Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
radius - майстор
Чудя се, ако нивото на пътеките е такова, че цокъла да е 40 см, това малко ли е? Така идва терена на някои места.

П.С. Вариант е да увелича цокъла, но така няма да има битумна мембрана зад прехода цокъл- основна изолация.
Друго, което се сещам е над цокъла, най-долния ред от основната изолация да е от 10 см XPS, а нагоре 10 см EPS или вата. Така външно няма да изглежда като цокъл тази област, но ще е устойчива на мокрене.
VLADO66 - майстор
radius написа:
Чудя се, ако нивото на пътеките е такова, че цокъла да е 40 см, това малко ли е? Така идва терена на някои места.

П.С. Вариант е да увелича цокъла, но така няма да има битумна мембрана зад прехода цокъл- основна изолация.
Друго, което се сещам е над цокъла, най-долния ред от основната изолация да е от 10 см XPS, а нагоре 10 см EPS или вата. Така външно няма да изглежда като цокъл тази област, но ще е устойчива на мокрене.
Цокъла е добре да е 60 см. нищо че зад него няма изолация.
radius - майстор
Сигурно и чисто визуално, нисък цокъл няма да изглежда добре.
Ако повиша сега нивото на цокъла, вече над него имам хастар, който повдига 2-3см. Т.е. 6 см XPS на сегашния цокъл, 3-4 см XPS на надстройката и нагоре 10см EPS. Не ми се иска да правя такива слабо изолирани зони на фона на основната изолация.
По-труден вариант е да изкъртя 20-30см мазилка и да сложа пак 6 см XPS, но поне ще е с дебелината на сегашния цокъл.

А изолация с най-долен ред XPS 10 см ( непосредствено над цокъла) не е ли добър? На мен ми се струва лесен за реализиране и с добра влагоустойчивост.
VLADO66 - майстор
radius написа:
А изолация с най-долен ред XPS 10 см ( непосредствено над цокъла) не е ли добър? На мен ми се струва лесен за реализиране и с добра влагоустойчивост.
Както си решиш-XPS върши работа до 30-40 см.където е основно водното и механичното натоварване,нагоре цокъла предпазва периодично от силен дъжд.
radius - майстор
Кой материал е най-благоприятен за трамбоване ( не да е лесен, а да не сляга после :) ) ? Както писах, майстора иска да ползва трошени камъчета, примесени с каменно брашно - било по-евтино от пясъка и се трамбовало добре. Ако пък с пясък или нещо друго е по-добре, казвайте да го мисля.
VLADO66 - майстор
Това дето ти го е казал майстора е трошляк-става за трамбоване стига да не е само ситната фракция,а да повече камъчета.
stenmark - специалист
Много добре се трамбова когато състава е от различна фракция,примерно:0-40.Става много здраво.
radius - майстор
На какво разстояние се оставят фуги по дължина - 2м, 3м, 5 м ? Пътеките ще са широки 1м и дебели 10 см, ако има значение. Ще са "армирани" с мрежа ф6 с 20 см око. Колко широки се правят фугите и как се уплътняват да не влиза вода впоследствие? Имам и една плоча 6.6 х 2.6м - трябва ли да има фуги, че нещо не се сещам как ще е плоча, пък с фуги :roll: ?
VLADO66 - майстор
На пътеките на 2м.Ако имаш парчетии фибран 2см. с тях.На плочата не се прави защото тя би трябвало да има някакви основи все пак.Скоро четох в темата на Изомакс/май беше/-еласта с кварцов пясък за фугите.

Тема "Направа на пътеки около къщата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: