• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
mikeangel - специалист
аз пак да попитам:

1. някой може ли да направи груба сметка колко по-евтино (ако е по-евтино по някой критерий изобщо) излиза кв.м. застроена площ? Например ако инвеститор вместо 2х200 кв.м. направи 2х150 кв.м къщи.на едно о също УПИ. То май такава излиза сметката.

2. колко оскъпява подземният гараж строежът и има ли смисъл от цялото упражнение?
VLADO66 - майстор
По т.1-за 2 къщи почти никаква разлика.Най-малко 3-4.
По т.2 въпрос на сметки и дали ще има мазета.Недостатък е рампата която трябва да се чисти от сняг.
Caxo - специалист
За да има съществена разлика в цената м/у нормални къщи и тези в редица трябва земята да е скъпа. Иначе ако трябва да избирам м/у 5-10К лв отгоре или съседи...не че съм асоциален тип ама няма да се замисля :-D
Колкото до оскъпяването с изкоп за гараж :? много е относително. Зависи от терена, дали е несвързана почва или някоя скала отдолу...дали изкопаното трябва да се извозва на депо или можеш да го насипеш в блозост, дори и в твоя имот... Точна цена никой не може да ти каже без да конкретизираш ситуацията :)
5kof - специалист
Имал съм възможност да живея в нещо подобно на тези къщи в Сингапур и Малайзия. Характерни са за онази част на света или навсякъде, където са колели и бесели англичаните. Практични са, колкото и спалната Люлин в София. Но все пак предлагат малко повече уют, защото имаш местенце ( колкото и малко да е то ) да боднеш едно цветенце, да си палнеш скаричката и други дребни човешки радости. Но силно се съмнявам, че у нас този начин на строителство и най-вече на съжителство има бъдеще. Нашият манталитет за дом с дворче, градинка и т.н. има съвсем други критерии.
ijs - специалист
Ходил съм в Италия и видях, че там от 500-600 години няма села! Всичките къщи са построени до магистрали и главни пътища! Имат големи дворове (10-20 декари дори повече) Разстоянията между къщите са 1000 -1500 метра... във всеки двор - гаражи, хангари, складове, селскостопански машини и много други... Нямам думи да опиша как живеят италианците... А тези, които живеят в блокове в големите градове ( Милано, Болоня, Верона...) са по- бедни, от работническата класа...
nelina_london - специалист
Аз съм от тези,които живеят в такъв тип къщи в Англия.Удобството спрямо апартамента е несравнимо.Преди 5 години имахме намерения за къща в Пловдив и оглеждах точно въпросният вид.Цените обаче,бяха над 1000 евро на квадрат :shock: в околията.
Това би трябвало да са къщи от среден ценови клас т.е за средната класа,която за съжаление винаги е най-потърпевша в условията на криза.Бедните си остават бедни а богатите богати.Така първите определено не могат да си позволят подобна инвестиция,а последните предпочитат лукс и огромни квадратури.Моето скромно мнение е ,че средностатистическият българин все още не е узрял да живее в околията,ако има пари за апартамент в центъра.Имам предвид околните села,а не околните престижни квартали с надути цени.

ПП.Отчитам като грешка дворчето на редовите къщи да е отпред(почти всички български са така), защото се губи неговата обособеност.Като запалиш барбекюто или си пиеш кафето,всеки от улицата ще наднича,освен ако няма двуметрова ограда.
marmoz - специалист
nelina_london написа:
ПП.Отчитам като грешка дворчето на редовите къщи да е отпред(почти всички български са така), защото се губи неговата обособеност.Като запалиш барбекюто или си пиеш кафето,всеки от улицата ще наднича,освен ако няма двуметрова ограда.
:-D :-D :-D А бе маце ,тука е България,важно е да си мерим пишките докъто можем ,а ако не мога да клюкаря/фукам/ през дрора,че за ко ми е тогъз тоз двор :-D :-D :-D
Много вода има да изтече докато си сменим мисленето и ценносната система за да съзрем за такъв вид къщи :)
VLADO66 - майстор
marmoz написа:
nelina_london написа:
:-D :-D :-D А бе маце ,тука е България,важно е да си мерим пишките докъто можем ,а ако не мога да клюкаря/фукам/ през дрора,че за ко ми е тогъз тоз двор :-D :-D :-D
Много вода има да изтече докато си сменим мисленето и ценносната система за да съзрем за такъв вид къщи :)
Не обичам да ми гледат в чинията,а ако си подам палавника през оградата ще се събере опашка кандидатки :-D
marmoz - специалист
VLADO66 написа:
Не обичам да ми гледат в чинията,а ако си подам палавника през оградата ще се събере опашка кандидатки
:-D :-D :-D
VLADO66 ти внимаваи,че то в 21 век са бая разкрепостени нравите ,да не се завъртят и кандидати покраи кандидадките и те да понамажат нещо :lachtot: :lachtot: :lachtot:
VLADO66 - майстор
Сега малко по-сериозно :).Това е една ниша която действително не е разработена и има своя пазар.Проблема е че всички са се вторачили в подвитошката яка,а там земята/в регулация/ е 100-150Е/м2 и кинт средно 1-1.2.Местата за този тип строителство/продълговати с подходящо изложение,локация и инфраструктура/ не са много.Имам наблюдения върху два такива проекта които доста бързо си намериха купувачи/с малки изключения/.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Редова къща и има ли място у нас" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: