Аз пък мисля, че съюзът на архитектите може да изпрати едно "циркулярно писмо" до своите членове с препоръчително по-високи цени за проектиране. Другаде може да бъде разследвано от съответната комисия за конкуренция, обаче тук няма да се случи. 

IvanR написа: Въпреки влагането на материали с по-добри якостни характеристики, сеченията няма да станат с по-малки р-ри, дори напротив особенно в сеизмични райони, а то в България други няма.Това твърдение е най-близко до реалността.Няма какво да си кривим душата-факт е,че сеизмично устойчивата сграда е скъпа и колкото е по-висока толкова хоризонталния сеизмичен товар става по-голям.Затова няколко поста по-назад допуснах,че при еднофамилните къщи,там кьдето има достатъчно голям парцел ще се предпочете едноетажна сграда.
BLUEPUPIL написа:Не бих казал, защото тогава целия етаж попада в така наречената "критична зона", а там изискванията са доста строги. Все пак зависи къде е сградата/ земетръсна зона, вид почва и др./IvanR написа: Затова няколко поста по-назад допуснах,че при еднофамилните къщи,там кьдето има достатъчно голям парцел ще се предпочете едноетажна сграда.
BLUEPUPIL написа:Аз да попитам. Като станат сеченията на конструкцията по големи трябва ли да променям размера на тухлите към по дебел зид? Или като са по леки зидарските блокчета и размера на носещата конструкция ще е по малък? Вие ме шашнахте бе хора.IvanR написа: Въпреки влагането на материали с по-добри якостни характеристики, сеченията няма да станат с по-малки р-ри, дори напротив особенно в сеизмични райони, а то в България други няма.Това твърдение е най-близко до реалността.Няма какво да си кривим душата-факт е,че сеизмично устойчивата сграда е скъпа и колкото е по-висока толкова хоризонталния сеизмичен товар става по-голям.Затова няколко поста по-назад допуснах,че при еднофамилните къщи,там кьдето има достатъчно голям парцел ще се предпочете едноетажна сграда.
gechev написа:По-големи сечения ще са нужни при по-високи сгради и висок клас на дуктилност. Това засяга в по-голяма степен рамковите конструкции. Колкото до р-ра на тухлите, въпрос на мазилка, изолация, пиластри или сигурност!BLUEPUPIL написа:Аз да попитам. Като станат сеченията на конструкцията по големи трябва ли да променям размера на тухлите към по дебел зид? Или като са по леки зидарските блокчета и размера на носещата конструкция ще е по малък? Вие ме шашнахте бе хора.IvanR написа: Въпреки влагането на материали с по-добри якостни характеристики, сеченията няма да станат с по-малки р-ри, дори напротив особенно в сеизмични райони, а то в България други няма.Това твърдение е най-близко до реалността.Няма какво да си кривим душата-факт е,че сеизмично устойчивата сграда е скъпа и колкото е по-висока толкова хоризонталния сеизмичен товар става по-голям.Затова няколко поста по-назад допуснах,че при еднофамилните къщи,там кьдето има достатъчно голям парцел ще се предпочете едноетажна сграда.Пооомощ еврокодове.
Аз да попитам. Като станат сеченията на конструкцията по големи трябва ли да променям размера на тухлите към по дебел зид?Не,няма нужда да правиш зидовете по-широки,те и без това не са носещи.Но тънкият момент е,че ако гредата над зида е по-широка от ширината на стената,кофража се усложнява.
jekasus написа:Сега вече целият форум разбра ,че Еврокодовете те вбесяват.Но по-интересното за мен , а и за останалите съфорумци е да отговориш на въпроса ЗАЩО ??? И осветли нази незнающите какви мисли витаят в главата ти като изричаш/пишеш словосъчетанието съвременно строителство. Но най-важното- за да докажеш правотата на тезата си и от уважение към останалите - е да ни осветлиш къде, кога и от кого си усвоявал "мудерното" строителство. Ако не можеш да отговориш на горните въпроси-работата е безпощадно ясна.BLUEPUPIL написа:Но тънкият момент е,че ако гредата над зида е по-широка от ширината на стената,кофража се усложнява.Сега вече разбрах, защо не схвана нищо от моя постНямаш и бегла представа от съвременно строителство.
BLUEPUPIL написа:Но по-интересното за мен , а и за останалите съфорумци е да отговориш на въпроса ЗАЩО ??? И осветли нази незнающите какви мисли витаят в главата ти като изричаш/пишеш словосъчетанието съвременно строителство.На кого да обясня? На Цилков, на Владо, че няма тоя тънкия момент със кофража не зависи от дебелината на тухлите?Или на някои, които не са писали във темата, но имат представа кое-как.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: