Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
bulhomes2 - майстор
Зидарията на втория етаж няма да ти е кой знае колко пари на фона на цялата сметка. Още повече, щом ще е мансарден - става въпрос само за един по-голям надзид.
Нашата вила я купихме от един, който 15 години беше живял под плочата над първия етаж. Само това беше успял да построи от 3-те етажа по проект. Съседите разправят, че я завивал с найлони, като паднело снежец бил първи с греблото. Но сега не виждам как може да стане. Разрешителното ти е за 5 години. Ток не ти пускат преди акт 16 (удостоверение за въвеждане в експлоатация). Но с "времянка" може и да стане. Не съм си правил - не знам. Водата ми я пуснаха и без да съм завършил къщата.
ArturDent - Почти Безобиден
bulhomes2 написа:
Зидарията на втория етаж няма да ти е кой знае колко пари на фона на цялата сметка. Още повече, щом ще е мансарден - става въпрос само за един по-голям надзид.
И аз мисля че това ти е решението.
Моя опит показва че сумите за груб строеж/довършителни работи/обзавеждане е приблизително 33%/33%/33%. Като в "обзавеждане" включвам и под, лампи, парно...
За направата на втория етаж (мансарден) ще ти трябват не повече от 10% от парите за грубия строеж. Даже и това е много. Над 50% от парите за грубия строеж ще ти отидат в основите и покрива. Надавам се в "незавършена къща" да живееш, нямаш предвид без покрив само на плоча?
В общия случай дигането на мансардата ще ти струва по-малко от измазването с изолацията.

А иначе, ако нямаш акт 16. е незаконно да живееш вътре. Но пък има хора които и акт 1 нямат... Може пък след прокарване на "циганско-мутренската" промяна в ЗУТ, за единствено жилище да успееш да узакониш ...
Гледай да ти пуснат вода и ток - "времянка". Вярно че ще плащаш на по-висока цена, но легален начин няма.
tipi - помощник
ArturDent написа:
bulhomes2 написа:
И аз мисля че това ти е решението.
Моя опит показва че сумите за груб строеж/довършителни работи/обзавеждане е приблизително 33%/33%/33%. Като в "обзавеждане" включвам и под, лампи, парно...
За направата на втория етаж (мансарден) ще ти трябват не повече от 10% от парите за грубия строеж. Даже и това е много. Над 50% от парите за грубия строеж ще ти отидат в основите и покрива. Надавам се в "незавършена къща" да живееш, нямаш предвид без покрив само на плоча?
В общия случай дигането на мансардата ще ти струва по-малко от измазването с изолацията.

А иначе, ако нямаш акт 16. е незаконно да живееш вътре. Но пък има хора които и акт 1 нямат... Може пък след прокарване на "циганско-мутренската" промяна в ЗУТ, за единствено жилище да успееш да узакониш ...
Гледай да ти пуснат вода и ток - "времянка". Вярно че ще плащаш на по-висока цена, но легален начин няма.
Под "незавършена къща" имам предвид до покрив, в това число и затворена с дограми. Вода и ток имам вече. Първоначално въпроса ми беше дали е възможно да направим първи етаж, да сложим и покрива, а след време да се свали и да се дострои и пак да се постави. Верно, че е двойна работа, но пък втори етаж примерно трябва и дограма да се сложи, което също не е малко пари. Другото, което си мислех е да се излее цяла плоча на първи етаж, да не се слага покрива и след известно време, като направим втори да се разбие там където ще е стълбището. Всичко това не ми е ясно как се случва документално, технически дали е възможно и такива ми ти работи.
Предполагам и един читав проектант също ще ми отговори, но реших да се допитам и до вас. А колко читав проектант ще намеря това вече не знам. :lol:
Хубав ден на всички и пак благодаря :)
VLADO66 - майстор
Това да не е похлупак на тенджера-сложи,махни :) .Ще ти излезе по-скъпо от това да вдигнеш цял етяж :wink:
khrist - специалист
Не съм много навътре в нещата, но разсъждавам логично. Мансарден етаж се прави, когато няма разрешение за втори, при него стената трябва да е 1,20 м в ниската част на ската, за да се живее нормално. Покрива става с по-сложна конструкция и по-голяма квадратура от обикновен такъв, защото е по-вдигнат, ако се направят прозорци вместо капандури, още по-сложна геометрия на покрива. Самите капандури хич не са евтини, ако добавим изолациите, по-сложните щори и разни други аксесоари, като пердета и т.н. още допълнителни разходи. По моя преценка направата на нормален етаж ще е по-евтино и лесно от направата на мансарден такъв.
tipi - помощник
VLADO66 написа:
Това да не е похлупак на тенджера-сложи,махни :) .Ще ти излезе по-скъпо от това да вдигнеш цял етяж :wink:
:lol:
И това е вярно :finga: .
khrist написа:
Не съм много навътре в нещата, но разсъждавам логично. Мансарден етаж се прави, когато няма разрешение за втори, при него стената трябва да е 1,20 м в ниската част на ската, за да се живее нормално. Покрива става с по-сложна конструкция и по-голяма квадратура от обикновен такъв, защото е по-вдигнат, ако се направят прозорци вместо капандури, още по-сложна геометрия на покрива. Самите капандури хич не са евтини, ако добавим изолациите, по-сложните щори и разни други аксесоари, като пердета и т.н. още допълнителни разходи. По моя преценка направата на нормален етаж ще е по-евтино и лесно от направата на мансарден такъв.
Не мисля, че е точно така. Имаме приятели , на които третия им етаж е мансарден. Мисля, че най-ниската част е към 160 см. Покрива не е по различен от другите (като форма), но стаите са много разчупени и интересни. Не е с капандури, а с нормални прозорци, разбира се по-малки отколкото на нормален етаж. На втория етаж ще са стаите за децата и искам да са по разчупени. Нооо както и преди писах, силно се надявам, че проектанта ще даде добри идеи и съвети. :)
Tsilkov - майстор
tipi написа:
Всичко това не ми е ясно как се случва документално, технически дали е възможно и такива ми ти работи.
Възможно, но безмислено скъпо и трудоемко - както ти псиаха покрива не е похлупак на тенджера :lol:
khrist написа:
По моя преценка направата на нормален етаж ще е по-евтино и лесно от направата на мансарден такъв.
Няма огромна разлика - въпрос е на вкус, решение и теренни особенности (гледки,съседи....) а и най-вече какво ще "каже жената" :lol: . Няма такова ограничение за 1,20 метра - преди имаше една такава врътка да се пишат ателиета и да не влизат в РЗП-то ама тя изчезна. Сега може да се пробва за да се пише "необитаем таван" поне да не му се плащат данъци после, но това са второстепенни неща.
VLADO66 написа:
Помисли за етаж и половина http://www.plans.bg/plan.php?id=30#.UGNhSlGop8E :)
То това е най-честия вариант заради разликата в нужните площи горе/долу.
tipi - помощник
Tsilkov написа:
Няма огромна разлика - въпрос е на вкус, решение и теренни особенности (гледки,съседи....) а и най-вече какво ще "каже жената" :lol: . Няма такова ограничение за 1,20 метра - преди имаше една такава врътка да се пишат ателиета и да не влизат в РЗП-то ама тя изчезна. Сега може да се пробва за да се пише "необитаем таван" поне да не му се плащат данъци после, но това са второстепенни неща.
Всъщност аз съм жената :-D .[quote="Tsilkov
VLADO66 написа:
Помисли за етаж и половина http://www.plans.bg/plan.php?id=30#.UGNhSlGop8E :)
То това е най-честия вариант заради разликата в нужните площи горе/долу.
Това не го разбрах "разликата в нужните площи горе/долу". Иначе идеята ни за къща е нещо подобно.
Tsilkov - майстор
tipi написа:
Това не го разбрах "разликата в нужните площи горе/долу".
Ами например ако сложиш родителската спалня с прилежащия и дрешник и баня на долния етаж () + дневната част а горе оставиш 2-3 спални за гостни/детски квадратурата на долния етаж става двойно по голяма и от там се получава "етаж и половина"

Тема "Проект двуетажна къща, но строим само един..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: