• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
radius - майстор
И в момента, в който видиш на живо за какво изпълнение става дума тук, ще трябва да преосмислиш утопичните си виждания. Но ще е късно, защото вече си на хорото. Ако не можеш сама, не разчитай на никой за качество!
Virtex - майстор
Интересно ми е, и то доста, как стои реално въпроса със защита от вредители при такива къщи.

При т.нар. масивно строителство влизат лесно, не знам какво става при дървените такива, където има доста възможности.

Даже мислех да пусна тема по въпроса, понеже доста мисля по темата (за вредителите) напоследък.
turbocharged - специалист
Да се строи с бетон и тухли при нашите условия е много по-лесно. Дори погледнато от здравна гледна точка. Не всичко е пари. Тук сме на едно мнение. На мен също много ми харесват американските дървени къщи и това как Лари Хон върти чука. Ако си обърнала внимание на пейзажа на строежа от филма коват дъските обградени от високи борове. Дървото им е местен материал съответно почти е без пари и строят с него от столетия. т.е. са се усъвършенствали в това нещо. Тук такива строители няма, то никакви няма, просто нямаме традиции в тая проста технология.
Бетон и тухли можеш да организираш за строежа си за нула време и ще имаш 10 оферти. Виж толкова дървен материал който вкара Лари Хон в тая къща няма във всички дървени борси във Варна. Не че не може да се намери, ама ще е зор.
Lisko - майстор
нед яну 05, 2020 1:34 amnpace написа:
Дървото съвсем не е лош материал, обаче американската пародия на къща е подигравка с няколкостотин години технически прогрес в строителството. Няма абсолютно никакво предимство спрямо монолитна постройка - по-скъпа е, по-трудоемка (ако строиш сам/а), има много по-кратък живот и прогресивно нарастващи разходи по поддръжка.
Самите къщи след 5-10 години започват да скърцат на места - най-вече стълбите, но и пода, дори самата конструкция когато навън духа по-силен вятър.
Айде стига глупости.
Дървените къщи издържат стотици години. Посетете Копривщица, посетете стария Пловдив и много други места дето са ви под носа.
Социализма въдеде панелката и досега чрез гугъл-стрийт-вю може да видите по света където е имало социализъм, точно същите панелки дето ги има у Люлин и Младост. А също "и в други градове" :)))
Смолите на шпертплата били отровни, хм гаче ли в модерна България не се ползва шпертплат и не сте чували за радона дето се отделя от бетона. Не че го имам за определящ фактор, просто в духа на вашите "смоли".
Дървената къща има МНОГО предимства пред монолитната постройка, но който не иска да ги научи не му и трябва. А който иска, лесно ще ги намери или вече ги е намерил.
По-трудоемка (ако строиш сам)??? Ашколсун, как го измисли тва??? Значи кофражиране, бъркане на бетон, изливане на плочи, колони и пр, редене на тухли не е трудоемко (за сам) а редене и коване на дървени греди и плоскости е много трудоемко?

:group3g: :group3g: :group3g:
Christo - майстор
/Впрочем, по-вероятно е да събера дружина ентусиасти, със спазване на всички законови изисквания, разбира се, отколкото да очаквам да получа качество от някой, чийто интерес е само да ми вземе парите./

Много е банално, но е истина, че всяка работа си иска майстора. Вие как бихте погледнали на идеята аз да събера група ентусиасти и да си направя болница? Ще лекуваме по правилата. Гледал съм "Спешно отделение", ще го гледам още веднъж, за затвърждаване на знанията. Знам колко усилия и време трябват за да стане човек лекар, имам си цели двама у нас. Лекар и дърводелец са несравними професии, но и дърводелец няма да излезе от вас за два петъка време! Не знаете стотици неща как се правят теоретично, отделно е моженето. Ще работите десет пъти по-бавно(и вероятно по-некачествено) от Лари Хон, защото нямате материалите, инструментите и уменията. Месеци наред, няма ли да завали поне веднъж? Ще намерите 100 квадрата платнище, колко му е?

П.П. Панелката не е измислена от социализма! И тя е само лошо копие на оригиналната идея. Каквато ще бъде и дървената къща.
Chefo77 - майстор
Наскоро имах клиент, който е специализирал строеж на дървени къщи в Германия - има фирма там, която се занимава само с това. Та си поговорихме малко за идеята за такава в България. Думите му бяха, че няма никакъв смисъл - защото бумащината е същата, материалите ни - буквално негодни за тези цели, проектанти почти няма (което не е проблем, защото проект може направи и проектант извън България), а за изпълнители тук, на място, няма смисъл да говорим - много са кът. Започнеш ли да внасяш материали и изпълнители обаче, сметката не излиза.
Вчера пък гледах някакъв образ, който си беше направил къща от слама и обясняваше колко е трудно и различно. И при снимките, въпреки цялото хвалене колко добре била обработена и защитена къщата отвсякъде, се виждаше вече компрометиран сайдинг. Това е на втората година. Въпросът е - навлязла влага от тези места, как влияе на дървената конструкция и как - на тухлената. Импрегнация на дървото срещу горене ... стига бре, хора.
Екзотика, това е. Идея на някой да си направи нещо различно. Лиско, как стои въпросът със застраховките на такива жилища, ама не в Канада, а в България? :wink:
Lisko - майстор
Чефо, застрахователите са същите "Лъ" навсякъде по света. Те се люпят по техния (анти)морален кодекс като едни уродливи киборги.

Аз не съм спец по къщи и затова както се вижда избягвам да правя мои анализи. Обаче два факта:
1. България се води земетръсна зона.
2. Дървените къщи се държат по-добре на земетресение от тухлените
а) справка - Япония (в реални условия)
б) мога да посоча точно в кой епизод на "Ловци на митове" бе експериментално показано в лабораторни условия.

Да, знам че отдавна не е имало голямо земетресение в България, никого не плаша и нищо не доказвам - просто давам факти.

При нас абсолютно всяка къща има детектор за дим. Който се задейства от няколко бенгалски пръчки на Нова година, на 6-7 метра, а понякога и от дим от фурната. Застрахователя дава отстъпка (нищожна де) ако имаш пожарогасител в къщи. Ама да бил нов. Няма пълно щастие. ;-)

Соца не е измислил панелите, но очевидно прегърна идеята с ръце и крака поради възможността по-евтино да се задомят маси хора и поради идеалното пасване с идеята за всеобщото равенство. Поради органичната си неефективност обаче, дори и с панелките не се смогваше и трябваше дълго да се чака, да се търсят връзки, да се дават подкупи. Да не измествам темата обаче. Всеки живял в панелка знае какви скандали стават при чукане от различен характер, трополтене на деца и т.н. и всеки който е отишъл в къща оценява разликата.
fbr - майстор
нед яну 05, 2020 11:51 pmVirtex написа:
Интересно ми е, и то доста, как стои реално въпроса със защита от вредители при такива къщи.

При т.нар. масивно строителство влизат лесно, не знам какво става при дървените такива, където има доста възможности.

Даже мислех да пусна тема по въпроса, понеже доста мисля по темата (за вредителите) напоследък.
На съседа външната изолация беше нападната от мишки и през отворите на климатиците вътре в къщата и на тавана. Видя се в чудо. Направо му иде да съблече цялата изолация.
theagent - специалист
нед яну 05, 2020 10:23 pmVodica написа:
Защо да си внесем майсторите и материалите!? Нима няма такива на нашия пазар!?...
Няма. Кът са майсторите дори за строителство по стандартния у нас начин. За строителство основно с дървен материал - съвсем. Най-малкото поради липса на такава практика няма опит, а в по-ново време комай няма много мераклии да се квалифицират за строители.

Проблем е и намирането на качествен дървен материал. Покривите си ги правим с доста мокър материал, който съхне след монтажа и, съответно, се цепи и измята.
Сушилните за дървен материал са кът. Сухи прави греди (слепени) струват майка си и баща си. Ако тръгнеш да правиш къща с такива, сигурно ще ти излезе златна, в сравнение със стандартните материали.

Много неща, които отвъд океана ги има навсякъде, тук или изобщо липсват или са някаква скъпа екзотика. Причината е ясна - там има огромен пазар. Големи обеми - по-ниски цени. Тук пазарът е никакъв, а платежоспособното търсене - още по ...
zz_stefanov - майстор
пон яну 06, 2020 8:36 amfbr написа:
нед яну 05, 2020 11:51 pmVirtex написа:

На съседа външната изолация беше нападната от мишки и през отворите на климатиците вътре в къщата и на тавана. Видя се в чудо. Направо му иде да съблече цялата изолация.
Имаше една фирма с офис в бриколаж, която предлагаше къщи от слама. Питах дали няма да стане мишкарник, нямало сламата била сбита :wink: :-D
Ми не съм виждал мишка дето да се уплаши от пресована слама, а за да се предпази от насекоми трябва да се направи отровна.
Бяха там известно време и освободиха офиса :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16

Тема "Лари Хон и сглобяемите къщи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: