• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
VLADO66 - майстор
Има и още нещо-гаранция за частично подменени керемиди никой няма да даде.Вилата ми е с керемиди свалени от едно ТКЗС и на тях пише 1936г. :)
schuldiner - майстор
От опит мога да кажа, че за отговорен изпълнител тези 20000 са и достатъчно, и прекалено малко. Не е възможно да се предвиди сложността (обемът) на ремонта, т.е. задълбае ли се в конструкцията, парите няма да стигнат. А преди да се разкрие покривът е много трудно да се прецени състоянието на конструкцията. А за да се разкрие, трябват гаранции, че трудът ще бъде заплатен, вкл. и допълнително изникналите дейности.
Това разбира се е риск и за двете страни, затова най-безболезненото решение е включването на подпокривните части в изплащането на ремонта (като се отдават под наем). Пример за Варна: кооперация на 60-70 години на централен булевард. Покривът е същата картинка, ремонтът условно е същият (срещнахме се за първи път преди 5 години), собствениците и те. От двайсе човека десет не искат/нямат да платят, щото хиляда лева на собственик им се вижда много. От платежоспособните петима си правят сами ремонта, т.е. върху собствените си тавански стаи, като четирима пускат наематели, другите петима още се колебаят. Ремонт около три бона (покрив и конструкция плюс вътрешно плюс евентуално санитарен възел), изплащане за под четири години. От колебаещите се един вече иска ремонт само на неговата стая, четирима се връщат на варианта от първата оферта - целият покрив наведнъж, щото излиза два пъти по-евтино. Е да, ама петима вече са готови и никак не ги вълнува другите какви проблеми имат. Забележи, вече са си изплатили ремонтите, макар да са вложили три пъти над първоначално определената сума.
Цялото това за какво го пиша... Чудесно е, че ти имат доверие. Не позволявай нещо и някой да ви разединява. Собствениците са си собственици, но сградата е една - иска един стопанин. Прави сметки, търси хора, варианти, говори със съседите, но не ги оставяй да вземат тъпи еднолични решения. Запази това право за себе си :yawinkle:
Christo - майстор
И аз имам вила, покрита с цигли от 1930 година. Изглеждат перфектни, пък от дядо си знам, че са второ качество, щото нямал пари за първо :? Да не сравняваме циглите от 30 и 60 година, щото нямат нищо общо! Човекът пише, че многократно е подменял цигли. Ами те вероятните причини са две: недобре изпечени или произведени от неподходяща глина. Сега ако сложат фолио и дъски със старите цигли, ако някоя се разкапе, кога ще се разбере? След няколко години, когато изгният няколко квадрата от покрива. Като не стават циглите се подменят изцяло и това е! При това с нещо качествено. TONDACH например.
  • 1
  • 2

Тема "Основен ремонт на покрив на кооперация." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: