Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Virtex - майстор
Интересен проект и реализация - поздравления :)

Въпрос - има ли някаква защита / аларма от проблемна клетка ако защитните елементи (ограничителите по ток на всеки елемент, в един клип се вижда, че ги ползваш) не си свършат работа ?
bgbigbrother - помощник
вт юни 18, 2019 7:10 pmVirtex написа:
Интересен проект и реализация - поздравления :)

Въпрос - има ли някаква защита / аларма от проблемна клетка ако защитните елементи (ограничителите по ток на всеки елемент, в един клип се вижда, че ги ползваш) не си свършат работа ?
Всяка една клетка е защитена с бушон който съм измерил и тествал :

Това за което говорите е ако стане късо вътре в батерията и то е на такова място че да консумира 5 ампера примерно и бушона да не изгаря (надявам се правилно да съм разбрал). Това което ще стане е да грее доста силно батерията и в този случай в момента няма как да разбера освен да видя че има голяма разлика между клетките. Тя ще си грее и ако не я забележа ще нагрее и клетките около нея и така ще деградират. Тука за момента нямам защита но съм планирал такава - да сложа термистори на няколко места на всеки модул за да имам информация каква е температурата.

Благодаря за добрия въпрос.
MamaMy - майстор
В мазето чакат с нетърпение изобретатели като теб. Там ще те изслушват и ще ти задават въпроси, но поне няма да се смеят много както тук. Приеми, че просто си объркал форума :wink:
Virtex - майстор
Не знам за какво мазе говорите, но с изключение на шоп, който рядко реаргира така не виждам смеене. Така че престанете със спама из темата.
вт юни 18, 2019 8:20 pmbgbigbrother написа:

Всяка една клетка е защитена с бушон

Тука за момента нямам защита но съм планирал такава - да сложа термистори на няколко места на всеки модул за да имам информация каква е температурата.
За бушоните е ясно - видях ги в единия от клиповете и е добро решение. Не всички направени такива пакове имат бушони, но мисля вече са "стандартни" за домашно изграждане и решават доста проблеми.

Доста съм се чудил за варианта със следене на температура - реално виждам тези възможности:

1. Термистори - ще изискват доста ADC пинове или допълнителни интегралки ( ADC - SPI/I2C примерно ) или свързване по някакъв матричен принцип (като клавиатурите) и следене на разликата. Така може да се знае дали има аномалии.

2. Дигитални измерващи IC - тогава има ограничение по бройката на една шина ИЛИ скъпа цена (DS1820) ако са на една шина.

3. Някакъв вид динамично измерване от разстояние с датчик/датчици, което изглежда сложно за реализация.

Далеч съм от направата на такъв power wall, но лично аз бих решил как да следя температурите, че някак си не ми се започва без този за мен ключов елемент в проекта :) Не знам колко е важен този процес, но си мисля, че трябва да има следене на температурата.

ПП: човек да има термо камера е незаменимо за такъв проект :)
MamaMy - майстор
Личи си колко е паднало нивото на образованието у нас през последните години. Щом и модератора залита така по нанадолнището, тоя форум е обречен да стане мазето 2.
Хайде да не се смеем, а да сме сериозни! Някой от вас да е чувал за КПД? Някой да знае случайно колко е живота на чисто новите елементи 18650? Някой знае ли какво предпазва предпазителят в една верига? За каква икономия на средства говорим, като само от разликата в цената на нощна и дневна енергия са необходими 10 години за изплащане на банката?
Няма да питам повече. Явно в тази система ще се вкарва и космическа енергия. Само не забравяйте! И топлата вода и колелото вече са открити. Сигурно има и други неща за откриване, но нещата не стават с псевдо-наука. Бъдете здрави и залягайте повече над учебниците. You Tube и Wikipedia не са места за образование.
Antonii - майстор
Ако на човека батериите са му безплатни, то има смисъл от заниманието.
Лично аз експлоатирам една подобна система с максимална мощност около 3квт.
И тази година смених акумулаторите, че сдадоха багажа.
Рекапитулацията до момента се е чист минус. Но след третата им смяна ще съм на нула или лек + (демек след около 20 години).
Единствения плюс е, че прекъсването на централното захранване не те бърка.
bgbigbrother - помощник
ср юни 19, 2019 1:22 pmVirtex написа:
Доста съм се чудил за варианта със следене на температура - реално виждам тези възможности:

1. Термистори - ще изискват доста ADC пинове или допълнителни интегралки ( ADC - SPI/I2C примерно ) или свързване по някакъв матричен принцип (като клавиатурите) и следене на разликата. Така може да се знае дали има аномалии.

2. Дигитални измерващи IC - тогава има ограничение по бройката на една шина ИЛИ скъпа цена (DS1820) ако са на една шина.

3. Някакъв вид динамично измерване от разстояние с датчик/датчици, което изглежда сложно за реализация.

Далеч съм от направата на такъв power wall, но лично аз бих решил как да следя температурите, че някак си не ми се започва без този за мен ключов елемент в проекта :) Не знам колко е важен този процес, но си мисля, че трябва да има следене на температурата.

ПП: човек да има термо камера е незаменимо за такъв проект :)
Напълно подкрепям тезата за следене на температурата и аз доста съм мислил по въпроса. Това което съм направил в момента е ватметъра има термодатчик и може да се настройва при дадени градуси да изключва батерията с реле: https://www.aliexpress.com/item/3291834 ... 4c4daFFFJB. Трябва само да си намеря подходящо реле и това ниво на температурна защита ще е готово. Проблема тука е че се следи общата температура в кутията а не индивидуално на клетките.

Втория вариант който е евтин е да сложа по едно ардуино на всеки модул и 6 термистора на различни места по модула. Ардуиното ще си го програмирам да изключвам модула с реле а BMS-a ще изключи цялата батерия.

Цифрови измерващи IC-та ще оскапят доста проекта, но не е за подценяване тази идея.

Това което Tesla са направили е да подържат батерията в определена температурна граница посредством водно охлаждане, но и те не следят за температурата. Да те използват нови еднотипни клетки така че шанса за проблем в клетките е малък.

Ако някой друг се сеща за други варианти или има опит ще се радвам да сподели.
tzetz009 - специалист
Мисли от сега поне за вентилация на таблото ! Доста табла са рязани с ъглошлайфа , и им е добавяно охлаждане , когато АП-та и термични защити работят почти на прага си !

:partyman: :partyman: :partyman:
Virtex - майстор
ср юни 19, 2019 2:32 pmMamaMy написа:
блабла
Нивото на форума се определя от неговите потребители, в този случай от дървени философи като теб, нямащи възможност да приемат нищо ново и отричащи различното мислене :wink:

Не знам за каква космична енергия виждаш (вероятно тази, която ти говори), защото човека прави проект, реализиран достатъчно пъти в интернет. Но за родните условия, които както знаем се различават от 'западните'.

А да питаш за финансово обосноваване във форум "направи сам", където идеята е да се правят неща самостоятелно, което често се прави за удоволствие, за добре свършената работа, опит или други причини, често по-скъпи от готовите масови производства на пазара показва какви мрънкала има из форума :wink: Пък после само ревете колко зле било всичко - как да не е, когато се покаже проект всички скачате да показвате колко не понасяте някои да прави нещо, което лично не одобрявате заради някаква причина.
bgbigbrother - помощник
ср юни 19, 2019 8:41 pmtzetz009 написа:
Мисли от сега поне за вентилация на таблото ! Доста табла са рязани с ъглошлайфа , и им е добавяно охлаждане , когато АП-та и термични защити работят почти на прага си !

:partyman: :partyman: :partyman:
Да, тука tzetz009 си прав. Тия дни като е слънчево доста бързо се зарежда батерията от слънцето и работи на максимум. Започвам да мисля за вентилация.
Прикачен файл:
flir_20190622T111020.jpg
flir_20190622T111020.jpg (104.92 KиБ) Видяна 2030 пъти
Прикачен файл:
flir_20190622T111032.jpg
flir_20190622T111032.jpg (89.86 KиБ) Видяна 2030 пъти
Прикачен файл:
flir_20190622T111039.jpg
flir_20190622T111039.jpg (97.17 KиБ) Видяна 2030 пъти
Последна промяна от bgbigbrother на нед юни 23, 2019 8:55 pm, променено общо 4 пъти.

Тема "Домашна ел. централа (Powerwall)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: