• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Вадим Владимиров - специалист
Да изясним ситуацията. Имаме ребра, върху тях плътна дъсчена обшивка, хидроизолация(паронепропусклива), скара за керемиди(единична), керемиди(не се знае в какво състояние са).
1. Под керемидите ще имаш конденз, особено през пролетта и есента. Важното е тази влага да се оттича към улука и да се осигури движение на въздуха под керемидите. Ако са замазани капаците, остава оттичането. При единична скара това е малко трудно. Остава способността на дървото да попива влагата и после да я отдава. По-големия проблем е при наличието на разместени керемиди или счупени такива. Тогава скарата ще изгние по-бързо, керемидите ще си нарушат геометрията и ще имаш течове. Затова и на калкулатора имаш двойна скара. Дали си отчел този фактор. Защото немеца със сигурност не е чувал за единична скара при скатни покриви.
2. Ватата я сложи между ребрата с оставено разстояние до обшивката, около 2-3 см. Ако ребрата са ти по 12см. слагай 2 по 5см с разместване на плочите. Ако разстоянието е по-широко от широчината на ватата, ползвай канап за да я задържиш. Фолиото го закови с пирони с широка глава или с такер.
3. По притеснението относно това къде ще ти си появи влагата, разбирам, че се притесняваш от появата на влага над ватата. Ако оставиш 2-3см въздушен канал, тази влага(евентуална) ще изчезне.
4. Напролет си смени хидроизолацията с дишаща, сложи си двойна скара и осигури вентилирани била.
prascho - майстор
В момента ме мързи да чета темата, но прочетох последния пост. най-вероятно става въпрос за реновиране на покрив. Моят съвет е да направиш 4-та точка преди всичко останало. Преди години затворих по този начин вата между ребрата на покрива при наличие на мушама и единична скара под кермидите. За една зима ватата стана на ГЪЗ. Почерня! Задължително осигури паропропускливостта отгоре, иначе рискуваш средствата за вата да са пари хвърлени частично през прозореца.

П.П. Ако ще отваряш прозореца, моля сподели къде живееш :-D .

Смених няколко ПС-та и нямам снимки. Идеята е, че цялата влага от къщата под формата на водни пари излиза предимно през покрива. Найлонът /паробариерата/ под ватата не спира тази влага /освен ако непрекъснат, което няма как да го постигнеш/. С две думи парите ще кондензират във ватата щото мушамата ги спира да излязат. Попадналата влага няма от къде да излезе /липса на вентилируемост/ и на ватата се разказва играта.

Вариантите на покрив са топъл и студен таван. Според личните ми наблюдения топъл таван може да се реализира само при двойна скара и паропропускливо хидроизолационно фолио. Това, което ти желаеш да направиш.

Аз смених концепцията и направих студен таван. В бъдеще може някога да вдигам кермидите на двойна скара...

Ха взех, че се зачетох...и за мен ставало въпрос. Като цяло 8180 е прав. Топъл таван може да се реализира при еднинична скара с мушама ако има наличие на три условия:

1. между дъсчената обшивка и ватата има поне 2-3 см отстояние
2. условия за вентилируемост и то на всеки отсек/ивица между две ребра/ - може да стане с вентилируеми кермиди и отвори при билото.
3. Задължителна непрекъсната паробариера при ватата откъм помещението
dudly - напреднал
Така-а! Явно не случайно се чудя как да направя нещата още от лятото, когато майсторите приключиха с външната изолация на къщата - все нещо в изолацията на покрива не ми стоеше както трябва. Очевидно при това положение нямам голям избор. Все пак да попитам:
Вадим, защо би се получавал конденз под керемидите и най-вече пролет и есен. Счупени или разместени керемиди за момента няма. За двойната скара не мога да преценя - калкулаторът говори за невентилиран таван, но очевидно вентилираният не е покрив с двойна скара. Не съм сигурен доколко ще мога да монтирам ватата на разстояние 2-3 см от обшивката, тъй като ватата, която имам е стъклена с 10 кг плътност и е мека. Освен това дори и да положа ватата по този начин остава проблемът с липсата на отвори за вентилация на билото, както е писал prascho. Как да разбирам това:
Вадим Владимиров написа:
Аз смених концепцията и направих студен таван. В бъдеще може някога да вдигам кермидите на двойна скара...
- да не слагам изолация ли или студеният таван е нещо друго?
Извинявам се, ако въпросите ми звучат глупаво, но не съм професионалист и проблемът ми в случая е, че нямам възможност да извършвам интервенции на покрива - смяна на мушама, двойна скара и т. н.
prascho написа:
. За една зима ватата стана на ГЪЗ. Почерня! Задължително осигури паропропускливостта отгоре, иначе рискуваш средствата за вата да са пари хвърлени частично през прозореца.
- ако е само ватата добре.
prascho написа:
Идеята е, че цялата влага от къщата под формата на водни пари излиза предимно през покрива. Найлонът /паробариерата/ под ватата не спира тази влага /освен ако непрекъснат, което няма как да го постигнеш/. С две думи парите ще кондензират във ватата щото мушамата ги спира да излязат. Попадналата влага няма от къде да излезе /липса на вентилируемост/ и на ватата се разказва играта.
- това звучи абсолютно логично и именно то ме спира да махна с ръка и да правя каквото съм си наумил. От друга страна за какво количество влага говорим и защо калкулаторът не отчита проблем (може би заради двойната скара)???
Като че ли най-лесно осъществимо ми се вижда предложеното от prascho
Вадим Владимиров написа:
1. между дъсчената обшивка и ватата има поне 2-3 см отстояние
2. условия за вентилируемост и то на всеки отсек/ивица между две ребра/ - може да стане с вентилируеми кермиди и отвори при билото.
3. Задължителна непрекъсната паробариера при ватата откъм помещението
Какво мислите за това?
Малко дълъг стана този пост... Благодарен съм на хората, които се отзовават с отговори по темата!
prascho - майстор
Топъл таван - когато отопляваш до самите скатове. Имаш кермиди, скара, дъсчена обшивка, греди с вата, отдолу ламперия или ГК.

Студен таван - когато между ската и отопляемата част имаш пространство, което не се отоплява. С две думи изолацията /вата/ е преместена надолу от ската. Може да бъде разположена на хоризонтална гредоредна конструкция на височина 2,3-2,4м както е при мен /билото ми е на 4м/ или изилацията директно се разполага върху последната плоча. Зависи колко ти е високо таванското и дали ще го обитаваш.

Пибел е направил студен таван - viewtopic.php?t=7160 . Таванското не се обитава!

Ако изолацията бе разположена по скатовете и подпокривното пространство се обитава тогава автоматично се определя като "топъл таван".
dudly - напреднал
prascho написа:
Топъл таван -
Фактът, че изолацията е разположена по скатовете и в подпокривното пространство се влиза, да разбирам го прави топъл таван. Но все пак има ли значение дали подпокривното се отоплява или не? Както бях писал по-горе, в моя случай отопление няма.
Качвам резултата, който ми дава термокалкулаторът и продължавам да се чудя :?

Прикачен файл

termokalkulator2-page-001.jpg

Прикачен файл

termokalkulator2-page-002.jpg

Прикачен файл

termokalkulator2-page-003.jpg
  • 1
  • 2

Тема "Изолация на скатен покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: