Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Фитилчо - майстор
И мен ме интересува същото.
5 категория съм аз :partyman: Изобщо как е процедурата, какво се прави, там дневници, декларации за съответсвие и тнт ... :?

Благодаря предварително.
Tsilkov - майстор
Е ти си се сетил :lol: Има нареба за актуването в строителството. Бумащина стабилна си е.
Фитилчо - майстор
Цилков, закъснЕх лЕ? :-D
Дай по важите подробности молим ти се, да се оправям докато може.... :butthead:
Tsilkov - майстор
Накратко:

Трябва да имаш технически ръководител. След това трябва някои да ти пише актовете и да събира сертификатите - техническия, ти сам, проектанта ти или надзорна фирма.
Накратко сертификатите - за всички строителни материали , бетон, желязо, тухли, ВиК, електро и пртокол за импеданс и мълниезащита.
Самите актове се подписват от теб, съответните проектанти, надзора/техническия. Акт 7 се подписва от конструктора преди наливане на плочите да удостовери вложените железа. Геодезиста се подписва на Акт 2 и ти изготвя удостоверение по чл.52 от закона за кадастъра при Акт 14. Общинар идва на Акт 2 - откриване на площадката и после на 4 или 5 (не си спомням точно) с геодезист да установят че не си навлезнал при комшията. Накрая всичко сатва една дебела папка и като свършиш обекта го внасяш за удостоверение за експлоатация (УВЕ) макар че всички му викат Акт16 (а то такъв вече няма). Като следствие след това имаш законен строеж, ниски такси за ток и вода и по-високи данъци (за бонус получаваш няколко побелели косъма).

P.S. Не се смятам много вещ в актуването - правил съм няколко пъти актове на клиенти и на къщата на родителите ми, ама в общи линии колкото да не е без хич.
Фитилчо - майстор
Цилков, много благодаря за насоките.
Ще тичам за докименти за бетона.
Желязо ще взимам пак, така че и там ще взема. За напред вече ще си изисквам при закупуването.
Tsilkov - майстор
Ти измисли какво ще правиш с откриването на строителната площадка с общинския служител - другото все му се намира края макар и с обикаляне!
По принцип за по-малките сгради има олекотена процедура (летни кухни, огради и т.н.) ама мисля че ти не попадаш в тая графа. Въобще ми е много старнно как и защо проектанта и/или никои от общината не те е предупредил за това :axe:
Фитилчо - майстор
Уфффф, ебаси , май се прецаках вече, м? :?
Tsilkov - майстор
Не знам каква ти е документацията и типът на строежа - провери (ти сам, проектанта ти, познат надзор/общинар) дали няма начин да се измъкнеш въобще без линия/актуване - аз не се сещам за такъв начин ама ти вече си "нагазил лука" така че ще трябва да провериш. След това преминаваш на фаза молене в общината (с предтекст че не си знаел), търсене на познати и финансово стимулиране (съветвам те да не ползваш думата рушвет че бегат от нея :lol: ) на въпросния общински служител. Съветвам те докато не намериш решение да не строиш нагоре че рушвета и таксите за документитети растат пропорционално на вдигнатата от теб конструкция.
Вадим Владимиров - специалист
Я го виж, как е запознат в детайли в процеса. :-D
Tsilkov - майстор
Ами то честно казано даже хич не съм запознат в детайли, ама просто съм се сблъсквал доста пъти.

Тема "технически ръководител/надзор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: