• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ArturDent - Почти Безобиден
prascho написа:
За един ден няма как да изградя 4м комин. Най-вероятно ще работя от порядъка на 3 дни.
Повярвай, няма да стане за 3 дни. Това че е на ъгъл ще ти помогне до ската да не са накланя в двете посоки, но... според мен реалната скорост е 50-60 см на ден за да не се килне.
Прави хоросана малко по-силен за да "стяга" малко по-бързо.
prascho - майстор
здравейте,

Започвам с подготовката на материалите и подмяната на комина. Приключих със сухия под. Ще следвам вашите съвети, но ако е възможно искам да уточня няколко неща:

1.http://zidkam.com/saveti.htm В този линк се споменава, че при правоъгълен комин съотношението на стените трябва да е 1:2 т.е примерно 15/30 см. Също така ако коминът е отдалечен на повече от 2 м спрямо билото, то не е необходимо да надхвърля с 50-60 см билото. Както е описано се спуска мислена линия на 10 градуса спрямо хоризонталата. Дали посочената информация е коректна.

2. Между етажите са коминни тела, но на втория етаж имаше преход, който баща ми го изби. Ще ви помоля за насоки как е редно да бъдат разположени розетката и прехода на втория етаж. Прилагам схема.

П.С В частта на комина за котела не трябва да има включена аспирация. От долу до горе да върви в едно направление без преход. Но пък така ще се окаже, че аспирацията на втория и първия етаж не са независими и може да се получат миризми. Дайте акъл.

Поздрави.

Прикачен файл

komin.JPG
komin.JPG (21.43 KиБ) Видяна 5332 пъти
kuuuuuul - майстор
1т.Това си е вярно.
2т.Щом до сега сте имали проблеми с тягата комина на котела да си е самостоятелен.Ако има проблеми с миризми има разни клапи за такива случаи.
Каменната вата не виждам защо трябва да я дюбелираш,моя го изолирах с 5см вата и два пъти шпакловане с мрежа,няма вариант да падне.Има един вариант за измазване от вътре с подходяща тръба ПВЦ изливаш около нея после я издърпваш нагоре и т.н.от таванската плоча нагоре в ъглите може да сложиш и арматура която да се захване в шапката.

п.п.грешка на клавиатурата :-D
Последна промяна от kuuuuuul на нед авг 25, 2013 11:21 pm, променено общо 2 пъти.
prascho - майстор
При положение, че ще ползвам тухли единички това не го разбрах :"таванската плоча нагоре в ялите може да сложиш и арматура която да се захване в шапката."

Колко "см" и с каква плътност трябва да е каменна вата за облицовка на комина от последната плоча до върха ?
kuuuuuul - майстор
Извинявам се за грешката.Арматурата,при номера с тръбата.Ватата с по голяма плътност, че да можеш да я мажеш,дебелината в зависимост от финансите,аз взех 5см/100кг щото в момента нямаше по малко от по твърдата.Изолирал съм и в стаите.
prascho - майстор
здравейте,

В събота започнах бутането на комина. Най-горните 50 см бяха доста лесни защото тухлите от горещините бяха прегоряли. Едвам свалихме бетонената шапка. Следващият един метър ми взе здравето. В понеделник след работа взех машинка и сложих едно шило. Облекчи разбиването значително. Действам по малко. Остана ми още 1 м до плочата. От приложената снимка на комина може да се види, че редовете са от единична тухла и се препокриват по редове но само в периферията. По средата между двата отвора от долу до горе има парченца тухли и вар с бая цимент. Питането ми е дали така се редят тухлите при изграждането на комин? Не трябва ли по някое време да се презастъпи и парчето по средата с периферията?

В два склада намерих каменна вата 120 кг/м3 на 3 см и 130 кг/м3 на 2 см. Мисля да взема по един стек и да лепя с лепило без дюбелиране. Погледнах за лепило за минерална вата и съм малко шокиран. Преди 2-3 години Баумит имаха специално лепило за вата, клебешпахтел си беше за стиропор. Не помня как се казваше лепилото, не мога да намеря стария каталог. Сега гледам, че имат две лепила СтарКонтакт/Клебешпахтел/ и ПроКонтакт/Дуоконтакт/. Пише, че са подходящи и за вата. Това са наследниците на старите марки. Технологията ли са сменили и нещо не схващам?

П.С. Намерих им лепилото "Baumit HaftMoertel". То не се ли произвежда?.

Поздрави.

Прикачен файл

komin 1.JPG
старият комин
komin 1.JPG (13.87 KиБ) Видяна 5156 пъти
prascho - майстор
Никой ли от Вас не е изграждал комин да сподели опи със зидарията? :(
prascho - майстор
Благодаря за темите. Но в тях не се коментира и показва как се изграждат редовете на двоен комин с единични тухли. Презастъпването на тухличките е само по периферията или от време на време трябва да се застъпи и средната част?
ivanovbg - майстор
Да споделя и аз моя опит с подмяната на комин. Вилата ми е на 2 етажа и висок таван - абе направо си е 3,5 :) Човека от който я купих беше излял комините от бетон, като вътре във тях беше пъхнал обикновени кюнци да димоотводи. Даже си мисля че са и като противоземетръсни шайби.
В нея не беше живяно никога и в началото си бяха перфектни, но преди 6-7 години започнаха да правят доста конденз, да не говорим че и кюнците вътре изгниха и стана истинско приключение чистенето им. Постоянно се къртеха ръждиви ламарини и ...почна да просмуква бетона една черна гадост... Абе ужас. Изолация на таванската част въобще не помогна. За подмяна и дума не можеше да става защото са вътре в самите стени. Търсех вариант да пъхна тръба на мястото на кюнците, но и там ударих на камък. При изливането кюнците се бяха поизкривили и прави участъци повече от дължината на един кюнец нямаше :) Защо не беше сложил кюнци от неръждавейка - не знам.
Почнах направо да мисля за изграждане на нов комин. Понеже си направих централно парно с камина си трябваше и по широк комин.

След много размисли относно работата на комина реших да го направя от неръждавейка с изолация от вата и обшивка с поцинкована ламарина.
Оказа се че така има най много предимства. Минавайки през 2-рия етаж директно си топли едната стая. От тавана до края е с изолация. За сега още не мога да стигна да го направя и няма смисъл да изстива дима. Няма нужда от почистване - почти нищо не се лепи. На година изкарвам някоя лопатка със ситни сажди, като го почукна леко на втория етаж за да извибрира и като погледна през него нагоре лъщи като цев на оръдие :)
Тръгва веднага, още докато запаля вестника и има стабилна тяга.Монтирах го за един ден. Изолирах го с 5см вата от най леката и ако не се брои пробиването на 2 плочи няма друго цапане, но и за там му намерих чалъма - един леген притиснат за тавана с крика и само го изхвърляш после.
Конденз не прави изобщо.

Та не знам защо ви е тази хамалогия с тухли, вар или коминни тела. То после къщата си е за основен ремонт и чистене.

Ако някой се интересува мога и да снимам утре, други ден.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "подмяна на комин - технология и материали?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: