• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
schuldiner - майстор
Отвор има, ама не е със солидна рамка, а пак от тухли, че и четвъртит. Т.е. напреженията на купола не срещат съпротивление.
Не съм видял къде слагат арматура и превръзки... Възможно е този купол да се разглежда като декоративен оставащ кофраж за армирано бетоново покритие и тогава би могъл да е ОК (щото бетонът може да го свърже в конструкцията). Но това не става ясно от клипа.

ПП crez, разликата в интензитета между 3та и 4та по Рихтер е условно 50 пъти. Петдесет, не два. А до 6та и 7ма? Това, че някой се разхождал отгоре и не падало... Ти пък стой отдолу и да го лашне фадромата с кофата, ей тъй, за теста...
profesionalist_wood - майстор
crez написа:
Т.н ключ не винаги го има,някъде оставят отвор, има го на видиото".но много грешно изпълнение". Защо да е грешно? Самата превръзка на тухлите го крепи. Вижда се че отгоре се разхождат спокойно, слагат арматура и циментова замазка. Аз също съм влизал в хранилището за бира на Прошяк, но те са наредени в дъга, на тъсната страна на тухлата. По мое мнение там са използвали дървен шаблон(арка) и върху него са зидали. Там имаше кладенец,40м.дълбок и 2м в диаметър, как са го копали ръчно тогава идея нямам. След 10-тия метър въздуха не стига :?
Ама в хранилището ли са имали кладенец 40 метра? Брех не съм знаел
Понастоящем не е хубаво да се строи стая или къще върху разрушен кладенец,защото от стари хора съм чувал,че водата в кладенеца изсмуквала енергията на човека и той се раболявал.

Виж какво открих в нета как да се правят кръгли отвори в стена
https://www.youtube.com/watch?v=LZ3lDpRF1K0
Интересна тухлена арка
https://www.youtube.com/watch?v=eIzPyufo2qo

Би трябвало да има едно колона в средата на тухления купол от клипа на първия пост....

Виждам,че и куполоподобните тавани на тракийските гробници са изпълнени по същия начин. Явно предците ни преди хиляди години са били напред технически
Ето тук видях една интересна снимка http://fakti.bg/bulgaria/26322-pomorie- ... -darjavata
crez - майстор
profesionalist_wood написа:
crez написа:
Ама в хранилището ли са имали кладенец 40 метра? Брех не съм знаел
Кладенеца (от него са черпили вода за бирата)беше в двора точно до вита стълба по която се слизаше в подземието с басейните и цистерните (медни) за зреене на бирата. Освен това има (имаше,незнам сега какво е там) тунел от хранилището до бившата кръчма" Грозд" до бившето турско посолство(била е бирария на Прошяк. По тавана на тунела вървяха тръби (медни) до бирарията. Хитро го е измислил човека. През 1997г съм бил там, все още стоеше парния кател, много извистна марка за машини, ама пусто забравих името.
shotik - майстор
1967-1974 г мой братовчед работи там,първо на котела,после изучи хладилната инсталация и работи по нея.Тези години съм ходил при него ,на изходната тръба на котела слагаше да пече наденица ,която аз носех,а той слизаше някъде и донасяше някаква специална бира в направена метална кутия /като на консервите/ ,която побираше по 2 литра .И в компанията на другия котляр и музика от радио Београд,емисия " Караван " от 14 до 16 часа,така два часа минаваха неусетно в приказки , бира,ядене и разбира се следене на работата на котела !
  • 1
  • 2

Тема "Интересен тухлен купол..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: