• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
vsterev - специалист
bota156 написа:
sterev не го плаши чак толкова.
...
Bota156 не плаша никой, това са ми разходите, аз съм започнал от нулата без ограда без ток и вода и до груб строеж ми излезе толкова, строя на 20 км от София. Бетона ми беше по 100 лв. на кубик с пумито. Доколкото се сещам от предишните ти постове, ти си взел готово на груб строеж и си довършвал, ако е така само можеш да прогнозираш кое колко струва. отново казвам няма цена на кв. метър в строителството там се смята по друг начин, цена за кв. метър я оставете на брокерите или продавачите.
Пример при мен - труда за 135 кв. - смятат основите на 135 кв., след това плочите и зидариите на квадрани метри ама реалната площ на стените, тя е около 500 кв. и след това покрива реалната му площ. После смятай средна цена на кв. м и не се чуди, ако цената която получиш е по-висока от цената на апартамент ново строителство.
mitaka_vk - специалист
vsterev написа:
bota156 написа:
...
Bota156 не плаша никой, това са ми разходите, аз съм започнал от нулата без ограда без ток и вода и до груб строеж ми излезе толкова, строя на 20 км от София. Бетона ми беше по 100 лв. на кубик с пумито. Доколкото се сещам от предишните ти постове, ти си взел готово на груб строеж и си довършвал, ако е така само можеш да прогнозираш кое колко струва. отново казвам няма цена на кв. метър в строителството там се смята по друг начин, цена за кв. метър я оставете на брокерите или продавачите.
Пример при мен - труда за 135 кв. - смятат основите на 135 кв., след това плочите и зидариите на квадрани метри ама реалната площ на стените, тя е около 500 кв. и след това покрива реалната му площ. После смятай средна цена на кв. м и не се чуди, ако цената която получиш е по-висока от цената на апартамент ново строителство.
Първо да попитам 135 кв. м или 140 кв. м? Другото - тази квадратура застроена или РЗП?
Christo - майстор
Сигурно е трудно и скъпо да си построиш собствено жилище. Да кажа и обратната страна на медала. Купих преди 4 години апартамент в София, ново строителство. Фирмата предната година беше получила някаква награда за най-качествено строителство в България. Наградата стоеше на бюрото на шефа и той беше много горд с нея.... Уж съм технически грамотен, уж гледахме много, в процеса на експлоатация, където пипна, все гнили ябълки изскачат. Не преувеличавам, мога да напиша два листа с кусури. Какъв е бетонът, колко и какви са железата в арматурата няма как лесно да разбера. Дано ни обича Господ, както се казва. То фалшиво парно, то инсталацията с мостовак 1 квадрат, то течове от покрива, задръстен с парцали мръсен канал, след валеж в мазите влиза вода, гипсокартон, лепен на кюфтета....Нямам думи! И тоз бил най-добрият! Ами другите, не толкова висококачествените, какви ли ще са? Сигурен съм, че на обекта не е стъпвал човек от строителния надзор и всички документи са уредени по втория начин. Купуваш си лисица в чувал, това е!
dundurma - специалист
макар да съм само лаик......приятел скоро строи къща-300 евро без мебелите за кв.м. с хубави МАТРЯЛИ
andrewh17 - помощник
[quote="bota156"]sterev не го плаши чак толкова.
Условно може да разделиш строежа на 3 равни стойносттно части
1) Разрешително и груб строеж
- такси, проектанти узаконяване - 3-5000лв - може и повече това е минумума
- груб строеж - 100 евро квадрата
2) Довършителни работи - ЕЛ, ВиК, дограма, замазки, мазилки и ИЗОЛАЦИЯ- още 100 евра. Може да спестиш 20-30евра от изолацията за 1-2 години докато оправиш вътре
Така го получаваш "новото" строителство
3) обзавеждане - баня, кухня, мебели - 100 евро, тука може и по тънко ако ползваш стари неща които имаш

И къщата има едни 2 допълнителни големи харча - ОГРАДА и ДВОР.
Ако са ти кочина тези две неща язък че имаш къща (аз съм така в момента).
Кой да предположи че най-проста афиф ограда с мрежа идва 50лв метъра, прилична 100лв и зидана 200+ лв.
Дадох близо 10к за таз пуста ограда и още има[/quote

Съгласен съм с теб. 100 е на кв. м. е напълно реална цена за груб строеж. Аз имам 4200 кг желязо в цялата къща, и около 50 кубика бетон. Мястото си мое, имам открити партиди за ток и вода. Плана ми струва към 3000 лева. Ще се опитам да кaча снимки. Благодаря на всички за съветите. Keep going!:)
vsterev - специалист
mitaka_vk написа:
Първо да попитам 135 кв. м или 140 кв. м? Другото - тази квадратура застроена или РЗП?
Ми аз съм писал по-горе, че е на един етаж без маза - сам си дай отговора дали е ЗП или РЗП. Реално къщата ми е 136 по контура без изолацията, като добавим изолацията става 140 прецени сам дали е 136 или 140 квадратни метра.
kolcho - специалист
Само за протокола: колега мята някаква квадратура и пита "колко ще струва ГС?". Никакъв проект, никакъв дявол. Народът се изпотрепва да дава оценки, заформят се спорове.
А аз се просълзявам от щастие :wink:
Tsilkov - майстор
bota156 написа:
Условно може да разделиш строежа на 3 равни стойносттно части
Ти пък го успокой човека - да почва смело. Акънлии на тема строителство, цени и "тънки минавания" бол. За това като се разхождаш по улиците 4/5 от сградите изглеждат като от "индийски филм" (я на груб строеб, я на поредица от свинарници а хората ги строили по 10-25 години) и продажбата им може да стане само чрез ЧСИ :lol: .
vsterev - специалист
andrewh17 написа:

Съгласен съм с теб. 100 е на кв. м. е напълно реална цена за груб строеж. Аз имам 4200 кг желязо в цялата къща, и около 50 кубика бетон. Мястото си мое, имам открити партиди за ток и вода. Плана ми струва към 3000 лева. Ще се опитам да кaча снимки. Благодаря на всички за съветите. Keep going!:)
Ама като си съгласен, що питаш ?!
Почвай смело приготви си по 100 Е за кв.м. за ГС, после да не се чудиш що си пиеш бирата под чадъра на плочата ?
suntsu - помощник
За 260м2 РЗП, без мазе и с плосък покрив имам договор за 70 000лв без ДДС за груб строеж, който включва труд и материали. Живот и здраве другата седмица почвам. Къщата е в с. Герман, до София.
Отделно съм дал поне 25000лв досега за документи - регулация, проектиране, вода и т.н.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14

Тема "Колко струва изграждането на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: