• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
EDI - майстор
С кедър няма проблеми през зимата.Хубава ограда.А кедър от къде намери в нашата държава, гледам, само на едро се продава, пък и не е евтин, канадски ли е.
toni_g79 - специалист
И от мен една ограда хамериканско производство.Не знам мерки,но поне като идея може да се ползва.Гредите са без бетон!

Прикачен файл

PIC00044.JPG

Прикачен файл

PIC00040.JPG

Прикачен файл

PIC00036.JPG

Прикачен файл

PIC00033.JPG
Lisko - майстор
kolonal и EDI,
Аз живея в Канада. Оградата я прави едно приятелче (българин) аз чиракувах да знам за другия път ;-). Трета зима кара вече, нищо й няма. Дъските не са евтини и са гладки само от едната страна. Спомням си как извъртях пазарлъка с комшията и най-вече комшийката. Като обсъждахме колко да е висока, аз рекох че предпочитам по-ниска (щото не ми дреме какво се вижда над оградата, а пък да е по-евтино). Съседката рече - аууу - ми то всичко ще се вижда ако е метър и пеесе. Аз предупреден от френда за дъските, тогава рекох - ами добре, аз ще кандисам да е по-висока, а пък ако може гладкото да гледа към мен. Те в един глас отговориха че може :) И им викам - ама да я намажете и от вашта страна че да не почнат да попиват вода само от едната страна. Те викат - добре. После ми казаха, че от тяхната страна е влязло поне два пъти повече лак.
Старата ограда както разбрах е била на около 30 години. Голяма част от старите дъски (може би над 1/5) се оказаха в перфектно състояние - прави, без повреди и след рендосване изглеждат като нови, че даже направих една проста мебел.

Едно важно нещо което се сещам да спомена, че коментирахме на времето - ако е ветровит района е добре оградата да има дупки през които да минава вятъра - както например тази най-горе в темата. Друг вариант е ако са слагани отзад/отпред като на toni_g79. Неговите мисля че се допират, но ако по-средата има гредичка се решава въпроса. Ако се редят така че задните и предните да се припокриват -- хем минава вятъра, хем съседката ще е рахат, че не я виждаш като се пече.
Не намерих свястна снимка по нета, но нещо такова:
Изображение
radius - майстор
И аз съм се насочил към подобен тип - с двойни дъски. За начало ще направя нещо подобно
Прикачен файл:
IMG2954.jpg
Т.е. ограда по правилата с до 60см плътна част и нагоре един ред дъски с процепи. Общо около 2м. След време ще добавя отвътре втори ред дъски, като няма да са точно в средата на процепите, а в зависимост под какъв ъгъл не искам да се вижда. Така ще остане хем скрито това което искам, хем от определени места ще има видимост навън и няма да е толкова задушаваща оградата.
За вертикални колове ми се струва, че е по-добре да са като на показаната ограда - метални, тъй като дървените ми се струва, че може да се изметнат.
Чудя се ако бетоновата част е около 40 см висока, а нагоре дъските са 160 см, дали няма да е несъразмерно. Сякаш има някаква идеална пропорция между плътна и горна част, но каква е?
Lisko - майстор
За пропорцията аз не бих имал притеснения, но ако го оставиш гол бетон като на снимката еб@ва майката на естетиката без значение колко е хубава дървената част.
EDI - майстор
Ааа, в Канада викаш живееш.Това май съм го пропуснал, ако си го споменавал преди това. :lol: Абе, викам си, гледай колко хубав материал, къде го у намерил у нас.Много добре е станала.Работил съм няколко пъти с канадски кедър, попадали са ми дъски, много хубаво се работи и издържа на всякакви условия.
VLADO66 - майстор
Lisko написа:
За пропорцията аз не бих имал притеснения, но ако го оставиш гол бетон като на снимката еб@ва майката на естетиката без значение колко е хубава дървената част.
Не бих се съгласил-архитектурните елементи от видим бетон са интересни и същевременно не изискват особенна поддръжка при добро изпълнение.А то е свързано с прецизна направа на кофража с поставянето на ъглите и горната повърхност на профили за оформяне на фаска http://www.nika.bg/6-profili-za-vidim-beton,както и наливане на бетон с пластифициращи добавки и доброто му вибриране при полагането.След 2 месеца може да бъде защитен с многообразие от безцветни и цветни продукти които са на пазара.
Lisko - майстор
Въпрос на вкус, ама ти както си го описал въобще не е това което аз наричам "гол бетон" :)
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за дървена ограда!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: