• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
mindless - специалист
Извинявам се, ако съм се объркал за предубеденоста, но изречението, че само за Гърция става такъв покрив ме накара да мисля така. Иначе надявам се да си прав, че фирма, която има опит с плоски покриви ще успее да се справи и с този. Това, което ме притеснява е, че дренирането на водите става на 2 нива под и над топлоизолацията и е много важно да се направи добре, а тъй като такива покриви явно не се правят, трудно ще намеря фирма с опит. На мен също ми изглежда по-непретенциозен като направа и детайла по-елементарен, но дано не се лъжа. Хрумна ми и нещо друго, естесвено може и да бъркам, но при стандартния плосък покрив има един термомост между бетона за наклон и борда, който е над топлоизолацията и въпреки че няма безкраен термомост ми се струва, че това е още едно предимство на обърнатия покрив, защото при нето изолационния слой е най-външен слой на конструкцията.
VLADO66 - майстор
Разликата е малка,така че ако искаш да няма термомост изолирай борда отвън и отвътре.Воронка http://hl-bg.bg/sifoni/voronki/hl63.1-1.html Вместо нея можеш да си вземеш телевизор за кухнята :-D
Tsilkov - майстор
mindless написа:
Това, което ме притеснява е, че дренирането на водите става на 2 нива под и над топлоизолацията и е много важно да се направи добре,
Ти какво имаш предвид под двоино дрениране? Обикновенно дренирането и на обърнатия си е със стандартна воронка (за предпочитане отворена и към горната равнина над топлоизолацията), но разликата е, че тук задължително има аварийни барбакани понеже при голям валеж може да прелее през бордовете или в по-лошия случей с тегло да счупи конструкцията отдолу.
mindless написа:
но при стандартния плосък покрив има един термомост между бетона за наклон и борда
Нещо си се объркал - няма такъв термомост - изолацията е непрекъсната и преминава по брода (ся тва че някои зорлем може да я е прекъснал е друга тема :lol: ). Замазката за наклон обикновенно е разположена плаваща в това "стиропорено корито" и е армирана. Има вариант замазката да е неармирана директно върху плочата, отгоре XPS-а и за него с механично закрепване хидроизолацията, но той е по-скъп и безмислен за масивни конструкции.
mindless - специалист
Ами на 2 нива е дренирането, защото веднъж водата се отича под топлоизолацията и веднъж над нея. Детайлите са с воронки с вертикално отичане, които преминават през плочата, подобни на тази от линка на VLADO66, но аз няма как да сложа такива, при мен дренирането трябва да стане през борда. За това ще ползвам такива със странично оттичане за дренирането над топлоизолацията и барбакани за дренирането под. Поне аз така си ги представям нещата...
VLADO66 - майстор
Дренирането през борда трябва да е осигурено с нагревател в барбакана и олука.
mindless - специалист
Та някой може ли да препоръча фирма, която ще ми изпълни качествено такъв покрив. Може и на лични, за да не се приеме като рекалама. Благодаря!
naster - майстор
Здравейте. И на мен ми предстои строителство на къща - още проучвам по-надеждния начин за изолация на плосък "топъл" покрив. Реших да възродя темата и поради съмнението дали обърнатия плосък покрив също така е финансово изгоден, колкото конвенционалния (разлика между цени на EPS/XPS).
agro - специалист
Аз съм на същия казус - отгоре ли да е хидроизолацията или отдолу? При мене плоския покрив е замислен като временно решение за покриване на плочата след демонтажа на изгнилия керемиден покрив. Временното обаче не се знае колко ще се проточи. Обърнатия покрив ме блазни с факта, че мога да вградя в топлоизолационния слой носещата дървена греда и крайните столици на бъдещия керемиден покрив. Като му дойде времето, направо ще кова пироните /винтовете/, а топлоизолацията ще си остане. Водата ще отвеждам с вътрешна тръба - възможността за прекарването и поради даденост е лесно осъществима.

Четох за пеностъкло - някой работил ли е с такива плочи?
Фитилчо - майстор
VLADO66 написа:
Скоро отнякъде ще изскочи gechev и ще ти предложи да обърнеш обърнатия покрив с tivit или Изомакс с хидротоп :)

Тъкмо мислех да отварям тема, къде да таковам тая вечер, ама щом Гечев е тук, значи явно ще се такова на Тивит.... нЕма как :lol:

Временните неща са най постоянни! :mrgreen:

Според мен, се занимавате с глупости, но щом сте решили, си е ваш избор. Аз не съм спец, но ги мисля нещата... доколкото мога.

Идеята е, че ПОЛЗИТЕ от този тип покрив, сравнение с цената - НЕ СИ ЗАСЛУЖАВАТ ! А не, че имам закостеняло мислене, и не приемам нищо ново.

Всичко е въпрос на избор, ама избора трябва да е реален.

Сега ако истате си направете покрив и на средната плоча, къщите са си ваши :)

П.П. Тоя XPS нали трябв да се продава.... мислете малко защо се правят нещата. Истината е, че е двойно по скъп от другата изолация(изключвам ватата за фасади) , а изолационните му качества са все същите.... тоест, смъкват ви ДВОЙНО Повече пари , за което ви дават същата изолация... надявам се да съм се обяснил концептуално...
VLADO66 - майстор
Въпроса не е до цената на топлоизолацията,тя е най-малкият проблем.Независимо коя система ще се прави,хидроизолацията,дренирането и финалното покритие трябва да са изключително добре направени и огледани за възможни проблемни места.Плоския покрив е скъпо начинание,защото трябва да се изпълни с качествени материали/които са скъпи/ и да не се претупва.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Обърнат плосък покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: