Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
sevar - специалист
kartechar написа:
Въпреки, че и апартаментът ми, и къщата ми са изпълнени по този начин, аз лично не одобрявам обединяването на дневната и кухненския бокс в общо помещение. Това от личен опит.
Съгласен, въпрос на личен избор. Аз лично, обичам да се заседявам в кухнята, но не обичам да съм изгнаник там. За мен, обединяването на зоните освен чисто физически е и въпрос на комуникация в семейството и общуване най-вече. Миризмата от кюфтета в хола се преживява...
sevar - специалист
1115 написа:
Нещо малки ми се виждат отстоянията от съседни имоти?
Имате ли вече виза за проектиране или това е само началото на идеята?
Схемата на парцела и разпределението, дето съм я пляснал, е малко едно към гьотере като мащаб и възможно да има малки разминавания. Иначе има виза за проектиране, по граници от към пътя, на 3 метра от ляво и от дясно и на 5 метра от дъното.
torbalan - Дървен философ
sevar написа:
... все пак идеята е по-скоро за лятна къща от колкото за постоянно живеене...

А за какво и е на лятна къща котелно?

Помисли за малко котле на пропан-бутан или нафта. Знам, по-скъпо е, но ако ще се ползва два-три пъти през зимата - мисля, че си заслужава... Освен това по-лесно се автоматизира.
Така ще може да присъединиш котелното към хола или пък да го ползваш за друго...
kartechar - специалист
Jacomo написа:
kartechar написа:
Въпреки, че и апартаментът ми, и къщата ми са изпълнени по този начин, аз лично не одобрявам обединяването на дневната и кухненския бокс в общо помещение. Това от личен опит.
Обясни причините, за да може всеки да си прецени за себе си.
Дневната все пак е за почивка, релакс или занимание с приятни неща. Тези занимания по никакъв начин не си комуникират с дрънкането на тенджери, цвърченето от пържене, шума от вентилаторите на вградената фурна или воят на мощния аспиратор (900 куб. м/час в моя случай), който пък безуспешно се мъчи да спре миризмата на пържени кюфтета към дневната. Не ангажирам никого с предпочитанията си, просто споделям съпътстващите неудобства от обединяването на две несъвместими по предназначение помещения в общ обем.
sevar - специалист
torbalan написа:
А за какво и е на лятна къща котелно?

Помисли за малко котле на пропан-бутан или нафта. Знам, по-скъпо е, но ако ще се ползва два-три пъти през зимата - мисля, че си заслужава... Освен това по-лесно се автоматизира.
Така ще може да присъединиш котелното към хола или пък да го ползваш за друго...
И аз все още не знам дали в котелното ще има котел, по причините които си изтъкнал по-горе. Всъщност то и котле на ток би свършило работа.

Независимо от всичко, си мисля, че в перспектива (ако от "лятна" стане "не само лятна") е хубаво да има подходящо помещение. Пък и при липсата на истинско мазе, един склад е добре дошъл.
Tsilkov - майстор
Защо си я "набил" толкова много в оградата? :?
torbalan - Дървен философ
sevar написа:
...Всъщност то и котле на ток би свършило работа...
Ако си на 63А монофазно (най-често срещания случай) може да се окаже, че няма да стане с електрическо котле...
Tsilkov - майстор
Щом не е за постоянно обитаване (пък и да е) - сложи хубаа изолация , бодни 2-4 климатика и не се занимавай с глупости.
sevar - специалист
Tsilkov написа:
Защо си я "набил" толкова много в оградата? :?
За да е по-далеч от пътя и за да не е чак толкова шумно, защото пътя си е що годе натоварен. А и ако е по-близо до пътя, който е върху насип, ще е като в дупка. Та затова.

То и оградата не е чак толкова близко, на 3 и 5 метра (да не се гледа файла който е прикачен по-горе в темата, че явно не се разбираме двамата с мащаба.)
torbalan написа:
Ако си на 63А монофазно (най-често срещания случай) може да се окаже, че няма да стане с електрическо котле...
Това пък въобще не ми е минавало през акъла. Отива в чек листа.
Tsilkov написа:
Щом не е за постоянно обитаване (пък и да е) - сложи хубаа изолация , бодни 2-4 климатика и не се занимавай с глупости.
Не ги долюбвам климатиците. Дразни ме шума им, не ме кефи как изсушават въздуха, грозят фасадите, а сметката за ток съвсем ме довършва.
sevar - специалист
За да не спамя в нова тема, едно лирично отклонение с "разчистването" на част от старите сгради. 1 седмица прахоляк, боклуци, коренища, дървен материал за поне 3 нови навеса и 5 зими, камък за 2 дувара. В крайна сметка терена е почти готов.

Прикачен файл

6.jpg

Прикачен файл

5.jpg

Прикачен файл

4.jpg

Прикачен файл

3.jpg

Прикачен файл

2.jpg

Тема "Проектиране и строеж на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: