Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
EDI - майстор
Моето мнение е, че това на снимката просто не е никакъв комин, аз като любител виждам бая кусури.
Гост - специалист
пет авг 24, 2018 9:22 amEDI написа:
Моето мнение е, че това на снимката просто не е никакъв комин, аз като любител виждам бая кусури.
Щом виждаш- не си трай- казвай ги- нали за това съм помолил в началото на темата.
VLADO66 - майстор
Комин не се зида с четворки, а с единички.Няма шапка, айде, ако тухлите са хубави, може и да не се измаже, но рано или късно тухлите ще започнат да се разрушават от атмосферните процеси.Обшивката е много ниска- трябва да е поне 20-30 см..Да не говоря за билните капаци- как хубаво свети през тях и първия вятър ще ги е отвял.
Димитър Димов - специалист
пет авг 24, 2018 9:15 amГост написа:
пет авг 24, 2018 3:23 amДимитър Димов написа:
Ако това го има някъде,най-малкия проблем му е комина на чорбаджията .
Добре- какъв е тогава проблема? В случай, че го има?
Добре- какъв е тогава проблема на чорбаджията?

Целта на въпроса ми е да стане дискусия.
Да се изложат добрите практики в изграждането на комини... кое е добре и кое не да се прави...
Нали за това е форум- всеки да изкаже мнение по някакъв въпрос (ако има такова)
Ако съответно няма мнение - приема, че всичко е с цел конспирация и подминава темата.
В допълнение на Владо,от едната страна керемидите не покриват обшивката,а от другата изобщо я няма и както сам пожела вече темата се подминава.
Гост - специалист
Ето и снимки на истинския "комин"
Първата картинка беше визуализация, за да може да обсъдим принципните въпроси по изграждането на такъв тип конструкция, след което реално изградения димоотвод.

Прикачен файл

comin_pic1.jpg

Прикачен файл

Comin_pic2.jpg

Прикачен файл

Comin_pic3.jpg
Гост - специалист
пет авг 24, 2018 10:09 amVLADO66 написа:
Комин не се зида с четворки, а с единички.Няма шапка, айде, ако тухлите са хубави, може и да не се измаже, но рано или късно тухлите ще започнат да се разрушават от атмосферните процеси.Обшивката е много ниска- трябва да е поне 20-30 см..Да не говоря за билните капаци- как хубаво свети през тях и първия вятър ще ги е отвял.
Напълно си прав. Както се вижда от снимките - част от тухлите е обрушена от атмосверните влияния, в комбинация с температура от димнте газове.
шоп - майстор
Щом не е станало пожар да изгори покрива-добре е. Другото се оправя.

Бутай до плочата и прави нов както трябва
Ако и под плочата е така зидан-бутай целия.
nikolson - майстор
За мене целият покрив е зле. Как не е протекъл, не знам. :?
VLADO66 - майстор
За тепърва правещите комин-когато си правих ремонт на покрива, махнах старите шапки, които бяха поизядени от времето и ги отлях наново със смес като за мозаечен под- мозайка 4мм и цимент 1:1 За 13 години от тогава не са мръднали.Комините, които бяха измазани с вароциментов разтвор и имаха тук таме по някоя пукнатина в мазилката ги шпакловах с мрежа за топлоизолация със застъпване, една ръка грунд и две ръце качествен латекс за външно.
Гост - специалист
пет авг 24, 2018 1:09 pmшоп написа:
Щом не е станало пожар да изгори покрива-добре е. Другото се оправя.

Бутай до плочата и прави нов както трябва
Ако и под плочата е така зидан-бутай целия.
Това ми беше и основния въпрос- ко е не е както трябва, за да се вземат мерки.
Съгласен съм, че четворките не са най-добрия вариант за зидане на комин, но с какво новите керамични коминни тела се различават от тухлите четворки? А и такива е имало навремето- такива са използвани.
Искам да уточня, че това е комин, изграден преди повече от 40 !!! години и е използван като такъв всеки отоплителен сезон.
Засега няма да се събаря до плоча, ще се направи ремонт. Все пак е изкарал в това си състояние почти половин век.

Тема "Какво не е наред с този комин?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: