• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Virtex - майстор
нед дек 08, 2019 10:03 pmBLUEPUPIL-2 написа:
300.jpg
А някои пита ли през такова решето как се лее бетон :axe:

:-D :-D :-D
BLUEPUPIL-2 - специалист
Прикачен файл:
1.jpg
1.jpg (111.5 KиБ) Видяна 957 пъти

Въпроса може да се окаже по-сложен отколкото изглежда на пръв поглед.

1..Повечето на брой армировъчни пръти с по-малък диаметър, намаляват до голяма степен пукнатините, работят чудесно с по-ниски класове бетон, представят се добре при земетръс и имат приемливи дължини за закотвяне. Недостатък е сгъстяване на прътите и трудното бетониране. За мен най-удачният вариант за българските условия, при строителството на ниски сгради, при които теглото не е чак такъв голям проблем е да се увеличат напречните сечения на ст. бет. елементи, за да се получи достатъчно разстояние между прътите.

2..По-малко на брой армировъчни пръти с по-голям диаметър. Тук трябват бетони с по-висока якост. Изключително внимание трябва да се отдели на възлите, закотвянето и напречната армировка. Доброто уплътняване на бетона е повече от задължително.

Виждал съм ст. бет. греди в големи всекидневни/холове, при които нивото на изпълнение и качеството на бетона бяха такива, че ако бях на мястото на инвеститора, щях да се чувствам много по-комфортно, ако ширината на гредата се увеличеше с 5-10см и се качи броят на надлъжните пръти за сметка на техният диаметър. Все пак не строим небостъргач, че да имаме нужда от high-tech solutions, при условие че бригадата уплътнява бетона с ръчкане и трамбоване. :rolleyes:
  • 1
  • 2

Тема "Свързване на арматурата на ъгъл при ивични основи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: