Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
turbocharged - специалист
Банката си решава колко пари може да отпусне срещу какъв залог. Тях ги интересуват документите доколкото да си защитят интереса. Явно залога в случая не им стига за сумата която искате.
Не съм казал да строите нова къща. Ако искате голям кредит собствениците трябва да си издадат нов нотариален акт в който и къщата да фигурира като такава каквато я иска банката.
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз работя с една банка повече от 20 години, доволен съм, уважават ме. Но когато им поисках ипотечен кредит средна сума пари за да довърша строежа ми отказаха - съветът им решил, че тези пари няма да ми стигнат. Сумата беше около 8 пъти по-малка от пазарната оценка на лицензиран оценител, т.е. аз залагам много повече от сумата, която искам. Недоумявах и се бях видял в чудо. Тогава се свързах с друга банка, която ми отпусна искания кредит и си довърших строителството. Така че политиките на различните банки са различни
schuldiner - майстор
нед мар 22, 2020 11:14 amЗахариева написа:
... не мога да разбера, защо банката няма основание да приеме оценката на лицензирания оценител, който самата банка ми избра.
Банката може да приема оценката, ама да не й харесва. Ако знаят, че сте с връзки, сигурно се ослушват нареждането за кредит с недостатъчно обезпечение да дойде "отгоре".
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Банката не е глупава. Обезпечението трябва да е ликвидно. Преценили са, че не е. Което идва да каже, че май купувате склъпо, нещо, дето не си струва... Поогледайте се и просто смъкнете цената до реална за вашия джоб
Захариева - помощник
Къщата няма добро обезпечение затова вместо 10% цената на купувачите, ще ми дадат 15% от оценката. Ако купувачите не се изметнат, ще си получи едно и също, защото ми свалиха от цената заради покрива.Банката има политика да не дава кредити за паянтови и сглобяеми къщи. Значи пак опирам до моя човек. Ако информацията от скицата се базира на данъчната декларация, това може да се оправи.Бабата не е попълвала декларацията, а служителката е помогнала гледайки старата.И без това трябва да се вади нова скица за Агенцията по вписванията.
schuldiner - майстор
Не, оценката не е на база декларация или данъчна оценка. Основни критерии са ликвидационна, пазарна и сравнителна стойност, за определянето на които се вземат предвид много неща с различна тежест, вкл. набора налични документи, вида строителство, а защо не и данъчна оценка. Вас с тези 10% вероятно Ви оценяват по ликвидационна стойност на имота, което много мирише не на банка, а на лихвар. Или сделката е на толкова завишена цена /поне 3-4 пъти/ спрямо оценката на специалиста, че не им се рискува с повече. А може би въобще нямат реална база за сравнение /оценка има някаква, но няма подобни сделки/... Не са длъжни да обясняват - не им се рискува и точка.
При това положение си струва да се замислите:
1. Дали да ползвате услугите на тази банка.
2. Дали да купувате точно този имот.
3. Дали нужните 15% не могат да дойдат от друг вид кредит, примерно потребителски, ако ще и от същата банка.
За евтините имоти или суми до 20-30 х. лв. понякога дори са по-изгодни потребителските.
Захариева - помощник
Не става дума за оценката на имота,то е ясно че старите жилища сега са доста над цената си, а въз основа на какво е записана като паянтова? За да се създаде кадастралната карта на България, която всеки може да ползва през интернет, са искали да се занесат в съответната служба нот.актове, заснели са сателитно и т.н. А където няма кадастър има рег.планове, пак има карти нали така - как е попълнена информацията в тях, от къде идва информация за къщата след като тя е незаконна и я има само при данъчните? Между другото си свалих една данъчна декларация и бая се замислих, ако тази къща беше моя как бих я вместила в кутийките на документа. И се обърках в частта, където се описва сградата. После почетох из нета различните дефиниции и как има различни модификациии и така стигнах до кадастъра и какви знаци те използват.Мисля, че данъчните трябва да си осъвременят формулирвките.
И аз се информирах за методите, по които се оценяват имотите и не ме кефи, че използват ликвидния метод, при положение, че ще вложа и доста пари.За потребителски кредит не мисля да тегля - аз съм под наем, ипотека и потребителски ще ми дойдат много и предвид ситуацията в момента даже се чудя въобще дали е време за кредити. И като ви чета тук, от има няма 2 г., не виждам как ще се справим с ремонта без майстори,щото моя ентусиазъм май няма да е достатъчен - искат се знания и умения.Благодарна съм, че ви има, научавам много и в момента това ми е настолната книга, че стоенето вкъщи на мен лично ми се отразява зле.
schuldiner - майстор
Потребителски вместо ипотечен. Понякога наистина е по-изгодно така. Иначе само полза имате, че сте информирана за методите на оценка. Обаче за документите за собственост нещата пак се объркват:
1. Има набор от документи, които се изискват от нотариус за сключване на сделка с недвижим имот. Там банката не може да се бърка.
2. Документи, за узаконяване на сградата и нанасяне в кадастъра, съответно съобразяване на ПУП с имота, за да не стане "Ти какво решил си с чука/път ще се прокара тука" и да гътнат къщата. Спирате да плащате, а банката няма какво да продаде, освен някакъв осакатен парцел.
Има практика банките да не кредитират покупка на ПЖ, защото има практика ПЖ да подлежат на събаряне в устройствените планове. Така че от тяхна гледна точка рискът не е да не можете да плащате, а хипотезата да няма за какво да плащате, а те да загубят обезпечението.
3. Как да се ориентирате в УП и ПУП не съм сигурен, че мога да обясня.

ПП Изгоден кредит няма. Има голяма нужда.
Захариева - помощник
Намерих нещо след дълго ровене, на който му е интересно да чете: https://www.ciela.net/svobodna-zona-dar ... issue/3537
И по онова далечно време, когато се е строила къщата - 1960 г. е имало заснемане и осигуряване на достъп до имота, когато са се изработвали планове на населеното място. В раздел ГРАДОУСТРОЙСТВЕНО ПЛАНИРАНЕ НА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА от документа, чийто линк съм дала по-горе,II. Кадастрални и нивелационни планове, § 16. Във връзка с изработването на кадастрални планове общината съобщава своевременно за предстоящото заснемане на недвижимите имоти с обявление, поставено на видни места и доведено по подходящ начин до знанието на гражданите. Собствениците са длъжни преди заснемането да означат границите на имотите си с трайни видими знаци (огради, гранични камъни и др.), а така също да представят на общината документите за собственост. При липса на такива документи общината установява собствеността на недвижимите имоти по данните от данъчните книги.
Може би не е декларирана както трябва, но не непременно заради това, че ще плащат по-малко данъци.То в декларацията която се използва сега, не са написани ясно конструкциите, пък преди 60 г. кой знае как са били.Поне на мен ме обърква М1.
Сега :
Конструкции: ПН - паянтова, ПМ - полумасивна, М1 - масивна без /дървен гредоред/ или с частични стоманобетонни елементи /гредоред и
бетон/ или от сглобяеми плоскости /бунгала/; М2 - панелна /едропанелна/; МЗ - масивни монолитни /със стоманобетонни елементи, ЕПК,
пакетоповдигани плочи, скелетно-рамови, скелетно-безгредови, специални и др./
Макар и понеделнишки, утре се надявам на добро настроение и отзивчивост от служителите в общината.Ще пиша, ако има някакво изясняване, може да е полезно и за друг.
Руди - майстор
нед мар 22, 2020 10:51 pmЗахариева написа:
Конструкции: ПН - паянтова, ПМ - полумасивна, М1 - масивна ...
Тази класификация в декларациите може да смути всеки, включително и конструктор.
Единственото по-детайлно обяснение на отделните типове е тук (т.18 в):
УСЛОВНИ ЗНАЦИ ЗА КАДАСТРАЛНИ ПЛАНОВЕ

Тема "Къща с удостоверение за търпимост - чуденки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: