BobyB написа:Няма спор че колкото по-голяма изолация има една къща е по-добре.Само че аз не съм привърженик на пасивните къщи в чистия им вид.Предпочитам в по-малка степен с естествена вентилация и използването на ВЕИ.VLADO66 написа:Не случайно написах'мое мнение'.Поротерм25 плюс EPS 10-15см.(мин.18кг./м3) и добре изолирани термомостове(особено покрива) е границата след която се превръщаш в функция на къщата вместо да е обратното.Р.S.Aпелирам Админите да дадат възможност на Стефко да редактира всички постове в които види граматически грешки,ама само граматически!Функция на къщата? Какво ще рече това?
Иначе аз сложих 10 см преди 4 години, но сега бих сложил 15-20см.
VLADO66 написа:Само че аз не съм привърженик на пасивните къщи в чистия им вид.Като сложиш повече от 10 см. изолация дори не се приближаваш до стандарта "Пасивна сграда".Дали да сложиш ,или не рекуператор също няма пряка връзка със стандарта,макар че за нашите географски ширини пасивна сграда без рекуператор няма как да се получи.
"Пасивната сграда" е частен случай на голямата група на "Енергоефективните сгради".Основата на "Пасивната сграда" се гради върху принципа ,че нямаш нужда от обособена система за отопление и така избиваш голяма част от разходите (има вариант дори да излезнеш на плюс) които си хвърлил за изолация.Другото са методи (технически подробности) за постигането на тази цел -хората обаче обикновенно се взират в тях

Въпрос на сметки и предпочитания (по научно му "енергийна концепция") е дали да направиш пасивна сграда ,или нискоенергийна + съвременни методи за отопление (термопомпа,VRV,пелети....).И в двата случея обаче от "енергийна ефективност" и изолиране винаги има нужда.Що се отнася до ВЕИ (соларни панели,водни панели,вятърни турбини) е съвсем пък друг клон които се отнася до битовото енергопотребление. Всички тези неща (енергийна ефективност, система за отопление и система за добив на енергия) са взаимно обвързани и не трябва да се противопоставят , а взаимно да се допълват се цел екологичност, икономическа изгодност и осигуряване на комфортен микроклимат

P.S.Брей това последното какво "бозаво" стана - чак и аз се чудя как го измислих