• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Чираче - майстор
А какво става, ако въпросната стоманена греда е поставена като колона, и натоварването е отгоре? Важен ли е инерционния момент?
BLUEPUPIL - майстор
Чираче написа:
А какво става, ако въпросната стоманена греда е поставена като колона, и натоварването е отгоре? Важен ли е инерционния момент?
Отговорът е да. При условие, че колоната е натоварена с нецентричен натиск.... Ама това взе да прилича на изпит! :rolleyes: :shock:
Чираче - майстор
Не, не е изпит. Просто разговор. Сигурен съм, че 90% от хората не разбират за какво говорим. Не са и чували за инерционен момент, план на скоростите и ускоренията, и други подобни понятия. То майстор не означава само да се държи мистрията и нивелира :lol: В основата ВИНАГИ е теоретичната подготовка.
И спокойно, ти не влизаш в тия 90% :? Нескромно е, но аз не се вписвам в тях :lol: От старата генерация машинни инженери съм, когато образованието беше на ниво.
BLUEPUPIL - майстор
Ама не се престраши да качиш тука, твоята стоманена къща, да и дръпнем един градивен анализ.
Чираче - майстор
BLUEPUPIL написа:
Ама не се престраши да качиш тука, твоята стоманена къща, да и дръпнем един градивен анализ.
Няма нищо интересно в нея. :? Ако имаш път насам, поканен си да се запознаеш на живо. Не пишеш от къде си. Първо проекта беше от някакъв конструктор, но на мен не ми хареса. Въпреки, че беше одобрен от Общината. Възложих нов проект, по време на строежа/такива са изискванията/ на друг конструктор, завършил в Чехия. След неговото одобрение от общината продължих строителството. В момента живея в нея, въпреки, че има още довършителни работи.
BLUEPUPIL - майстор
Чираче написа:
BLUEPUPIL написа:
Първо проекта беше от някакъв конструктор, но на мен не ми хареса. Въпреки, че беше одобрен от Общината. Възложих нов проект, по време на строежа/такива са изискванията/ на друг конструктор, завършил в Чехия.
Да съгласявам се. Проектирането на малка ст. къща с всичките и бъзикни е трудоемко начинание. Не е като да нахвърляш набързо едно хале с повтарящи се еднотипни елементи. И благодаря за поканата.
Благодаря на всички отзовали се...

Иначе по темата по ред на въпросите...

1. Бетонна тухла 40/20/20см. широка е около 85ст., което сметната излиза по-изгодно спрямо тухлата. Вероятно някой ден ще има външна изолация, така че не виждам особен плюс за тухлата, още повече, че това е гараж, а не къща и се търси крайната сметка да е приемлива.

2.BLUEPUPIL каква трябва да е металната греда като вид/размер и т.н?
Другият вариант е да се правят ст.-бет. трегери, колкото и да не ми се занимава с кофражи... Дървото като гледам отпада, тъй като за панелите най-удачно е метална конструкция, на дървена ме съветват да не се прави.

3.Мрежата гледам, че има две мнения 5 и 8, но 8 не е ли малко пресилено, иначе ще е около 10см. бетона.

4. Колоните излизат по 50лв. на колона труд х10= 500лв. само кофраж без арматура, бетон и дъски за кофража. Коминните тела са вътр. отвор 24 / 19 + стените на тялото по 3см = 27/22 ще стане колоната. 1 бр. е 1.30лв., за 2.5м влизат 13бр.х1,30 - 16.9лв. на колона. Идва разлика от 33х10 колони - 330лв. по-изгодно, не си ли струва?

5. Найлона на плочата е ясен, но в ивичните основи трябва ли да се слага? Идеята за тях е да се пълнят с бетон и камъни, без желязо?
Мястото е сравнително скалисто, така че няма къде да пада.
BLUEPUPIL - майстор
shop написа:
2.BLUEPUPIL каква трябва да е металната греда като вид/размер и т.н?
Дотук е ясна само дължината на тази греда-6м и покривното покритие-термопанели. Няма да стане изчислението, ако не кажеш, колко сняг да предвидим на м2; какво е разстоянието между тези ст. греди; между тях и термопанелите ще има ли други второстепенни греди или няма да има, ако няма съответно трябва да са по-нагъсто според спецификациите на производителя на панелите. Вида на гредата го определяш Ти.
  • 1
  • 2

Тема "Гараж - съвети за конструкция" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: