Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Вадим Владимиров - специалист
Защото не могат да си го позволят!
Ако покрива се изпълни " ОТ и ДО", ще е една от най скъпите пера в бюджета за нова къща. И , да добавя нещо. В планинските райони, в скандинавските държави, в северните райони на Европа, на покривите с наклон под 7%, на покривите на много музеи, църкви, катедрали, джамии, университети се ползва метал. Кеф ти мед, кеф ти цинк(не говоря за поцинкована ламарина), кеф ти олово. И, повярвай ми, през зимата от тези покриви не пада вълна. Много е по-вероятно, при нарушена технология при изграждането на покрива да паднат керемидите от самия сняг.
В момента се пита как да се спре конденза. За да тече на главите, значи няма хидроизолация. За да има какво да тече, в случая конденз, няма топлоизолация и вентилация. Това, че има вата или каквото и да било, не означава че системата работи. Мога да ти докажа, че и при керемичните или бетонните или битумните ще има конденз, ако липсват горните елементи от покривния сандвич.
bat_danio - специалист
Аз не искам да започвам безмислени спорове с очевидно компетентни колеги от форума. Но в настоящата тема не става въпрос за Стокхолм а за Нови Хан, не за катедрала/склад /музеи/барака/фитнез/стриптизбар а за къща. За нормален покрив (мое предположение) ,а не такъф с нисък наклон ( повечето керамични/бетонни керамиди искат над 20% наклон). Ясно е че ако грубо се пренебрегва технологията при изработката на каквото и да е то е конструктивно опасно. Както според мен трябва да е ясно че цената на етаж груб строеж може дори да бъде надхвърлена от фундамента(основи, мазета) и от покривната конструкция. Говоря от личен опит на човек изградил покрив на новопосроена къща(собствена(( не строя покриви професионално)). Тоест 1етажна къща лапа 3 нива(фундамент/етаж/надзид+покрив) като цената на всяко ниво е съизмерима ( съответно 2етажа 4 нива, 3 етажа 5 то за това по високата къща излиза по евтино със всички компромиси произтичащи от това) не може етаж от 120 кв да е стъпил на 10 000 материали примерно (тухли,вар,пясък бетон,желязо) и да се очаква че подобна площ може да се покрие надежно с топло, шумо, ,хидро - изоция( за краткост покривпоне 150кв с стрехите) за под тази сума.

Аз не оспорвам че при добре изоллирана и вентилирана конструкция с ламаринено покритие конденза не може да бъде избегнат (не е ясно от информацията на автора дали може да се постигне без разглобяването и), но твърдя че няма да бъде надежно шумоизолиран ( удърния шум при валежи) или поне не на цена заслужаваща размисли по темата.
Допълнение в алпите и скандинавските страни денонощната температура не варира с 20( и повече) градуса пролет и есен което предизвиква въпросните лавини. Виждал съм ( в Пловдивски регион) с очите си как пада 50+сантиметра дебела преспа от битомен покрив с допълнителни крепежи за сняг и улуци и се стовари върху гараж от греди 12х12 с дървена обшивка и същия тип (осб+битумна) покрив - гаража и колата вътре се бяха смесели не се знаеше кое от кое е част да не се случва на никой.
Като се има предвид теглото на снега трябва да се има впредвид и фанта че лекия покрив все пак трябва да носи не само ОСБ(наи тънко и ефрино) и воалита(2-5 кг/кв.м) но и доста сняг в определени ситуации.

Ако мнението ми е грешно и подвеждам останалите потребители с него нека то и другите преди него да бъде изтрито или обеснено къде е сгрешено с обосновка защо все пак форума ,,направи сам,, е зада си помагаме едни на други а не да си пречим и спорим.
tanosliven - специалист
Аз правя покриви професионално ,материалите при нас в Гръцко са около 40-60Ем2 работата колкото материала и нагоре зависи от покрива.Най-големия проблем е че искаме понякога да ловим с трици маймуни.И после се чудим ЗАЩО така и защо иначе.
Минималния наклон е 16% после 22% и 27%при дължина на ската над 9м .
Ламарината за да няма конденз иска ИЗОЛАЦИЯ може и звукоизолация да сложи да не чува дъжда ........иначе ако ставаше с гледане кучето ще е най-добрия касапин.
Фитилчо - майстор
Дай инфо за звуко изолацията от дъжда?
tanosliven - специалист
Едно от многото Isolgomma Mustwall дебелина 10mm и цена 1.20м2 около 20Е
FIBRAN ,KNAUF Много фирми произвеждат а ако искаш и по-специално и за дискотеки/клубове .
Незнам закакво са линкове когато ги продават навсякъде :?
rumeniak - специалист
tanosliven написа:
Аз правя покриви професионално ,материалите при нас в Гръцко са около 40-60Ем2 работата колкото материала и нагоре зависи от покрива.Най-големия проблем е че искаме понякога да ловим с трици маймуни.И после се чудим ЗАЩО така и защо иначе.
Ламарината за да няма конденз иска ИЗОЛАЦИЯ може и звукоизолация да сложи да не чува дъжда ........иначе ако ставаше с гледане кучето ще е най-добрия касапин.
Това е форум направи си сам! Ако имах 8000 евро за покрив знам какво да направя. Къщата сме я строили двамата с жената и то спешно с малко средства. Ако знаеш с какво да помогнеш го напиши!

Прикачен файл

покрив.jpg
Вадим Владимиров - специалист
Това твоя снимка ли е? И, ако е така, какво е това фолио или найлон, който се слага?
tanosliven - специалист
rumeniak написа:
tanosliven написа:
Това е форум направи си сам! Ако имах 8000 евро за покрив знам какво да направя. Къщата сме я строили двамата с жената и то спешно с малко средства. Ако знаеш с какво да помогнеш го напиши!
Ти не четеш ли това което съм написал досега -друг начин няма без да махаш ламарината.
ГИПСОКАРТОН И ИЗОЛАЦИЯ! По кратко и ясно как да го напиша,минимум 10см разстояние от ламарината ттермо/звукоизолация .Препоръчвам ти каменна вата 5см100гр.
tanosliven - специалист
Вадим Владимиров написа:
Това твоя снимка ли е? И, ако е така, какво е това фолио или найлон, който се слага?
Слагам на последните 4 покрива алуминиево фолио с найлон с въздушни топчета вместо Фибран уж за по добро .Засега разлика в изолацията не съм видял /меренос термо камера/но в цената има,иначе ми е по-удобно за слагане.
tanosliven - специалист
Този саит ,,икономични къщи '' твой ли е или работиш там?

Тема "Покрива!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: