• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Manu - специалист
profy написа:
Manu написа:
Здравейте...искам да стане стабилно и това,че в района земята "играе" - видно и при мои съседи.
Не сте посочили района, което е твърде важно.
Подозирам, че не земята "играе", а основите "плуват".
А това ще рече в мочурищата около Драгалевци, през пролетта подпочвената вода е на 2-3 см, лятото - 150 см.
Имам нещастието да поддържам ограда там, ремонт на три години, вече 30-на години.

За да стане стабилно е необходимо пилотно фундиране, комбинирано с посочената по-горе от колегата VLADO66 рандбалка.
При всички други фундирания - ремонти на 3-4 години.
Важи за всички райони в планински подножия с високи и продължителни склонови води.
Извинявам се, района е София - запад, Връбница. Пилотно фундиране + рандбалка, за съжаление на първо четене не ми говори нищо. Ако някой има нещо такова да покаже нагледно ( чертеж, снимка) би било много добре.
Благодаря на всички, които се включват в дискусията !
profy - специалист
Район "Връбница" е с твърде разнообразен релеф 500-700 м.н.в., има няколко реки с голям водосборен басейн и вдигащи високи води до 3-4 м,
заливани големи територии, язовир, също мочурища и блата.
Описаната физическа картина е характерна при преовлажнен терен или при високи подпочвени води.
Работната хипотеза във Вашия случай е "фундиране в преовлажнен (периодично) терен или при (периодично) високи подпочвени води".
Необходим Ви е хидрогеоложки доклад, в които да има отразено движението на подпочвените води по месеци.
Без тази информация едва ли инженер-конструктор ще приеме да проектира фундаменти с изисквания за стабилност.
stenmark - специалист
Малее,много на дълбоко за една ограда.Ако си строеше къща профи щеше да изпиши един лист предписания..Това от Владо...При фундамент с ширина 50 см основата трябва да е най малко на метър дълбочина и стъпила на здраво.При фундамент широк 20 см тежестта е 2 пъти по-малко и може да се мине по-наплитко..Тука има страхотна логика =D> Ами много ясно щом тегло е два пъти по-малко.Едва ли за да стигне до това заключение ще му е много трудно.Сега по темата.Така ли няма нормална ограда/не пропаднала/ покрай теб?Попитай комшията та си как я е правил.Това за стъпките през 5м,това пък аконякой ми даде някаква логика.Защо си мислиш че в проекта ти за оградата проектанта толкова много ще го вземе навътре,като знае че цялата работа е за да се узакони.Направиси ивичен фундамент поне 0.8м,а ако толкова те преснява 1м с ширина 0.4м и забележи без стъпки на колоните.Това което е предложил Владо с ранбалките най го харесвам като вариант за ограда.но ме съмнява че при тебе е приложим.
profy - специалист
Вие, даващите недълбоки съвети, предложете на автора на темата да му реализирате своята идея със свои средства.
И ако след 5 години конструкцията е стабилна, собственикът да ви плати всичко, заедно със законната банкова лихва + такси + бонус.
Ако обаче не е стабилна, нищо няма да ви плати. :lol:
А така е лесно - на чужд гръб и сто експеримента са малко. :cool:
stenmark написа:
...Това ...с ранбалките най го харесвам...
Инженерна конструкция, която подлежи на изчисление, е смехотворно да се оценява като нагиздена мома. #-o
Manu - специалист
Tова ми предлага строителя като изпълнение от това, което ми начерта и е правил много пъти /без стъпки/ .
Извинявам се за чертежа, който нахвърлих набързо.

Изображение
П.С. Тази част където стъпва тухлата може да е и размера на колонната тухла, който е по-голям от 20 см.

Крайният резултат би изглеждал нещо подобно /при мен терена е равен/:
Изображение

Отворен съм и на други варианти за изпълнение ! Приблизителни размери на оградата - 30м /16м/15м.
Поздрави !
stenmark - специалист
Даващите дълбоки съвети бих им казал да си прочете двата поста и дали е казал нещо с което помага на автора на темата ако ли не по-добре да си мълчи и някъде другаде да се прави на много умен/особено в някой други теми/.Това което са ти го предложили е добре с едно уточнение:В земята или под терена да е около 0.8м.Това 0.4м само в земята е много малко.
bulhomes2 - майстор
Той даващия дълбоки съвети е така. Не бива да му се вярва - доказал се е.
Manu написа:
Tова ми предлага строителя като изпълнение от това, което ми начерта и е правил много пъти /без стъпки/ .
Извинявам се за чертежа, който нахвърлих набързо.

Изображение

Отворен съм и на други варианти за изпълнение ! Приблизителни размери на оградата - 30м /16м/15м.
Поздрави !
Аз бих направил оградата по следния начин: Като обърната на 180 градуса буква "Т". Средната част да е с дебелина 20 см, армирана двустранно/от двете страни/ с армировъчна мрежа, като задължително от горната и долната страна да има по две арматурни железа поне N16. Височината на тази средна част да е поне на 80 см в земята, и 20 см над земята. Най-отдолу да има от двете страни разширения с дебелина 10 см и ширина по 50 см. Армирането да е с армировъчна мрежа, разположена на 1см в бетона от горната страна. Желателно е след кофражирането бетона да се отлее наведнъж/ако е възможно/. Т.е. да не се прекъсва по време. За дължина 61м ограда ще са ти необходими 18,3 кубика бетон.
Успех!
BLUEPUPIL - майстор
stenmark написа:
Това което са ти го предложили е добре с едно уточнение:В земята или под терена да е около 0.8м.Това 0.4м само в земята е много малко.
Защото земята замръзва на дълбочина до 70-80см в зависимост от конкретното местоположение по Българските географски ширини. Ако основите са плитки ,почвата под тях(заедно с подпочвената/повърхностната вода) замръзва и се разширява. Силите ,които се генерират при замръзването са огромни и бетона дори и армирания се деформират.
  • 1
  • 2

Тема "Ограда ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: