO66 написа:
Както казва Tsilkov всичко е въпрос на сметки.
Именно.За съжаление при 15 см. изолация гарантирам че няма да излезнат. Иначе това което е казал проектанта си е горе долу "пасивна къща".
Tsilkov, имам един по-специфичен въпрос.

Би ли дал на ЛС тел. или меил за връзка, ако ти се занимава разбира се.
ArturDent - Почти Безобиден
Tsilkov написа:
Пасивна - нъцки.
С ток захранва ли се - захранва се. Поне в проекта няма нищо друго.
Питейна вода от къде - пак прах в очите.
Tsilkov - майстор
ArturDent написа:
Tsilkov написа:
Пасивна - нъцки.
С ток захранва ли се - захранва се. Поне в проекта няма нищо друго.
Питейна вода от къде - пак прах в очите.
Виж сега - има си цял институт в Германия който се занимава с определянето на стандарта "Пасивна къща" и притежава правата върху това название и практическото му развитие (концепция,софтуер,тестове,сертификация - абе германска му работа).Там се трудят по тоя въпрос има няма от 1986 година :wink: . Ето и сайта http://www.passiv.de/en/index.php. Една бърза справка със вездесъщата "Уикипедия" също потвърждава думите ми - http://en.wikipedia.org/wiki/Passive_house. За това и в първия пост псиах ,че "пасивна сграда" е частен случей на "нискоенергийна" и то точно такъв които няма нужда от автономна система за отопление при запазване на максимален комфорт.
Какво разбира всеки като чуе passive house е отделна тема - вероятно повечето хора си представят "гей клуб" :lol: .
Това което на теб ти се върти в главата предполагам е self-sufficient/autonomous building http://en.wikipedia.org/wiki/Autonomous_building - което е "пасивна сграда +++".

Тема "Въпроси относно нова къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: