Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
iliya_i - майстор
todo1 написа:
... къщата ще е върху част от съседният парцел и тази половинка, която се каня да купя...
...
Мисля, че е невъзможно да строиш къща в 2 парцела, освен ако не са две къщи близнаци на границата на парцелите. Ще трябва да се иска промяна в регулацията. Тъщата да ти отстъпи част от нейния парцел и да строиш в твоя нов парцел, с вече променените граници.
miroki - майстор
В градската застроена част отстоянията са по-други. И често клонят към 0.
Та важно е, къде е имотът.
Tsilkov - майстор
theagent написа:
Tsilkov написа:
На 310 м2 ще трябва да строите на "калкан". ...
Човекът иска да строи върху два парцела.
Той и на луната може да иска или на покрива на НДК. Не ми се влиза в обяснения в какви режими на съсобственост ще влезне ако строи някак си в двата, но съм сигурен че няма да се спре на тоя вариант.
miroki написа:
В градската застроена част отстоянията са по-други. И често клонят към 0.
Та важно е, къде е имотът.
Айде стига с "градските легенди". В ЗУТ си е разписано - основно застрояване строиш или на калкан (0) с вече одобрен ПУП/съгласие от съседа или на отстояния(3 ,4 метра или 1/3H). Към дъно основното застрояване винаги е с отстояние.
Разбира се винаги може да се позовеш на намалени отстояния или да си ПК, ама тогава ако чичо ти не е кмет/областен управител разрешение за строеж ще видиш след една торба пари и малко преди пенсия като време.
miroki - майстор
Тротоара брои ли се за отстояние?
Tsilkov - майстор
Тротоара е тип настилка и няма никакво отношение към меренето на отстояния. Отстояние се мери от регулационна линия/граница на имот. Ако тротоара е вътре в твоя имот се брои за отстояние. Ако е в уличната регулация не се брои.
miroki - майстор
За това споменах за градска част.Това имах в предвид. Парцел между 2 къщи излиза на чело на тротоара наравно с тях. И това е на всички постройки централна част. Не само на по-богатите.
При събаряне на новия строеж пак разрешават лице на тротоара.
Tsilkov - майстор
И в село "горно уйно" ако имаш достатъчно търпение с ПУП можеш да си издействаш къща на улична регулация (или още преди теб да е направено) - не ти е нужно да си в градския център. Това не те спасява от отстоянията към странична регулация и дъно.
todo1 - напреднал
iliya_i написа:
Тъщата да ти отстъпи част от нейния парцел и да строиш в твоя нов парцел, с вече променените граници.
Това е идеята по принцип, но какво ще се случи предстои да видим.

Съседа откъм дъното е строил до границата на имота,
а тъщата след като ми прехвърли част от имота, може да ми подпише,
че разрешава да строя на граница.
А също така и този от когото купувам.
Така мисля, че ще имам доста място...
Руди - майстор
Какво може да се строи в даден парцел е ясно от градоустройствения план.
Копие от него се издава от общината при поискване от собственика (и плащане на съответна такса).
Ако за населеното място няма изготвен градоустройствен план, допустимото застрояване се
определя с виза от главния архитект върху скица на имота по общите правила, които
вече са изброили преди мен.

Във въпроса има известно противоречие - дали имота (парцела) е 620 кв.м. и е на
двама съсобственици, или са два отделни имота по 310 кв.м.
Правилата в двата случая са различни. Термин "половин парцел" няма.
todo1 - напреднал
Здравейте,
Имотът е 620 кв.м. и е на двама съсобственици, от наследство.
Не са го делили все още, но единият има желание да продава.
Има построена къща в единия край.
Моята идея е да купя другата половина, която е празна.
Ако вече има построена къща, това означава ли, че не може да се строи повече?

Моля,
извинете неграмотността ми по въпроса!

Тема "Как да разбера какво мога да построя на даден парцел?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: