Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Tsilkov - майстор
radius написа:
Обшивката на челните дъски ще я огъвам по мой размер с огъвачка във фирмата с ламарините. Не съм сигурен дали мога да придам подобна форма. Чудя се колко да застъпвам ламарините и дали да уплътнявам с нещо като ги снаждам.
Могат да я огънат. Няма защо да уплътняваш и снаждането минимално - колкото за визия. Лошото е че това е един от "най-0завъртяните" моменти при ламарината - застъпване една в друга. Ако искаш да го нарпавиш наистина добре би трябвало да има малко преходно профилче (както примерно при еталбонда) или направо и отпред "на фалц", но надали ще имаш такива нерви (снимките които ти показвам нямат тази екстра).

Така както си го показал ламарината на стрехата ще увисне и ще и се отворят фугуите по дължина. Също така това закрепване на профила през изолацията е доста "хлабаво". Ако искаш ламарината отдолу да е гладка варианта е само да я лепиш върху ОСБ/Шперплат загъваш по края и се оформя нещо като "плочки". Другия вариант е по-стандартен - от профилни ламели или "на фалц".
Ето ти малко "пищов" как става при фалц:

Изображение

Изображение
Фитилчо - майстор
Готино е, но гладка ламмарина май е по готино :razz:

Що да не я хване с винтове за столиците за да не прави корем и да я лепне само една за друга?

Може и само летва дъскйа да се пусне хваната за столиците перпендикулярно(както е на снимките) и да навие рапиди за тази летва - няма да има корем.Ретуш със спрей и тиксо на винтовете и лети. Винтове с фрезенк няма и да се виждат дори.

Може и тази ламарина да си поръча на един милиметър в цвят :wink:
EDI - майстор
Аз пък да си кажа - тенекията не я харесвам за стрехи като материал.По-друго ми е да видя дървено изпълнение.Ако е добър материала и свястно лакирано с хубав лак изкарва и 10 години без поддържане.
radius - майстор
Ще огъвам сам, с предоставена огъвачка :butthead: .
Ще ползвам готова профилирана ламарина, тип вагонна шарка. Има си предвидено снаждане.
От тази Изображение
Не разбрах кое ще увисне според теб?
P.S. Еди , и на мен дървото повече ми харесва, но ще стане по-бавно (а скелето ще се бърза), материала може да е калпав, щото не му разбирам много. А и както съм късоглед, показаната ламарина ми изглежда от 6м досъщ като дърво :lol: .
EDI - майстор
Прав си за скоростта на работа и материала, а щом бързаш, ламаринения вариант е по-добър за теб.Пък и тази тенекия на снимката изглежда добре.
Tsilkov - майстор
radius написа:
Не разбрах кое ще увисне според теб?
На чертежа(скицата) я беше дал като гладка ламарина - затова писах че ще увисне и му трябва залепване към ОСБ. Тези профили които си дал нямат тази нужда - все пак ако стерхата ти е към 1 метър ще ти трябва една средна летва за да не направят "коремче".
Честно да ти кажа не виждам кое те притеснява в скоростта на полагане на дървото - готови летви (евентуално профилирани на длъб и зъб) с винтоверта ги оптакваш за половин-един ден.
radius - майстор
Стрехата е 50см. Готовии летви, но пак си иска 2 ръце лакиране. А и главното, мога да сложа вентилирана ламарина тук-там ( като показаната, но на ситни дупчици). Така няма да затварям изцяло покрива ( необитаем). Не знам добре ли е да има вентилация от стрехите, фолиото е на Брамак ( не е от най-затвореното, а го даваха и за обитаеми тавани). Отгоре е двойна скара и керамични керемиди с вентилирани била. Предполагам, че зимата е по-добре да са изцяло затворени, а лятото, вентилацията е плюс.
Ще има 20см вата на плочата, ако е от значение.
EDI - майстор
Вероятно го притеснява, ако ги прави не по дължина, а по ширина, рязането е малко повече.Както и предварителната обработка на дъските.Макар и в този случай да става бързо според мен.Поне на мен ще ми е по-лесно дървения да правя.
radius - майстор
Да , на ширина ще ги слагам, ако не съм пояснил.
Tsilkov - майстор
Фитилчо написа:
Що да не я хване с винтове за столиците за да не прави корем и да я лепне само една за друга?
Искаш ли изцяло гладка ламарина само с лепене към корава плоскост (осб/пдч.....). То на фасадата където е вертикално и няма от какво да увисне пак се слага профилировка а тук рпосто няма как.
radius написа:
Стрехата е 50см.
Значи профила които си показал ще издържи без допълнително подпорки.
radius написа:
Готовии летви, но пак си иска 2 ръце лакиране.
Какво те бърка за скелето като те се лакират предварително? Аз съм голям фен на ламарината , ама там си иска голям усет и рутина за да стане хубаво - не случайно ламарината от снимките я прави Вадим (дървото го слагахме ние с баща ми). Докато дървото е в пъти по-лесно защото е лесно за рбаота и търпи горе-долу преправки.
radius написа:
Не знам добре ли е да има вентилация от стрехите,
Щом си със паронепропускливото фолио смисъла от вентиалция е никъв. Не знам обаче защо не си направи покрива вентилиран :?
Фитилчо написа:
Готино е, но гладка ламмарина май е по готино :razz:
Снимките които гледаш (дори и етзи дето пусна Вадим) са в процес на работа - като виско е завършено изглежда съвсем друго - като имам време ще нсимам и ще пусна.

Тема "Обшиване на стреха и челни дъски" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: