• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Tsilkov - майстор
Chefo77 написа:
kozl написа:
Е нема нужда от лайсна като настилката не се прекъсва или променя. А такива преходни лайсни се слагат не само под вратата, но и при граница на 2 вида настилки.
Ако се погазят правилата и възникне проблем, това категорично "няма нужда", дали ще му е оправдание :wink:
Е аз тея лафове ги слушах като ми монтираха паркета в апартамента. Където има изтумбване не дойдоха да ми сменят ламината щото съм сложил преход ни лайстни. Ама за сметка на това ги предюбелирам и презалепвам два пъти годишно щото децата са като "коне" и все ги изтръгват.

По въпроса. Първо пода - другото е свинска работа! Пак го казвам като изпатил.
kozl - майстор
Chefo77 написа:
kozl написа:
Е нема нужда от лайсна като настилката не се прекъсва или променя. А такива преходни лайсни се слагат не само под вратата, но и при граница на 2 вида настилки.
Ако се погазят правилата и възникне проблем, това категорично "няма нужда", дали ще му е оправдание :wink:
Чефо за какви правила стаа въпрос :?
Че настилката задължително се прекъсва под вратата или под всяка врата требе задължително да има лайсна :?
muhala - майстор
panaira написа:
Благодаря за отговорите и на muhala за снимката. Мога ли да попитам за тази разделителна лайсна, защо е там и може ли без нея при полижение, че във всяка стая и коридора ламината ще е един и същ (или при тебе в стаята пода е с друго покритие, не става много ясно от снимката).
Ето една снимка с отворена врата. Просто настилката в стаята е друга.
Изображение

Може и без преходна лайсна, ако настилката е една и съща и дължината на настилката е според спецификацията.
Тук например в двете стаи настилката е една и съща. Дължината е 8.10м. Според инструкциите максималната дължина е 8м, но реших да не го прекъсвам.
Изображение

В коридорите също не съм слагал лайсна. Там даже се обърна посоката спрямо коридора, защото двата коридора са перпендикулярни.
Изображение
Chefo77 - майстор
Tsilkov написа:
Chefo77 написа:
kozl написа:
Е аз тея лафове ги слушах като ми монтираха паркета в апартамента. Където има изтумбване не дойдоха да ми сменят ламината щото съм сложил преход ни лайстни. Ама за сметка на това ги предюбелирам и презалепвам два пъти годишно щото децата са като "коне" и все ги изтръгват.

По въпроса. Първо пода - другото е свинска работа! Пак го казвам като изпатил.
Т.е. искаш да кажеш, че те са искали да няма лайсни, ти си настоявал да прекъснат на вратите? Нещо не ми се вързва.
И за 13 години, на пръстите на едната ми ръка се броя случаите на разлепени лайсни. Със сигурност твоите деца не са единствените, които бягат из апартамента, силно ме съмнява моите клиенти да нямат деца :)
Kozl, има написани правила каква е максимално допустимата влажност на основата преди монтаж, допустими отклонения в равнинността, допустима температура на основата (за случаи с подово отопление), и разбира се - за максимална дължина на наредената подова настилка без осигуряване на дилатационна фуга при спазване на всички останали условия.
Ще споделя един казус. Клиент, разполагащ с финанси, изисква от монтажниците да наредят целия апартамент без прекъсване. Г-образен коридор с малка ниша (с голяма врата), хол, спалня, кухня. Момчетата монтират. Вратите се монтират след тях - хубави, дебели каси. Целият апартамент се обзавежда както трябва - страхотна тежка кухня, гардероби, спални, дивани, шкафове ...
6 месеца по-късно спукана бутилка в нишата напоява нея и част от Г-то в коридора. Ламинатът цъфва в точно тази зона. Разбира се, клиентът иска да се ремонтира. Аз бях там септември или октомври и му отказах. Ремонтът още не е извършен. Да обяснявам ли какво трябва да се демонтира и какви щети трябва да претърпи апартамента, за да се сменят 10 дъски, или ще сами ще се досетите?
Слушайте, когато колегите ви обясняват какво МОЖЕ да последва. Те не си чешат езиците. Допълнителното заплащане за цялостното редене е добре дошло, но рисковете след това са за ваша сметка. И тук няма никакво значение дали някой от 15 години е така и няма проблеми. И жена ми мие със стирката ламинатите вкъщи, но никога няма да посъветвам клиент да го прави.
kozl - майстор
Е Чефо то ако ни плашиш така - отказваме се от паркета - само плочки ке искаме :lol:
А ся иде дограмаджия да поправя калпавата работа на колега и още с влизането изпуска чука в средата на стаята, където цъфна голема люпа в теракота. Смених 1 плочка, ма ако беше ламинат :?
А на децата в стаята повредите на ламината са им на бюрата под краката. Но само местенето на мебелите ме отказва от идеята за нов ламинат.
А да се върна към темата. Повечето сгради се предават без настилки. Следователно ако има вътрешни врати - те са изпреварили настилките. Въпроса се явява, когато клиента е отказал вътрешните врати и тогава требе да решава кое да е първото яйцето или кокошката :?
Ако нема настилки, като додат вратарите и първо ке питат за нивото на настилката. За по-съгурно треба да оставят в повече. После ще се подрезва или касата или настилката по касата и таблата на вратата. Ако пък оставят в по-малко ще има луфтове големи.
Чефо ако требе ламината да се подпъхва под касата, може ли да се завърши там или от тям трябва да се почне :?
Chefo77 - майстор
Ама разбира се, че се подпъхва - и под каса, и под перваз. Мултикътър и готово. И се започва оттам. Има начин да стане и като не се започва оттам, но е по-сложен и в известна степен компрометиран. И тук вече идва момента за кадърността на майстора и колко готин е клиента. :wink:
Tsilkov - майстор
Chefo77 написа:
Tsilkov написа:
Chefo77 написа:
Т.е. искаш да кажеш, че те са искали да няма лайсни, ти си настоявал да прекъснат на вратите? Нещо не ми се вързва.
И за 13 години, на пръстите на едната ми ръка се броя случаите на разлепени лайсни. Със сигурност твоите деца не са единствените, които бягат из апартамента, силно ме съмнява моите клиенти да нямат деца :)
Не - аз исках без лайсни, а те ми настояваха и кълняха като тебе. Вързах се и горчиво съжалявам.
Твоите клиенти те викат за разлепена лайстна колкото аз съм викнал моите ламинатаджии :wink:
Chefo77 - майстор
Разликата между мен и твоите ламинатаджии е, че аз си изпълнявам гаранциите, вместо да се оправдавам с каквото ми дойде на акъла. :wink:
Телефоните ми са 24/7 включени и всеки може да ме намери и да ме нахрани. Името не струва 5 лева разходи.
А ти си грамотен човек, можеш да се сетиш - щом при наличие на фуги ламинатът се изтумбва от разширението, какво ли щеше да е ако ги нямаше тези фуги.
Явно не разбра, че на мен ми е все тая дали някой ще има лайсни, или не. Зорът е докато го подведеш, после е все тая. Подписва се протоколчето и оттам нататък отговорността е на този, който е пожелал цялостното редене. Същото като с монтаж при кривини по пода или при повишена влажност.
Lisko - майстор
Аз отрязах от касите по около 7-8см парче за да си слагам спокойно ламината. После ги залепих обратно, след като ламината беше сложен. Рязането "точно" на милиметър над ламината ми се видя трудно (поради идиотската структура на касите и най-вече поради това, че няма как ламината да влиза под ъгъл към другия и същевременно да влиза под касата - ъгъла става невъзможно малък.
Така както аз го правих, никой майстор не би го направил, щото е пипкаво, но в крайна сметка съм доволен.
Прочее, ходих на гости на майстора и констатирах че някои дребни детайли съм ги направил по-добре у нас отколкото той у тях. Разбира се, ако майстора не ми беше обяснил някои основни неща, бях заникъде. Но майсторите винаги бързат, а като работиш сам, може да изпипаш спокойно.
  • 1
  • 2

Тема "Врати или под, кое първо?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: