• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Фитилчо - майстор
Значи съм познал с цената :wink:
roland - специалист
По последни данни къщата се оказва, че не е кирпичена, а е плетена - с дебели греди в стените и някакви други материали / предполагам слама и кал/.
В този ред, заслужава ли си инвестицията предвид конструкцията на тази къща?
Поздрави,
crez - майстор
Този филм вече съм го играл :) имах същия проблем, извиках архитект и стр. инжинер огледаха я и заключиха. По-добре събаряй и на нейно място нова, парите ще са малко повече, но поне ще има всички удобства. Вода в кирпичена къща е кауза пердута. В кирпича плъхове копаят здравата, картона и ватата няма да те спасят от тях. Мисля че с разрешителните няма да имаш проблем,ако поискаш реконструкция и реставрация, по лесно се минава така, ако запазиш контурите и мястото, но нека и специалистите от форума си кажат мнението относно разрешителните.
Последна промяна от crez на пон яну 12, 2015 2:39 pm, променено общо 1 път.
Фитилчо - майстор
Давай нова дървена/метална къща с всички удобства и си гледай кефа...

ИЗПОЛЗВАЙ СТАРАТА ЗА КОНТУР, ЗА ДА НЯМАШ ПРОБЛЕМ С ДОКУМЕНТИТЕ(както са казали колегите)
roland - специалист
Ок, дори така да го направя, дайте идея как да го изиграя с документацията. Имайте предвид, че за тази къща към момента разполагам единствено с удостоверение за търпимост. Ако я съборя, комшиите няма да ми позволят да вдигна нова, защото не се спазват никакви отстояния към момента. Ако ще я вдигам наново естествено бих организирал и малко повече средства, става въпрос за изцяло нова къща, тъй, че парите може и да се удвоят до 40к. Но документално не ми се занимава, бих желал да не плащам на проектанти, проекти, петна, актове и т.н.
thinkpad - майстор
crez написа:
Този филм вече съм го играл...
Значи аз съм бил в кирпичена къща, където за баня има изградена бетонна клетка и няма проблем. Стените бяха вароциментова мазилка и не изглеждаха толкова зле, освен че нямаше почти нито един ъгъл 90градуса. От друга страна на няколко места мазилката удряше на кухо - или не е хванала в началото, или после е имало проблеми Не знам къде живееш ти, за да си имал проблеми с плъхове. Общо взето мазането на мазилка върху кирпич ми се струва ад, конструктивни промени може да се правят много по-трудно, защото кирпичът не е бетон. Удобствата не са задължителен проблем, просто не може да се реализира нищо толкова лесно. И един бойлер не можеш да закачиш на стената много лесно, защото почва да се рони.
И преди някой да подхване, че говоря без опит - в такава къща съм и живял, и ремонти съм правил. Плъхове не съм виждал. Просто ако ще махаш покрив, всичко - по-добре бутни стените и сложи по-стабилен материал. Ако ще правиш по-дребна реконструкция, запази максимално каквото можеш, за да не даваш много пари. Ако ти тече покрива, огледай гредите дали са здрави и ако са - просто сменяй керемидки, закърпи го и си я ползвай.
А за този, където казва че керамиката не е за покриви на кирпичени къщи - к'во - тия къщи да не би да са със сламени покриви? Сега гледам и някакви по-леки покривни панели тип "вафличка" и подобни, но нито съм ги пробвал, нито имам желание - гледам ги много скептично.
roland - специалист
Ето ги обещаните снимки. Както казах по - рано, къщата не е кирпичена, а е плетена, което лично според мен е още по - голям плюс. Площта е около 75-80 квадрата. Двоумя се много дали да я ремонтирам. Според груби сметки са ми необходими около 20 бона за подмяна на покрива /включително нова конструкция и керемиди тондах/, за подмяна на дограмата и вратите. Предвидено е цялостно оформление от вътре с гипскартон и 5ца каменна вата, а фасадата мисля отново с вата и мазилка. Всички подови настилки към момента са с хубаво дюшеме, което ще се изцикли или върху него ще се наслага ламинат. Вътре няма баня, но не я броя като разход, защото има кой да я направи без пари, включително включването към канализация.
Сега на въпроса, конструктивно заслужава ли си този ремонт? Ако след ремонта изкара 30 години, то той ще се е изплатил напълно и тогава ще го мисли някой след мен.

Прикачен файл

Къща_5.jpg
Къща_5.jpg (74.68 KиБ) Видяна 8292 пъти

Прикачен файл

Къща_4.jpg
Къща_4.jpg (83.08 KиБ) Видяна 8292 пъти

Прикачен файл

Къща_3.jpg
Къща_3.jpg (102.05 KиБ) Видяна 8292 пъти

Прикачен файл

Къща_2.jpg
Къща_2.jpg (114.18 KиБ) Видяна 8292 пъти

Прикачен файл

Къща_1.jpg
Къща_1.jpg (56.64 KиБ) Видяна 8292 пъти
roland - специалист
Ето още една снимка.

Прикачен файл

Къща_6.jpg
Къща_6.jpg (43.88 KиБ) Видяна 8292 пъти
krismarg - специалист
На снимките покрива изглежда много добре (моя е на дунавски вълни). Ако конструкцията е здрава, защо искаш да го правиш наново? Разкриваш, сменяш някой ребра ако се наложи, изравняваш покривните дъски или OSB-то, хартия,скара и новите или старите керемиди, което си решиш. Разрешение за ремонт от общината едва ли ще ти дадат с режима на търпимост. А ако ти дадат, ще трябва конструктивно становище, проект за новата покривна кострукция и т.н. И трудно ще намериш проектант за дървената конструкция, дето да не ти каже че ще трябват бетонни колони, пояс...с две думи мисията невъзможна.
roland - специалист
И това с покрива е вариант. на мен ми се щеше да го преправя за да го повдигна с двайсе сантима и да обособя две микроспални за гости в нещо като таванско с вита стълба, но това ще оскъпи ремонта с около осем бона. Така че наитина може да разбутам отвътре защото е наптавен бещо като окачен таван от дъсчици с кал, да стигна до гредите, да натъпкам с вата между тях и да затворя с картон. Хем ще е автентично, хем евтино. Чудя се тази плетена схема колко време още ще издържи. Факт е че деветдесет години няма спукано, няма разместено, няма продънено, няма протекло..
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Ремонт на стара кирпичена (плетена) къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: