• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте!

Благодаря за предишните мнения. Последните седмици се наложи да преосмислим малко плана поради някои органичения в регулацията на парцела, които се оказа, че не може да се заобиколят. В резултат се отказахме от гаража, защото неможело да се строи на 5м от съседа в ляво. Отпред към улицата също не може да се строи на 6м, и като не искаме гаража да изяде 6м от градината решихме да го правим с навес. Също така решихме да отворим кухнята към хола за да се получи малко по-обемно пространство.

Това е новия план за сега. Входът е по-отдясно. Техническата стая с газов котел (или термопомпа, ако ме убедят) и пералня са горе - Това обаче може да е проблем, заради помпата, която ще трябва да смуче и шума от котела. Долу оставихме повече място за склада. Някакви последни съвети? :)

Изображение

Като сега идва ред да вечният въпрос Тухла или YTONG?
Архитектът ми препоръчва YTONG 30см + 20см външна изолация. Другият вариант е тухла 30см + 15-20см изолация.
- Итонга би ни спестил сметки от порядъка на 30%, но не знам дали си струва ако ще има други проблеми като шумоизолация, окачване на шкафове, натрупване на влага в стените (не знам и дали не се натрупва с времето, ако да то ще има и бактерии сигурно), срок на използване.
- Тулата не изолира толкова и пак може да има проблем с окачването в някои модели, но е по-здрава и може да издържи на дъжд някоя седмица повече.

И следващия въпрос - отопление: подово или радиатори?
Имате ли идея дали може да се комбинират някак, например с конверторни радиатори за по-бързо затопляне на стаята.
Подовото изобщо колко е ефективно ако имам дървен под или ламинат?

Смятаме да инсталираме и вентилация с рекуператор.
Руди - майстор
Къщата е перфектна! Скучна, организирана и подредена.
Архитектът се е постарал. Оперирал се е откъм въображение.
Функционалност, ред, изолация. Типичен пенсионерски дом.
Да няма никаква закачка, да няма нещо да те боцка и да го
заобикаляш... И аз не съм първа младост, ама това ми е
прекалено!
И наистина, нямам конкретни забележки, при всичките изисквания,
получило се е идеално. Нищо излишно, никаква фантазия.
Гост - специалист
Руди написа:
И наистина, нямам конкретни забележки,
Добре е, че нямаш забележки. Че инак, ако имаше- не ми се мисли...
Перфектно е къщето. Само прозорците към юг са малко. Явно оригиналния проект е за друго разположение спрямо посоките ;-)
nikolov333 - майстор
Лично мен не ме кефи разположението на диваните в хола , понеже така нямат "гледка" към верандата..не че не могат да се обърнат към кухнята, но пък тогава ще има друг проблем с разположението на телевизора..не че е голям проблем, важното е на собственика да му харесва..
Tsilkov - майстор
Разпределението ти е станало добре. Това дето Итонга щял да ти спести сметки (особенно при 20 см топлоизолация) са пълни фантасмагории. Стиропора 20 см е към 3 пъти по-силен изолатор от Итонга 30 см. После като си погледнеш фасадата ще имаш 30 % отвори в нея, 30-40% бетонна конструкция и 30-40% зидария. Сметни сега колко ще помогне Итонга. Плюса при него спрямо тухлата е че стават равни стените и обикновенно се пропуска мазилката, а направо шпакловка. Лошото е че пък шпакловката е специална и с мрежичка.
Руди - майстор
Гост написа:
Руди написа:
И наистина, нямам конкретни забележки,
Добре е, че нямаш забележки. Че инак, ако имаше- не ми се мисли...
Перфектно е къщето. Само прозорците към юг са малко. Явно оригиналния проект е за друго разположение спрямо посоките ;-)
Стана въпрос за посоките, то идва от размерите на имота, и лицето към пътя.
Все пак след като гаражите вече не са на юг, нещата са се подобрили, колкото може.
kolcho - специалист
Няколко бележки по проекта:
1. Незнайно защо остъкляването от Юг е минимално. Не е въпрос само на вкус: след като целта е къща с параметри близки до тези на пасивните сгради, загърбването на слънчевото греене е просто нонсенс - лишаването на три помещения от него е , меко казано, нелогично.
2. Удивително е и решението с източната спалня на втория етаж. Вместо тя да се изнесе в Ю/И ъгъл на сградата / възможно най-добрата ситуация!/, оставена е в позиция С/И... Отделният вход към дрешника и .....мммм ....това нещо, удостоено с Ю/И ъгъл,/ "техническа стая" ?/ също е неприемливо - популярната схема е първо да се влезе в родителската спалня / разположена по най-добрия начин/, от нея следва вход в дрешника, а от там - в банята. Размерите са такива, че спокойно може да се обособи и малко мокро за пералня и сушилня. Така родителската спалня ще получи дрешник и баня с пряк достъп до помещението. Отоплителната система спокойно може да се свали в склада на първия етаж.
3. "Вечен въпрос Тухла или YTONG" няма. Има само тухли. От хиляди години насам - доказано добър продукт!
Това е от мен. Успех в начинанието!
kolcho - специалист
Руди написа:
Все пак след като гаражите вече не са на юг, нещата са се подобрили, колкото може.
В първоначалния вариант гаражите са от изток.
Руди написа:
Къщата е перфектна! Скучна, организирана и подредена.
Архитектът се е постарал. Оперирал се е откъм въображение.
Функционалност, ред, изолация. Типичен пенсионерски дом.
Да няма никаква закачка, да няма нещо да те боцка и да го
заобикаляш... И аз не съм първа младост, ама това ми е
прекалено!
И наистина, нямам конкретни забележки, при всичките изисквания,
получило се е идеално. Нищо излишно, никаква фантазия.
Да, няма особености, но за такива трябва повече място (имаме 11 х 15м за строежа), а и ориентацията не дава много място за изяви. На юг има двуетажна къща на 2м от оградата (не е за гледане).
GDoTT - специалист
Къщата е перфектна. В крайна сметка една къща трябва да е практична. Ако не е, това носи доста проблеми. Архитекта се е справил доста добре с работата. Това с баните на всеки етаж е доста практично. Ако някой се върне мръсен винаги може да се изкъпе долу и да се качи после да си вземе дрехи. За през лятото е чудесно. Отделно ако искаш да се измиеш няма нужда да се качваш до втория етаж. Само една забележка имам - котелното задължително го направи на първия етаж. Никога не знаеш какво ще се случи след 10 години, може газа да стане много скъп, или да не се предлага като гориво и прочие и поради тази причина трябва да си подготвен. Представи си, че трябва да качваш дърва, въглища или пелети до втория етаж всеки път... Крайно ненужно. Склада ти е доста голям и можеш според мен да го сложиш там и при нужда лесно ще си закупиш и вкараш твърдо гориво. Пък и по този начин помпата няма да ти пречи и ще е по-тихо. Щом имате газ това е добър избор. Аз съм фен на пелетите в интерес на истината, но там трябва да чистиш горелката веднъж в седмицата, което си е допълнителна работа, а за цена не мога да коментирам.

Иначе къщата задължително от тухли, като външните стени задължително от цели тухли единички. Много по-здрави са от четворките, а това е важно, ако ще закачаш работи и прочие. Вече интериорните стени(които не са носещи може и от единична тухла по дължината на стена). Архитекта ги знае тея работи. За изолацията, сложи си 20 сантиметра, но задължително каменна вата, а не стиропор. Изолира по-добре (старата ни къща беше с стиропор и в сравнение с каменната вата сега, нещата са много по-добре в полза на каменната вата). Смисъл тя самата изолация( за топлина говоря) върши една и съща работа, но каменната вата има много по-добра шумоизолация, отделно пропуска влагата да излиза навън, което намалява задържането на висока влажност в стаята(затова не е хубаво ако имаш добра външна изолация да слагаш вътрешна, която запечатва, както много хора слагат фибран или стиропор, което е огромна грешка, освен ако не живееш в сибир, щото по тоя начин запечатваш напълно и през зимата, ако нямаш вентилация и не проветряваш по 5 пъти на ден си здравей мухъл) и най-важното, след последните няколко дни (как изгоря блока в Англия) - не гори, което си е плюс както и да го погледнеш.

За прозорците ти си решаваш. Това, че нямаш много прозорци с южно изложение е и плюс и минус. Лятото ще ти е по-прохладно, зимата ще отива повече за парно, но в интерес на истина за мен това е по-добрия вариант, защото не съм чак такъв фен на климатиците и това ще направи помещенията по-приятни през лятото, пък зимата винаги можеш да си усилиш парното и да ти стане топло. Само един съвет ще ти дам от сега за прозорците. Лятото, ако светлината влиза в стаята, то ще стане топло, което за мен е минус, тъй че си вземи високоенергийно стъкло като най-външно. Доста хора предполагам ще бъдат против, особено в северни стаи, защото високоенергийното стъкло блокира топлината от слънчевите лъчи и през зимата е по-студено, но аз се водя от максимата, че ако ми е студено, винаги мога да си усиля парното, но ако ми е топло няма какво да се направи(както казах не съм фен на климатиците, а то в крайна сметка дали ще даваш пари за климатик през лятото или парно за зимата е малко все тая). Та вземи си троен стъклопакет Високоенергийно/бяло/К стъкло навсякъде и по този начин изолацията ти ще е на супер прилично ниво и от прозорците. Не знам ВЕ/К/К дали няма да ти предложи още по-добра изолация, но поне аз съм доволен от ВЕ/Б/К. То ВЕ блокира лъчите отвън, а К стъклото прави топлината да не излиза навънка (относително де, винаги има някакви загуби, но поне са доста по-малки). Разтърси се по темата преди да копуваш, има много писано в интернет. ВЕ = четири сезона стъкло, а К-то е известно още като нискоемисионно стъкло.

За парното - радиатори със сигурност. Само с подово не можеш да се грееш. Доста хора ползват конвектори, аз не съм им фен, тъй като не обичам да ми духа нещо, пък дори и топло. Радиатора си върши добра работа. Можеш да го комбинираш с подово отопление, но според мен с ламинат първо, че няма да се усеща толкова, пък и за какво ти е. Ламината не е студен попринцип. От подово има смисъл в кухнята и общо взето на места където имаш теракот или някаква такава повърхност, която е студена. Радиаторите задължително под прозорците. Като си купиш хубава дограма има едно много често явление - конденз и мухъл. Второто обикновено е в следствие от първото. Конденза се получава по стените на къщата, ако не ти е изолирана отвън и като стените са студени кондензира и от влагата идва мухъла. Затова с външната изолация го решаваш тоя проблем от стените. Задължително изолация с вата и на покрива, за да не се получава по тавана тая хуйня. Та като имаш хубава дограма, тя ще е студена през зимата на пипане и там също ще кондензира, освен ако нямаш хубави радиатори (аз предпочитам алуминиевите, защото се загряват много по-бързо, пък и изглеждат много по-добре от панелните (жената ще ги хареса повече със сигурност)), които като отделят топлина, топлината отива нагоре и по този начин я няма тая разлика в температурите и се получава по-малък конденз. Вентилационната система е плюс със сигурност, предполагам по този начин няма да се налага да проветряваш на ръка 1-2 пъти на ден през зимата, щото от влагата пак се образува мухъл :D.

Поздравления за къщичката иначе. Дано си я построите бързо и да ви радва дълги години.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Идеен план на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: